Annons
Annons

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Anna Ledberg

Groddat är godast
13 november, 2016
Den ENDA lösningen till att stressa mindre:
Dela inlägget

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet.
Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera så mycket som möjligt. Vi lägger på yoga, och pressar in meditation i en redan överfull kalender. Vi lägger på övertid, lägger på konferenser och  nja…. ni hajjar. Kalendern bli överfull och inbokad in i varje detalj. Ännu mer stressande att hinna med allt.

Lär dig ta bort

Nyckeln heter ta bort. Lär dig ta bort. Ta bort ut kalendern. Säg nej till saker. Men helt ärligt, hur många av sakerna måste du göra?  Fundera över:  Vad är egentligen viktigt för mig i mitt liv?
Rensa hela kalender och lägg sedan in utvalda, meningsfulla aktiviter som ger dig något. Se till att det finns tid för spontanitet, för återhämtning, för ad-hoc saker, för dig själv. För att kramas, för att hinna titta på barnens teckningar från förskolan.  För att andas.

Annons

Först när du har tagit bort, då känner du att du har tid att kramas, att ta en promenad, att göra yoga, först då kan vi ”bara vara” i situationen utan att tänka att vi inte egentligen har tid.

När du har tagit bort kan du läsa den här artikeln, 6 smarta knep som minskar stressen

Om det är lätt?

Det är många som tycker att det är svårt, obehagligt att skamligt att sätta sig själv i främsta rummet. Det är faktiskt något som många måste öva på, att värdesätta sig själv i sitt liv.

Jag brukar ge några generella tips:

  • Sluta innan du blir för inblandad!  – Vill du inte nu så vill du inte sen, jag lovar.

  • Skriv in tid för dig själv först i kalendern, med bläck. Den kan inte suddas ut.  Rucka bara på den tiden om ditt hus brinner upp!   Säg ”Nej, tyvärr jag kan inte – jag har ett viktigt möte” ( med mig själv) om någon frågar.

  • Fråga din chef eller motsvarande om det verkligen är viktigt att du sitter med på alla möten.

  • Kan du ta bort resvägen?  Finns det möjlighet att jobba hemma, mötas via Skype, telefonen, dagens teknik ger fler möjligheter.  Vad är viktigast –  allt du har gjort, levererat, eller att du har suttit på en kontorstol i åtta timmar?

  • Fundera över: Skapar min livsstitaution, min vardag, ett liv som jag vill leva och som jag mår bra av?  Om inte, vad kan jag ta bort eller lägga till för att göra för att jag åtminstone närmar mig ett liv som jag mår bra av? 
Annons
Annons