Annons
Annons

Johanna har koll på både ut- och insidan

Hudterapeuten Johanna Bjurström guidar Kureras läsare att göra en badrums-make-over, det vill säga att byta ut hudvård och hygienprodukter med skadliga ämnen mot sådana som är skonsammare för både människa och miljö.

Redaktionen

1 februari, 2018
Johanna har koll på både ut- och insidan
Dela inlägget

Hudterapeuten Johanna Bjurström guidar Kureras läsare att göra en badrums-make-over, det vill säga att byta ut hudvård och hygienprodukter med skadliga ämnen mot sådana som är skonsammare för både människa och miljö.

Inom modellyrket är skönhet och hudvård A och O. Som fotomodell lärde sig Johanna Bjurström tidigt att vara uppmärksam på kroppen, minsta blemma kunde ställa till det och hon lärde sig snabbt läsa av vad som triggade hennes hud. Intresset för hälsa och skönhet föll sig naturligt och Johanna utbildade sig till hudterapeut. Så fort hon hon blev klar tog hon över en salong och kastade sig in i yrket med liv och lust. Hon märkte emellertid efter ett tag att klienter ofta kom tillbaka med samma problem gång på gång och Johanna började fundera vad det kunde bero på. Hon jobbade ju med – vad hon fått lära sig – det bästa på marknaden, både var gällde produkter och maskiner, ändå blev de inte bra.

Ville veta mer
I utbildningen ingick knappast något om insidan och väldigt lite om kostens betydelse.
– Vi fick lära oss att det var bra att dricka vatten, att det kunde påverka torrhet i huden, det är det jag minns.
Johanna tänkte inte mer på det då men som terapeut började hon fråga kunder som återkom med samma problem som tidigare vad de åt. Johanna som själv hade
en känslig mage visste att om hon åt viss fet mat eller socker kunde det visa sig i huden. Johannas nyfikenhet att hjälpa både sig själv och andra ledde till ett
detektivarbete.
– Jag började läsa och ta reda på mer, på den tiden fanns inte Google så ibland fick man lyfta luren och ringa.
Johanna nöjde sig inte med det utan ville vidareutbilda sig, ett tag övervägde hon att bli läkare men tyckte inte de hade så många verktyg att arbeta med.
– Jag hade varit med om en incident med ett skadat korsband och de hade inga bra råd åt mig.

LÄS OCKSÅ: Storbritannien inför förbud mot mikroplaster

Utbildad homeopat
På ryktesvägen hörde Johanna talas om att man kunde arbeta med homeopati och hudvård, det ledde till att hon utbildade sig till dermopat. På så sätt kom hon att börja arbeta med hudvård både från både utsidan och insidan och märkte snabbt stor skillnad på sina klienter. Det gav mersmak och Johanna fortsatte att utbilda sig till klassisk homeopat, hon läste även näring- och funktionsmedicin. Idag hon på väg att starta en utbildning för hudterapeuter som vill lära sig mer om att arbeta med naturlig hudvård. Men också att behandla problem även från insidan, något som är nödvändigt för att komma till rätta med besvären på lång sikt enligt Johannas erfarenhet.
Johanna fortsätter ständigt att vidareutbilda sig, bakom ligger drivkraften att både hjälpa sig själv och andra att må bättre och bli sitt bästa jag som hon uttrycker det.
– Hudproblem sänker ju också vår självkänsla.
Och även om det är på huden det syns, är det oftast inte där orsaken ligger menar Johanna. Johanna har nu hållit på i runda slängar 20 år och har vid det här laget en hel del i sin verktygslåda, hon är även utbildad PT och coach.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Bytte ut sina amalgamfyllningar
Sina egna besvär har hon spårat till de amalgamfyllningar som hon fick som barn, belastningen av kvicksilver ledde till att hon utvecklade en känslighet som yttrade sig bland annat i mag- och hudproblem förklarar hon.
– Jag blev väldigt känslig för kemikalier.
När Johanna arbetade som modell och även i början som hudterapeut tänkte hon inte så mycket på vad produkterna innehöll.
– Det jag inte förstod då men vet idag är att allt som vi stryker på huden ska också levern ta hand om.
Johanna gjorde en amalgamsanering och hade genom sin förkovran så pass stor kunskap att hon kunde stödja kroppen igenom den processen.
– Jag tog även hjälp av andra experter.
Trots det blev hon väldigt trött under de två år det tog att byta ut fyllningarna. Men Johanna lärde sig mycket av erfarenheten.
– Särskilt om samspelet med huden.

