Tips för ett medvetet val av påskgodis

Vill du...

...ändå göra ditt eget påskgodis?
Vad trevligt. Det är en mysig sysselsättning tillsammans med barnen/familjen under påskledigheten.

Här hittar du några tips:
(– som passar bra även till nästa sockerminimerade barnkalas!)

• Raw chokladägg med naturligt färgad mandelmassa
• Geléhjärtan med hallonsmak
• Bean pops – nyttigt godis på pinne
• Kryddiga nötter
• Mandelkulor
• Snickerspraliner
• Nyttiga fruktremmar
• Sockerfria marsipankulor
• Vegansk choklad – med tre ingredienser
• Kanderade popcorn
• Krispiga chokladpuffar
• Chokladbräck
• Lakrits- och svarta vinbärsrullar
• Egengjord Bounty

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker?
Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller.
Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. 
Frågan är bara med vad? 
Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

På skärtorsdagen knackar påskkäringarna och påskherrarna på dörren i hopp om godis och på påskaftonen hoppas barnen/barnbarnen/syskonbarnen på att få leta välfyllda påskägg.

Lätt falla dit
När det nu ännu en gång blir dags att ta ställning i påskgodisfrågan är det lätt att falla till föga – trots att du kanske inte egentligen vill tillåta/uppmuntra godis.
För du vet helt enkelt inte vad du ska erbjuda istället – eller så sprang tiden att tänka till ifrån dig och du hann inte tillverka dina egna något mer hälsosamma alternativ – så till sist åker du dit på på det traditionella godiset ändå.
Känns igen, eller?

Största godishögtiden
Trots att innehållet i mycket godis har skadliga effekter för både hälsa och miljö och att medvetenheten kring detta ökat drastiskt de senaste åren – så har också godisätandet kring påsk gjort det. Paradoxalt nog.
Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Hur det kommer sig att kyrkoårets största högtid – som vi en gång förknippade med – mer blivit en tid för godisfrosseri än någonting annat? Det kan du läsa om här.

 

13 förslag för ett mer hållbart och medvetet påskgodis
För att underlätta att det blir en förändring av läget har Kurera sammanställt en lista över godisalternativ du kan ge bort med liiite bättre samvete. Alternativ där tillverkaren åtminstone haft en tanke om att minimera skadan för djur, natur och människa.
Du hittar dem i välsorterade matbutiker, hälsofackhandlar och apotek.

LÄS OCKSÅ: Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret


1. Ginger chew mango (Renée Voltaire)

Veganska och glutenfria mjuka ingefärskolor på färsk ingefära som smaksatts med mango – en perfekt kombination, då den friska mangosmaken rundar av den lite starka ingefärssmaken. Smart portionsförpackade.

 

ChocoLate
2. ChocoLate (Orgániko)
Ekologiska små munsbitar av choklad med spännande smakkombinationer som vit choklad med matcha eller hallon, 70 procentig mörk choklad med ekologiskt salt eller apelsin och svartpeppar, mjölkchoklad med honung och mjölkchoklad kryddad med Masala.
De mörka sorterna är naturligt vegetariska då de inte innehåller mjölk.


3. Surormar (Veggie Peggy)
Finns i flera smaker och former, alla baserade på rena ekologiska råvaror från växtriket, enligt tillverkaren producerade med omsorg för såväl gottegrisar som djur och natur. Veggie Peggy's smågodis är Vegan Society-märkta, en garant för att det är fritt från ingredienser med ursprung i djurriket.


4. Godisskallar (Bubs)

Fairtrade-märkt godis i olika smaker, däribland storsäljarskallen med kombinationen hallon och lakrits (men finns en mängd andra skallar). Hallonlakritsskallen har en av Sveriges största sidor på Facebook med fler följare än antalet invånare i vissa mindre länder.

 

Nicks choklad i tre olika sorter
5. Olika typer av chokladkakor (Nick's)
Finns som mörk och ljus, med eller utan nötter samt en variant i stil med kexchoklad och en i stil med Bounty, alltså kokos. De mörka varianterna är naturligt vegetariska och alla sorter är glutenfria, innehåller vitaminer, mineraler och prebiotiska fibrer. Alla Nick's-produkter är smaksatta med naturliga aromer, fria från tillsatt socker och sötade med naturlig sötning i form av stevia och erytritol, vilket ger en låg blodsockerpåverkan.

