Birgitta Höglunds bok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” är en kokbok som passar alla, oavsett kostinriktning. Här har hon samlat 70 läckra smårätter som all är vegetariska, fyllda med härliga smaker, näring och fria från gluten och socker. De flesta recepten är anpassade för de som vill ha mejerifritt.
Här kommer tre lättlagade recept och tillbehör till påskbuffén från tre olika böcker.
Rödbetstzatziki
Ca 4 port
2 stora, kokta rödbetor
1 dl yoghurt 10-17%, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1-2 krm salt
Gör så här:
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Tips:
Tzatzikin smakar gott till kokta ägg och grillad halloumi/eldost och bidrar med vacker färg till påskbuffén.
För en vegansk rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs gjord på aquafaba istället för yoghurt.
Från Gröna, sköna tillbehör
Påsksallad med brie och jordgubbar
4 port
1 salladshuvud, jag använde ekbladssallad
100 g brieost
8 jordgubbar
1 dl valnötter
½ dl bladpersilja
2 msk pumpakärnor
2 msk kallpressad olivolja
1 msk pressad citron
Gör så här:
Lägg vackra blad av salladen runt kanten på en skål. Riv resten av salladen och lägg i mitten. Skär osten i små skivor och jordgubbarna i fyra delar.
Lägg ost och jordgubbar jämnt fördelat över salladen, strö över nötter och pumpakärnor. Plocka de fina bladen från persiljan och lägg på. Ringla en god olivolja och citronsaft över salladen strax innan serveringen.
Tips:
Bor du söderut i landet så kan du göra en läckert vårgrön harsyredressing till salladen.
Du som bor där snön fortfarande ligger får spara receptet till senare i vår eller använda persilja istället för harsyreblad.
Harsyredressing
3 dl späda harsyreblad
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
Gör så här:
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna. Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt. Mixa tills bladen finfördelats.
Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.
Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen. Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.
Från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Kardemummakaka med cannelinibönor
4 ägg
2 dl kokta cannelinibönor
2 dl cashewnötter
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl smält smör/kokosolja
½ dl sesamfrön
2 msk mald kardemumma
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
ca ½ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Mixa bönor och nötter med ägg, grädde och smör.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, blanda om väl.
Fördela smeten i en välsmord bakform på ca 1 liter, grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, kakan ska kännas fast när du trycker lite försiktigt på den med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en stund innan den stjälps upp på ett fat. Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan svalna en stund. Den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.
Tips:
Gör läckra bakelser till påskdessert genom att trava små skivor av kardemummakakan med smetana/kokosgrädde och bär emellan.
Får du inte tag på cannelinibönor så kan du använda kikärter istället.
Från: ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”