LÄS OCKSÅ: Badrumsskåpets 4 värsta bovar

Sprider sin kunskap
Idag driver Johanna utbildningar i form av onlinekurser, dels en till livsstilscoach och en som heter ”Advanced skin therapy”. Där får hudvårdsterapeuter lära sig
om invärtes hudvård som till exempel hur man behandlar olika tillstånd med rätt näring och rätt kost.
Kunskapen om kostens inverkan på huden är fortfarande ganska låg menar Johanna. Det är en kombination av lathet och rädsla tror hon.
– Vi vill helst inte veta, för att vi vill njuta eller unna oss.
Men om man istället lär sig kommer man märka att det finns mycket att njuta av som inte belastar kroppen förklarar hon.

Ekologiskt räcker inte
Vad gäller utsidan har vi kommit lite längre menar Johanna, där ligger snarare problemet i tilltron till producenterna och marknadsföringen.
– Man tror till exempel att något är bra bara för att det är ekologiskt, men det är inte så säkert.
Därför behöver vi skaffa oss mer kunskap om vad produkter innehåller menar Johanna.
– Jag brukar säga att det du stryker på huden ska du också kunna äta.
Hon medger dock att det behövs vissa ämnen för att produkterna inte ska bli dåliga. Men det finns naturliga konserveringsmedel även om det för att de ska fungera optimalt även kan behövas något syntetiskt, så helt naturlig hudvård kan vara svårt att få till menar Johanna.
– Använder vi många olika produkter som alla innehåller samma sak är det kanske inte så bra säger Johanna som menar att belastningen av ett ämne som är OK om det förekommer i en produkt kan bli för stor om det finns i flera.

Två kilo kemikalier om året
Det tycks som att vi utsätter oss för en veritabel cocktail av kemikalier bara genom en enkel kvällsrutin där vi tvättar, smörjer in oss och borstar tänderna.
– Vi vet inte hur vi reagerar på dessa ämnen inuti kroppen, eller vad som händer när de blandas. Man brukar säga att en kvinna i genomsnitt sätter på sig två kilo rena kemikalier på år, för män är siffran ett kilo.
Detta är något vi på Kurera nu vill hjälpa våra läsare att styra bort ifrån genom att växla mot mer naturlig hygien och hudvård, vi är därför stolta och glada över att ha Johanna som guide genom den processen. Vi välkomnar våra läsare med på tåget mot ett grönare och skönare badrumsskåp.

Avslutningsvis, vad är viktigast att börja byta ut?
– Rengöring innehåller ofta ämnen som inte är bra, säger Johanna som uppmanar oss att byta ut en produkt i taget.
Så när duschkrämen eller ansiktstvätten börjar ta slut är det klokt att börja läsa på lite inför nästa köp och välja skonsammare och snällare produkter för både kropp och miljö nästa gång.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Johanna Bjurström
Ålder: 41 år
Familj: Gift med Fredrik Bjurström, barnen Nathalie 17 är och William 15 år.
Yrke: Naturläkare och hudterapeut
Bor: Stockholm
Läs mer om Johanna på hennes hemsida.
Den som vill få tips om naturlig hudvård och produkter som Johanna rekommenderar kan följa henne på Instagram.

Annons
Annons