Groddat är godast

Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser
Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

 

 


Fylld paprika med linser

20130827_105303

 

Världens enklaste och godaste (?) paprika. Använd helst ekologiska produkter då särskilt paprikan eftersom den är hårt besprutad.

Du behöver

2 paprika halvor / per person,
1 gul lök, fint hackad
2 champjoner, fint hackade
1 burk krossade tomater
1 dl röda linser
(1 dl vatten)
vitlök, buljong, basilika

Sätt ugnen på 200 grader.

Mjukstek löken och champjonerna i kokosfett eller olivolja. Tillsätt tomaterna, linserna och kryddorna. Låt linserna koka mjuka, det tar cirka 10 minuter. ( Om det blir röra över kan du spara det och göra en lasagne eller passar utmärkt som pastasås.)
Lägg allt i paprikan och grädda i 15 minuter.

Gott att servera kokt broccoli till.

Lycka till så hörs vi senare.