Annons
Annons

Så fixar du ett sockerfritt barnkalas

Läsk, tårta och godis = ofta kaosartade barnkalas. Vill du slippa både tonvis med socker och stökiga barn - ordna ett sockerreducerat eller helt sockerfritt kalas. Här är några tips hur du gör.

Redaktionen

7 april, 2019
Så fixar du ett sockerfritt barnkalas
Dela inlägget

Läsk, tårta och godis = ofta kaosartade barnkalas.
Vill du slippa både tonvis med socker och stökiga barn – ordna ett sockerreducerat eller helt sockerfritt kalas.
Här är några tips hur du gör.

Dags för barnkalas!
Inbjudningarna är skickade och ballongerna inköpta, hög tid att förbereda godsakerna.
Och här riskerar det snabbt att spåra ur. Läsk, tårta, bakverk, kakor och godis, ofta uppdukade som en buffé som barnen själva kan plocka fritt av. Mängden socker som barn får i sig på barnkalas idag är orimlig – och dessutom direkt farlig.

Läs också: Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Barn är känsligare
Det säger Charlotte Erlanson-Albertsson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet och som forskar om aptitkontroll.
– Barn är känsligare och därför får den snabba blodsockerhöjningen som följs av en dramatisk sänkning en mer allvarlig effekt på dem och påverkar både minne, koncentration och tänkande.

Vad händer då efter att ett barn har druckit två glas saft, ätit en kaka och tagit en tårtbit?
Fettet i tårtbiten och i bullen fördröjer upptaget av sockernivån i blodet, medan juice och läsk är allra värst för blodsockret och framkallar ett insulinpådrag.

Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Blodsockret sjunker snabbt
Inom 15-30 minuter har blodsockret stigit rejält och barnen blir uppspelta, glada och får mycket spring i benen.
Men bara efter någon timme har troligtvis den glada stämningen bytts ut.

När blodsockret sjunker snabbt så försöker kroppen istället frigöra eget socker och vi blir oroliga och aggressiva och har ett sug efter mer socker, det är ofta vid den här tidpunkten som barnen löper amok, man upplever dem som oregerliga och stökiga och det blir tjafs och gråt.
– När blodsockret är på väg upp frisätts insulin, och när det på är på väg ner frisätts adrenalin. Energin har inte kommit in i vävnaden utan ränner fritt i blodet, och den här jojo-effekten är våra kroppar inte gjorda för. På lång sikt stimulerar den fetma och gör att vi går upp i vikt, dessutom åldras kroppen snabbare genom att man tröttar ut bukspottskörteln.

Läs också: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Dra ner på sockret är bättre än inget
För att slippa både negativa följder för hälsan, och att barnens humör går upp och ner som berg-och dalbanor, där det ofta tar flera timmar att varva ner, är det bäst att anordna ett sockerfritt kalas, tycker Charlotte Erlanson-Albertsson.

Men att dra ner på sockret är också betydligt bättre än inget. Barn tycker att sött är gott – oavsett mängden.
– Barn har mer känsliga smakreceptorer än vuxna. Många moderna kakrecept innehåller mycket socker, så det går gott och väl att halvera sockermängden och de kommer tycka att det är lika gott ändå.

Försök också att begränsa mängden sötsaker, genom att enbart servera en godsak, som en tårta eller några kakor.
– Tänk på att inte ställa fram allt fika på bordet samtidigt, då vi äter med ögat, och komplettera med en fruktsallad, eller något annat nyttigt alternativ, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Här är tre recept på sockerfria godsaker till barnkalaset av Marja Folcke, som driver bloggen Bakasockerfritt

 

Enkel ChokladtårtaSockerfri chokladtarta

5 ägg
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
70 gram kokosolja
3/4 – 1 deciliter sötningsströ
3 matskedar kakao
½ tesked vaniljpulver

Topping:
3 deciliter grädde
Bär

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med oljan (jag gör detta i mikron). Vispa ägg och sötning pösigt, gärna med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser och vispa lite till.

Smörj och ”mjöla” en 24-centimeter springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 18-20 minuter. Låt svalna.

Innan servering vispas grädde. Toppa kakan med grädde och bär.

 

Russingrottor – 6 styckenRussingrotta

1 deciliter mandelmjöl
1 deciliter havremjöl
½ deciliter russin
1 matsked kokosolja
Eventuellt någon tesked vatten och något kryddmått kanel
Fast sylt eller liknande (använd en utan tillsatt socker)

Gör såhär: Sätt ugnen på 125 grader. Mixa samman mandel- och havremjöl tillsammans med russin. Tillsätt även resterande ingredienser (vid behov tillsätts lite vatten). Forma kulor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en ”grotta” i varje kula.

Då degen innehåller olja istället för smör, blir den lite mindre lätthanterlig och kanterna spricker lätt. Fixa gärna till det med fingrarna. Fördela en liten klick sylt/hallon/chiasylt i varje russingrotta. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Cornflakescrisp – 6 till 8 bitarSockerfria Cornflakescrisps

100 gram choklad, utan tillsatt socker (50/50 ljus/mörk)
20 gram smör
1 deciliter mandelsmör
1 ½ – 2 deciliter cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)
1 – 2 matskedar sockerersättning som sötströ

Gör såhär: Lägg choklad i bitar, mandelsmör och smör i en skål och smält i mikro. Krossa cornflakes i mindre bitar och rör ner detta samt sötning i chokladen. Klä en liten form (går bra med liten brödform eller matlåda) med bakplåtspapper/aluminiumfolie och fördela i chokladen. Låt stelna helt i kylskåp. Skär i bitar.

Av Tina Harr

Annons
Annons