Tips för ett medvetet val av påskgodis | Kurera.se

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Vill du...

...ändå göra ditt eget påskgodis?
Vad trevligt. Det är en mysig sysselsättning tillsammans med barnen/familjen under påskledigheten.

Här hittar du några tips:
(– som passar bra även till nästa sockerminimerade barnkalas!)

• Raw chokladägg med naturligt färgad mandelmassa
• Geléhjärtan med hallonsmak
• Bean pops – nyttigt godis på pinne
• Kryddiga nötter
• Mandelkulor
• Snickerspraliner
• Nyttiga fruktremmar
• Sockerfria marsipankulor
• Vegansk choklad – med tre ingredienser
• Kanderade popcorn
• Krispiga chokladpuffar
• Chokladbräck
• Lakrits- och svarta vinbärsrullar
• Egengjord Bounty

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker?
Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller.
Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. 
Frågan är bara med vad? 
Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

På skärtorsdagen knackar påskkäringarna och påskherrarna på dörren i hopp om godis och på påskaftonen hoppas barnen/barnbarnen/syskonbarnen på att få leta välfyllda påskägg.

Lätt falla dit
När det nu ännu en gång blir dags att ta ställning i påskgodisfrågan är det lätt att falla till föga – trots att du kanske inte egentligen vill tillåta/uppmuntra godis.
För du vet helt enkelt inte vad du ska erbjuda istället – eller så sprang tiden att tänka till ifrån dig och du hann inte tillverka dina egna något mer hälsosamma alternativ – så till sist åker du dit på på det traditionella godiset ändå.
Känns igen, eller?

Största godishögtiden
Trots att innehållet i mycket godis har skadliga effekter för både hälsa och miljö och att medvetenheten kring detta ökat drastiskt de senaste åren – så har också godisätandet kring påsk gjort det. Paradoxalt nog.
Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Hur det kommer sig att kyrkoårets största högtid – som vi en gång förknippade med – mer blivit en tid för godisfrosseri än någonting annat? Det kan du läsa om här.

 

13 förslag för ett mer hållbart och medvetet påskgodis
För att underlätta att det blir en förändring av läget har Kurera sammanställt en lista över godisalternativ du kan ge bort med liiite bättre samvete. Alternativ där tillverkaren åtminstone haft en tanke om att minimera skadan för djur, natur och människa.
Du hittar dem i välsorterade matbutiker, hälsofackhandlar och apotek.

LÄS OCKSÅ: Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret


1. Ginger chew mango (Renée Voltaire)

Veganska och glutenfria mjuka ingefärskolor på färsk ingefära som smaksatts med mango – en perfekt kombination, då den friska mangosmaken rundar av den lite starka ingefärssmaken. Smart portionsförpackade.

 

ChocoLate
2. ChocoLate (Orgániko)
Ekologiska små munsbitar av choklad med spännande smakkombinationer som vit choklad med matcha eller hallon, 70 procentig mörk choklad med ekologiskt salt eller apelsin och svartpeppar, mjölkchoklad med honung och mjölkchoklad kryddad med Masala.
De mörka sorterna är naturligt vegetariska då de inte innehåller mjölk.


3. Surormar (Veggie Peggy)
Finns i flera smaker och former, alla baserade på rena ekologiska råvaror från växtriket, enligt tillverkaren producerade med omsorg för såväl gottegrisar som djur och natur. Veggie Peggy's smågodis är Vegan Society-märkta, en garant för att det är fritt från ingredienser med ursprung i djurriket.


4. Godisskallar (Bubs)

Fairtrade-märkt godis i olika smaker, däribland storsäljarskallen med kombinationen hallon och lakrits (men finns en mängd andra skallar). Hallonlakritsskallen har en av Sveriges största sidor på Facebook med fler följare än antalet invånare i vissa mindre länder.

 

Nicks choklad i tre olika sorter
5. Olika typer av chokladkakor (Nick's)
Finns som mörk och ljus, med eller utan nötter samt en variant i stil med kexchoklad och en i stil med Bounty, alltså kokos. De mörka varianterna är naturligt vegetariska och alla sorter är glutenfria, innehåller vitaminer, mineraler och prebiotiska fibrer. Alla Nick's-produkter är smaksatta med naturliga aromer, fria från tillsatt socker och sötade med naturlig sötning i form av stevia och erytritol, vilket ger en låg blodsockerpåverkan.

