Du kan som sagt toppa din chokladbräck med vad du själv känner för och det du har hemma. Men i detta recept, som är signerat Maya Dilek, består toppingen av bland annat kakaonibs, matchapulver, kokosflingor och torkade tranbär. Hälsosamt och gott!
LÄS OCKSÅ: Raw chokladägg med naturligt färgad mandelmassa
Recept och foto kommer från Maya Dilek.
Fakta: Acerola
Acerola är en frukt välkänd för sitt rika innehåll av C-vitamin, som gör mycket nytta i vår kropp – inte minst bidrar till immunsystemets normala funktion.
Frukten liknar körsbär, trivs i det tropiska klimatet i regnskogar och plockas när C-vitaminnivåerna är som högst. Då pressas de till en massa och frystorkas för att bevara så mycket av näringen som är möjligt.
Ingredienser
150 gram mörk choklad, gärna minst 70 procent.
Topping
2 msk pistagenötter
1,5 msk kokosflingor
1 msk torkade tranbär
1 msk torkad mango
1 msk kakaonibs
1 msk bipollen
1 tsk matchapulver
1 tsk acerolapulver
LÄS OCKSÅ: Supersnabb kokosglass med mango eller körsbär
Gör så här
Hacka nötter och torkad frukt. Blanda ihop allt till toppingen i en skål.
Hacka choklad och smält i vattenbad, temperera gärna chokladen.
Täck en plåt med bakplåtspapper och häll på den smälta chokladen.
Jämna ut chokladen till ett tunt lager och strö på toppingen.
Låt stelna och skär eller bryt sedan i mindre bitar.
LÄS OCKSÅ: Glutenfria chokladvåfflor med jordnötssmör och banan
Tips! För bästa resultat och för att chokladen ska hålla sig hård, glansig och inte kladda kan du temperera chokladen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm halva mängden till 48-50 grader för mörk choklad. Rör ner resten av chokladen och rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm därefter upp den till 31-32 grader igen.
Av redaktionen/Carolina Eriksson