Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Här är de värsta skönhetssabotörerna för din hud

Stress, sol och socker är några av de värsta skönhetssabotörerna för din hud.
Men det går att få glow med några enkla medel - vi visar hur.

Det finns ett helt gäng av skönhetssabotörer som sol, stress, föroreningar och livsstilsval som skyndar på cellernas åldrande och leder till en glåmigare hy. Här tipsar därför skönhetsjournalisten Maria Ahlgren, aktuell med boken ”Destination Beautyfood”, om hur du står emot några av de värsta sabotörerna.

LÄS OCKSÅ: Så boostar du huden för solen – både inifrån och utifrån

Solen. Förutom att vara farlig så orsakar solen ungefär 80 procent av hudens åldrande.
Tips: Smörj in dig med minst spf 30 varje dag. På sommaren behöver du fylla på solskyddet varannan timme eller efter bad.

 

Luftföroreningar. Luftföroreningspartiklar har en negativ inverkan på huden. Mikroskopiska partiklar från avgaser, bilar och till och med vissa doftljus tar sig in i huden och orsakar en storm av fria radikaler som påskyndar hudens åldrande. Man har också sett samband mellan luftföroreningar och inflammatoriska tillstånd som akne, rosacea och eksem.
Tips: Antioxidanter är bästa skyddet mot fria radikaler, både i mat och hudvård. Jag använder ett C-vitaminserum varje morgon som en yttre sköld mot luftsmutset.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

Stress är en riktig bov – de flesta av oss nutidsmänniskor kan nog skriva under på hur huden blir känsligare och obalanserad när vi krigat mot klockan – eller våra egna tankar! – för länge. Stress har också en negativ inverkan på håret, som alla som drabbats av stressrelaterat håravfall vet.
Tips: Stress är svårt att undvika men förutom de uppenbara knepen som listor, meditation och fasta sömnrutiner, så kan man öka intaget av mat som innehåller inflammationshämmande omega 3-fettsyror, D-vitamin, selen, zink och aminosyran tryptofan, som hjälper till att bilda lugn och ro-hormonet serotonin. När jag är stressad fyller jag köket med bland annat pumpakärnor, mörk choklad, paranötter, lax, banan, yoghurt och andra fermenterade, probiotiska livsmedel som genom olika funktioner kan lugna en kropp och hjärna i spinn.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens recept för att åldras vackert

För mycket raffinerat socker piskar på huden åldrande genom att bryta ner kollagen. Sockermolekyler binder vid kollagenet i huden och bildar en slutprodukt som heter AGE, advanced glycation end products, som gör att kollagenet försvagas och bryts ner i förtid. Även personer med inflammatoriska hudproblem som akne och rosacea märker stor skillnad genom att dra ner på vitt socker. Insulinpåslaget ökar nämligen oljeproduktionen, som kan trigga nya utbrott hos personer med akne.
Tips: Yaconsirap är lite klurigt att få tag på, men är det sötningsmedel med minst påverkan på blodsockret. Sirapen utvinns ur yakonrot, och smakar ungefär som en blandning av kola och russin. Den består till nästan 50 procent av kostfibern inulin som inte tas upp av kroppen, men som verkar prebiotiskt och matar de goda magbakterierna så att de kan sköta sitt jobb optimalt. Dadlar är också ett bra alternativ eftersom fibrerna bromsar de snabba kolhydraterna.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med värk i lederna

Gratisappen som minskar smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?