kvinna med kort grått hår

Hudterapeutens recept för att åldras vackert

Åldrandet skyndas på av våra livsval som exempelvis vad vi väljer att äta och hur mycket stress vi utsätter oss för berättar hudterapeuten Johanna Bjurström i del två om vår åldrande hud. Men hon kommer också med lugnande besked – med rätt kost och näring kan vi stödja huden inifrån och bromsa den processen.

Att åldras är naturligt men vi kan undvika att det sker i förtid. menar Johanna.
– Det som är bra är att vi själva kan påverka hur snabbt vi åldras. Rynkor, minnesförlust, hjärtsjukdom, diabetes, cancer och andra sjukdomar är kopplat till bland annat inflammation.
Sanningen är den att våra livsval spelar en grundläggande roll i hur vi åldras menar Johanna. Det spelar ingen roll hur dyra ”anti-aging"-krämer och behandlingar vi lägger våra pengar på, våra hudceller kan ändå vara uttorkade. För att få en frisk spänstig och återfuktad hud krävs näring även från insidan. Det bästa är enligt Johanna att ge huden näring från både utsidan och insidan.

Mycket beror på miljö och inflammation
När det gäller utseendet kan upp till 80 procent av åldringsprocessen härledas från miljöfaktorer och boven i dramat är inflammation förklarar Johanna.
– Det uppstår ständigt inflammation i kroppen. Det börjar som små kedjereaktioner och blir fler med tiden. Det är en ond cirkell som påverkar dina celler negativt.
Det är därför viktigt med antioxidanter som skyddar mot att cellerna oxiderar och bryts ner. 

 

När vi till exempel utsätts för UV-strålar, föroreningar och cigarettrök bildas fria radikaler och dessa bryter ner hudcellerna och gör att vi åldras snabbare. förklarar Johanna. Anledningen är att de fria radikalerna skadar molekyler som kallas lipider som finns i cellmembranen.
– Skadade lipider producerar inflammatoriska kemikalier och en kedjereaktion börjar, vilket leder till inflammation i huden. På sikt kommer inflammationen orsaka skador på hudens celler vilket ger slappare bindväv, mindre kollagen och färre elastina fibrer.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea

Kollagenet behöver antioxidanter
Det är de elastina och kollagena fibrerna i bindväven i huden som håller oss ungdomliga och de behöver antioxidanter för att inte brytas ner, då deras uppgift är att se till att huden håller sig tajt.
– C-vitamin stärker dessa fibrer. Du kan även stimulera dem utifrån med massage och träning av ansiktets muskler. Bäst resultat ger det i kombination med bra kost och antioxidanter. Antioxidanter avaktiverar de fria radikalerna och bryter kedjereaktionen innan de fria radikalerna kan göra skada.

Ät helst basiskt och sockerfritt
Att äta en basbildande kost  bestående av mycket grönsaker och minska på de snabba kolhydraterna och sockret ger en ungdomligare hud menar Johanna.
– Livsmedel med högt glykemiskt index frisätter snabbt sockerarter i blodflödet vilket passerar från blodet till cellerna.
Men vi kan bryta cykeln genom att sluta inta snabba kolhydrater och socker. Effekten blir att kroppen i stället släpper ut socker långsammare i blodflödet, vilket ger en långsam frisättning av insulin och mindre inflammation.

Ett högt blodsocker ökar de kemiska reaktioner som bildar inflammationer. Inflammationer som bryter ner de kollagena och elastina fibrerna i huden vilket gör att den förlorar sin elasticitet och leder till rynkor och förtidigt åldrande. Såväl hudens ungdomlighet som livet i sig kan förlängas genom att välja rätt kost menar Johanna.

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket

Proteinernas viktiga roll för huden
Det finns cirka tjugo aminosyror som kroppen använder för att göra olika proteiner. Nio av dem kallas "essentiella aminosyror" då de inte kan tillverkas av kroppen utan vi behöver få dem genom kosten. De övriga aminosyrorna kan kroppen syntetisera själv.

Otillräckligt med protein åldrar huden och bidrar till att den blir glåmig. Det är bra att ta tillskott av de essentiella aminosyrorna om man vet med sig att man inte får i sig tillräckligt med fullvärdiga proteiner menar Johanna.
– Det är särskilt viktigt att tänka på för kvinnor då de oftast är lite sämre på att få i sig tillräckligt mycket protein av hög kvalitet varje dag.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Vi är vad vi äter men framförallt vad vi tar upp
Då är det viktigt att ta tillskott för att stödja ansiktsmuskulaturen och vitaliteten i hudcellerna menar Johanna. Tillräckligt med protein gör att hudcellerna kan reparera sig och ta emot näringsämnen. Kollagen och elastinproduktionen är också beroende av proteiner. Protein påverkar även tillståndet i muskler, det inbegriper även ansiktsmusklerna. Vilket påverkar volym och form på ansiktet.
– När vi förlorar ansiktsfett, något vi gör naturligt när vi blir äldre, minskar även volymen på ansiktsmusklerna vilket kan ge en slappare  hud. 

 

När vi får i oss otillräckligt med protein börjar muskelproteinet brytas ner för att förse kroppen med aminosyror eftersom vi inte får tillräckligt genom kosten.
– Kroppen hittar nödlösningar eller tillfälliga lösningar om den inte får det den behöver.
Detta kan på sikt leda till näringsbrister och minskad muskelmassa men även minskad cellulär vitalitet med åldrad hud som följd.

Johanna Bjurström

Johanna Bjurström

Viktigt att tänka på för vegos
Det protein vi äter bryts ned till aminosyror som sedan absorberas av kroppen och används för att framställa nya proteiner, enzymer, kollagen och muskelproteiner för alla kroppens biologiska processer, inklusive tillväxt och reparation. Många av de vegetabiliska proteinkällorna är inte fullvärdiga enligt Johanna.
 – Det betyder inte att vegetarianer eller veganer inte kan få tillräckliga mängder av essentiella aminosyror genom kosten. Kombinationen av växtproteiner, bönor, linser och allt grönt gör att det blir fullvärdigt.
Särskilt bra är det enligt Johanna att äta de enligt henne fullvärdiga proteinerna quinoa, bovete, amarant och moringa. I den tredje och avslutande delen om vår åldrande hud listar Johanna livsmedel, superfoods och kosttillskott som är särskilt bra för en frisk och spänstig hud.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.