Det detoxas hejvilt här på kurerasajten. Hade jag inte varit gravid /ammande hade jag hakat på och tagit en kur. Jag läste nånstans att människan har flera kg skit i tarmen. Och då menar jag inte bajs. Skit som hindrar oss från att ta upp näring optimalt, skit som gör oss sjuka och så vidare.
Dock när jag läser detoxrecept slås jag av hur lik den är näringstät mat, mat som ger mycket näring och det är sånt som jag äter! Sånt som man ska äta varje dag. Som gravid är det EXTRA viktigt att äta mat som ger bra näring, energi, vitaminer, mineraler, fetter och så! Redan i magen får bebisen smak på maten du äter, så väl bra saker!
Lite trist att "bra" mat klassas som detoxmat i media /tidningar - jag måste försvara mig varje gång jag dricker en grön smoothie / äter en sallad. Vore jag inte gravid så vore det något annat fel "du som är så mager, du ska verkligen inte äta sånt där!" (t ex quoina eller råris) Lite synd att man måste klassa in mat i hälsosam eller icke hälsosam. För mig är det hälsosamma alternativet det enda alternativet om jag går ut och äter. För att det är det jag gillar mest. Det är det jag vill ha och det jag njuter av från en lunch. ( Inte för att vara duktig eller nyttig utan för att det är det jag ärligt talat gillar bäst.)
Jag har ett dagligt motstånd av folk som anser det jag gör / brinner för är fel. Några av mina tankar fullkorn istället för vitt mjöl, vegetabiliska proteiner istället för kött, inte äta godis varje dag. Äta mat på regelbundna tider! (Jag packar mellis, och mat om jag vet att jag kommer vara borta på ättiden. Men alltså verkligen Skalman!)
Dessutom har Elin börjat tjata om Fredagsmys. ( Såklart kommer det från förskolan) och det enda i matväg jag kan komma på är popcorn. Så jag har börjat poppa popcorn i koksfett varje fredagskväll.
Vi kommer aldrig bli en (traditionell) tacos och lösgodis fredagsmysfamilj. Vi gör gärna tacos men med kål istället för köpe-skal, nötfärs istället för köttfärs, hemmagjorda salsor och guccor.
Vi säger så och jag hoppas att du orkade läsa. Eller så får ni säga tl;dr! 😉
Men eller hur! Det som presenteras som detoxmat i media och bloggar är ju ungefär sånt jag äter för det mesta. Det är ingen detox för mig utan vardagsmat. När jag detoxar är det enbart smoothiesar och ev lite råa grönsaker som gäller.
jag håller med dig om det där att man blir tjatad på och får motstånd om man lever hälsosamt. Jag blir både ledsen och arg när folk hackar på mig.
Carolin skrev ju ett jättebra blogginlägg om “hälsomobbad” för inte länge sen.
Jag själv undviker att nämna hur mycket jag tränar för vänner och bekanta – för det GÅR inte. Man får såå mycket skit för att man tränar och äter “bra”.
Själv försöker jag låta bli att bry mig. Jag har även lärt mig att ignorera fullständigt vad andra äter. Det svåraste är att ignorera vad barnen äter – men de är tonåringar – jag kan inte förbjuda eller tvinga. Tyvärr.
jag hoppas att de ändå kommer välja hälsosamt när de kommer över tonårs-åren…
Men vill andra äta “dålig” mat och må därefter så bryr jag mig inte och hoppas att de kan låta mig och min mat vara ifred.
Jag äter också “detox-mat” till vardags men för de allra flesta tror jag att det är en omställning. Särskilt att ta bort kött, mjölk och gluten så som rekommenderas under detox.
/Malin
När jag ska detoxa, göra en kur,kommer jag också vara noga med mjöl, mjölk och kött – det är jättebra att undvika när man detoxar. (Och socker, hel/halvfabrikat och så vidare)
Åh jag känner igen detta, jag har flera gånger låtit bli att nämna om jag tränat för att inte stämplas med vare sig aneroxi eller ortodoxi – jag ljuger i bland, för att inte vara “för duktig” På bloggen aldrig, därimot irl. Det händer att jag äter den maten jag vill ha, i smyg /eller hemma själv- det är ju inte heller särskilt hälsosamt. Vad har hänt med människan? Skulle jag påpeka någon som åt McDonalds varje dag skulle det bli ett jävla liv – själv måste jag smyga med mina fullkornsprodukter och grönsaker. Ursäkta!
Och förresten, tips till din Elins fredagsmys: Popcorn är inte det enda! Man ju baka någon god kaka eller nåt själv. Eller göra egna chips, typ grönkål eller sötpotatis. Och så det klassiska grönsaksstavarna med goda dipsåser som man gör själv.
Ja bra tips! Hemgjorda chips, det är ju urgott! Både på rotsaker och grönkål. När jag gjorde grönkålschips i vintras blev det en stor hit. (När ens barn säger “mera såna dära” om något gott (&nyttigt) blir jag lite tårögd och stolt)