LÄS OCKSÅ: 5 hälsofördelar med choklad

 

Premiumlakrits från Lakritsfabriken

 

6. Premiumlakrits (Lakritsfabriken)
Vid tillverkningen används rismjöl i stället för vetemjöl vilket gör lakritsen naturligt glutenfri. Finns som söt, salt, sur och salmiaklakrits.
Eftersom de inte innehåller några animalier passar den även bra till vegetarianer och veganer.


7. Mixat godis i påskägg (EC-GO)

Ekologiskt och djurfritt påskgodisblandning i påskägg från EC-GO. I ägget finns sex olika godissmaker samt chokladbitar i fyra olika smaker.
Godiset är veganskt, glutenfritt (förutom lakritsen) samt palmoljefritt. Chokladen är fairtrade, ekologisk, laktosfri, vegansk (förutom den ljusa 38 procentiga) samt fri från palmolja.

 

Seed and Bean

8. Handgjorda eko-chokladkakor (Seed and Bean)
Handgjord, ekologisk, etisk och fairtrade-certifierad choklad i vackra förpackningar. Finns i flera smakkombinationer som till exempel kokos och hallon, citron och kardemumma samt havssalt.
Den mörka chokladen är certifierat vegansk och fri från mjölk.

 

Eco Vitals godispåsar
9. Ekologiskt smågodis (Eco-Vital)

Eco-Vitals ekologiska godispåsar finns i ett stort antal variationer där du kan hitta både veganskt samt fritt från gluten och laktos. Sötningen är oraffinerat rörsocker och smakerna kommer från fruktjuice. Naturliga aromer och fria från konserveringsmedel och färgämnen.
Påsarna innehåller smågodis i stil med...
• Vitaminfruktisar (gluten- och laktosfritt med C-vitamin)
• Ekologiska sura sura pinnar (gluten- och laktosfritt)
• Vegandrömmar (veganskt gluten- och laktosfritt fruktgelégodis)
• Gummibjörnar (gelatinfria)
• Colaflaskor (gluten- och laktosfritt)
• Yoghurtfruktisar (glutenfritt skumgodis)
… med mera.


10. Ekologiskt överraskningsägg (Baum)

Fairtrade-certifierat överraskningsägg av ekologisk, glutenfri choklad med en medföljande leksak av trä eller tyg. Överraskningen ligger inuti ett inre plastägg tillverkat av PP-plast. Ägget kan innehålla smådelar så är inte lämpligt för barn under tre år. Kan även innehålla spår av nötter.

 


11. Back to Basic (Ekorrens Ekologiska)

En ekologisk GMO-fri godisblandning med något som passar de flesta: colaflaskor, fruktvingummin, skumbitar och lakrits. Har märkningen: EU Eco label.
Ekorrens Ekologiska har godis i många smaker – detta är bara en av dem.

LÄS OCKSÅ: “Barn blir sjuka av för mycket socker”


12. Hallonsnöre (Candy Tree)

Ekologiska godissnören med hallonsmak. Finns även med smak av jordgubb samt lakrits.
Veganska, glutenfria och fri från mejeri.

LÄSARFRÅGA: Hur blir jag av med mitt sötsug? Experten svarar

 


13. Fläder & Hallon (Wellibites)

Naturligt gelégodis med smak av fläder och hallon. Är berikat med zink.
Finns även i smakerna Hallon & Saltlakrits (berikat med vitamin B6) och Ananas Passion & Svarta Vinbär (berikat med vitamin B2).
Samtliga veganska, glutenfria och med naturliga aromer och färger från frukt och grönt (till exempel spirulina och svart morotskoncentrat), utan tillsatt socker (sötat med maltitol, erythritol).

Av Isabelle G Hedander

 


Vill du...

...ändå göra ditt eget påskgodis?
Vad trevligt. Det är en mysig sysselsättning tillsammans med barnen/familjen under påskledigheten.

Här hittar du några tips:
(– som passar bra även till nästa sockerminimerade barnkalas!)

• Raw chokladägg med naturligt färgad mandelmassa
• Geléhjärtan med hallonsmak
• Bean pops – nyttigt godis på pinne
• Kryddiga nötter
• Mandelkulor
• Snickerspraliner
• Nyttiga fruktremmar
• Sockerfria marsipankulor
• Vegansk choklad – med tre ingredienser
• Kanderade popcorn
• Krispiga chokladpuffar
• Chokladbräck
• Lakrits- och svarta vinbärsrullar
• Egengjord Bounty

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.