Chokladbräck | Kurera.se

Foto: Maya Dilek

Chokladbräck

Fakta

Recept och foto av den fantastiska Maya Dilek.

Hört talas om acerola?
Acerola är en frukt välkänd för sitt rika innehåll av C-vitamin, som gör mycket nytta i vår kropp – inte minst bidrar till immunsystemets normala funktion.
Frukten liknar körsbär, trivs i det tropiska klimatet i regnskogar och plockas när C-vitaminnivåerna är som högst. Då pressas de till en massa och frystorkas för att bevara så mycket av näringen som är möjligt.

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar. 

 


Ingredienser

150 gram mörk choklad, gärna minst 70 procent.

Topping
2 msk pistagenötter
1,5 msk kokosflingor
1 msk torkade tranbär
1 msk torkad mango
1 msk Green Origins kakaonibs
1 msk Green Origins bipollen
1 tsk Green Origins matchapulver
1 tsk Green Origins acerolapulver

LÄS OCKSÅ: Choklad minskar risken för stroke

Gör så här

Hacka nötter, torkad frukt och blanda ihop allt till toppingen i en skål.
Hacka choklad och smält i vattenbad, temperera gärna chokladen.
Täck en plåt med bakplåtspapper och häll på den smälta chokladen.
Jämna ut chokladen till ett tunt lager och strö på toppingen.
Låt stelna och skär eller bryt sedan i mindre bitar.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Ämne i kakao boostar huden inifrån

Tips!
För bästa resultat och för att chokladen ska hålla sig hård, glansig och inte kladda kan man temperera chokladen. Här är en metod:
Finhacka chokladen, värm halva mängden till 48-50 grader för mörk choklad.
Rör ner resten av chokladen och rör tills temperaturen är 27-28 grader.
Värm därefter upp den till 31-32 grader igen.

Av redaktionen

Fakta

Recept och foto av den fantastiska Maya Dilek.

Hört talas om acerola?
Acerola är en frukt välkänd för sitt rika innehåll av C-vitamin, som gör mycket nytta i vår kropp – inte minst bidrar till immunsystemets normala funktion.
Frukten liknar körsbär, trivs i det tropiska klimatet i regnskogar och plockas när C-vitaminnivåerna är som högst. Då pressas de till en massa och frystorkas för att bevara så mycket av näringen som är möjligt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.