LÄS OCKSÅ: 5 hälsofördelar med choklad

 

Premiumlakrits från Lakritsfabriken

 

6. Premiumlakrits (Lakritsfabriken)
Vid tillverkningen används rismjöl i stället för vetemjöl vilket gör lakritsen naturligt glutenfri. Finns som söt, salt, sur och salmiaklakrits.
Eftersom de inte innehåller några animalier passar den även bra till vegetarianer och veganer.


7. Mixat godis i påskägg (EC-GO)

Ekologiskt och djurfritt påskgodisblandning i påskägg från EC-GO. I ägget finns sex olika godissmaker samt chokladbitar i fyra olika smaker.
Godiset är veganskt, glutenfritt (förutom lakritsen) samt palmoljefritt. Chokladen är fairtrade, ekologisk, laktosfri, vegansk (förutom den ljusa 38 procentiga) samt fri från palmolja.

 

Seed and Bean

8. Handgjorda eko-chokladkakor (Seed and Bean)
Handgjord, ekologisk, etisk och fairtrade-certifierad choklad i vackra förpackningar. Finns i flera smakkombinationer som till exempel kokos och hallon, citron och kardemumma samt havssalt.
Den mörka chokladen är certifierat vegansk och fri från mjölk.

 

Eco Vitals godispåsar
9. Ekologiskt smågodis (Eco-Vital)

Eco-Vitals ekologiska godispåsar finns i ett stort antal variationer där du kan hitta både veganskt samt fritt från gluten och laktos. Sötningen är oraffinerat rörsocker och smakerna kommer från fruktjuice. Naturliga aromer och fria från konserveringsmedel och färgämnen.
Påsarna innehåller smågodis i stil med...
• Vitaminfruktisar (gluten- och laktosfritt med C-vitamin)
• Ekologiska sura sura pinnar (gluten- och laktosfritt)
• Vegandrömmar (veganskt gluten- och laktosfritt fruktgelégodis)
• Gummibjörnar (gelatinfria)
• Colaflaskor (gluten- och laktosfritt)
• Yoghurtfruktisar (glutenfritt skumgodis)
… med mera.


10. Ekologiskt överraskningsägg (Baum)

Fairtrade-certifierat överraskningsägg av ekologisk, glutenfri choklad med en medföljande leksak av trä eller tyg. Överraskningen ligger inuti ett inre plastägg tillverkat av PP-plast. Ägget kan innehålla smådelar så är inte lämpligt för barn under tre år. Kan även innehålla spår av nötter.

 


11. Back to Basic (Ekorrens Ekologiska)

En ekologisk GMO-fri godisblandning med något som passar de flesta: colaflaskor, fruktvingummin, skumbitar och lakrits. Har märkningen: EU Eco label.
Ekorrens Ekologiska har godis i många smaker – detta är bara en av dem.

LÄS OCKSÅ: “Barn blir sjuka av för mycket socker”


12. Hallonsnöre (Candy Tree)

Ekologiska godissnören med hallonsmak. Finns även med smak av jordgubb samt lakrits.
Veganska, glutenfria och fri från mejeri.

LÄSARFRÅGA: Hur blir jag av med mitt sötsug? Experten svarar

 


13. Fläder & Hallon (Wellibites)

Naturligt gelégodis med smak av fläder och hallon. Är berikat med zink.
Finns även i smakerna Hallon & Saltlakrits (berikat med vitamin B6) och Ananas Passion & Svarta Vinbär (berikat med vitamin B2).
Samtliga veganska, glutenfria och med naturliga aromer och färger från frukt och grönt (till exempel spirulina och svart morotskoncentrat), utan tillsatt socker (sötat med maltitol, erythritol).

Av Isabelle G Hedander

 


Vill du...

...ändå göra ditt eget påskgodis?
Vad trevligt. Det är en mysig sysselsättning tillsammans med barnen/familjen under påskledigheten.

Här hittar du några tips:
(– som passar bra även till nästa sockerminimerade barnkalas!)

• Raw chokladägg med naturligt färgad mandelmassa
• Geléhjärtan med hallonsmak
• Bean pops – nyttigt godis på pinne
• Kryddiga nötter
• Mandelkulor
• Snickerspraliner
• Nyttiga fruktremmar
• Sockerfria marsipankulor
• Vegansk choklad – med tre ingredienser
• Kanderade popcorn
• Krispiga chokladpuffar
• Chokladbräck
• Lakrits- och svarta vinbärsrullar
• Egengjord Bounty

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.