Så fixar du ett sockerfritt barnkalas | Kurera.se
sked med socker

Foto: Gunnar Ericsson

Så fixar du ett sockerfritt barnkalas

Läsk, tårta och godis = ofta kaosartade barnkalas.
Vill du slippa både tonvis med socker och stökiga barn - ordna ett sockerreducerat eller helt sockerfritt kalas.
Här är några tips hur du gör.

Dags för barnkalas!
Inbjudningarna är skickade och ballongerna inköpta, hög tid att förbereda godsakerna.
Och här riskerar det snabbt att spåra ur. Läsk, tårta, bakverk, kakor och godis, ofta uppdukade som en buffé som barnen själva kan plocka fritt av. Mängden socker som barn får i sig på barnkalas idag är orimlig - och dessutom direkt farlig.

Läs också: Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Barn är känsligare
Det säger Charlotte Erlanson-Albertsson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet och som forskar om aptitkontroll.
–  Barn är känsligare och därför får den snabba blodsockerhöjningen som följs av en dramatisk sänkning en mer allvarlig effekt på dem och påverkar både minne, koncentration och tänkande.

Vad händer då efter att ett barn har druckit två glas saft, ätit en kaka och tagit en tårtbit?
Fettet i tårtbiten och i bullen fördröjer upptaget av sockernivån i blodet, medan juice och läsk är allra värst för blodsockret och framkallar ett insulinpådrag.

 

Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Blodsockret sjunker snabbt
Inom 15-30 minuter har blodsockret stigit rejält och barnen blir uppspelta, glada och får mycket spring i benen.
Men bara efter någon timme har troligtvis den glada stämningen bytts ut.

När blodsockret sjunker snabbt så försöker kroppen istället frigöra eget socker och vi blir oroliga och aggressiva och har ett sug efter mer socker, det är ofta vid den här tidpunkten som barnen löper amok, man upplever dem som oregerliga och stökiga och det blir tjafs och gråt.
– När blodsockret är på väg upp frisätts insulin, och när det på är på väg ner frisätts adrenalin. Energin har inte kommit in i vävnaden utan ränner fritt i blodet, och den här jojo-effekten är våra kroppar inte gjorda för. På lång sikt stimulerar den fetma och gör att vi går upp i vikt, dessutom åldras kroppen snabbare genom att man tröttar ut bukspottskörteln.

Läs också: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Dra ner på sockret är bättre än inget
För att slippa både negativa följder för hälsan, och att barnens humör går upp och ner som berg-och dalbanor, där det ofta tar flera timmar att varva ner, är det bäst att anordna ett sockerfritt kalas, tycker Charlotte Erlanson-Albertsson.

Men att dra ner på sockret är också betydligt bättre än inget. Barn tycker att sött är gott – oavsett mängden.
– Barn har mer känsliga smakreceptorer än vuxna. Många moderna kakrecept innehåller mycket socker, så det går gott och väl att halvera sockermängden och de kommer tycka att det är lika gott ändå.

Försök också att begränsa mängden sötsaker, genom att enbart servera en godsak, som en tårta eller några kakor.
– Tänk på att inte ställa fram allt fika på bordet samtidigt, då vi äter med ögat, och komplettera med en fruktsallad, eller något annat nyttigt alternativ, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

Här är tre recept på sockerfria godsaker till barnkalaset av Marja Folcke, som driver bloggen Bakasockerfritt

 

Enkel ChokladtårtaSockerfri chokladtarta

5 ägg
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
70 gram kokosolja
3/4 - 1 deciliter sötningsströ
3 matskedar kakao
½ tesked vaniljpulver

Topping:
3 deciliter grädde
Bär

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med oljan (jag gör detta i mikron). Vispa ägg och sötning pösigt, gärna med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser och vispa lite till.

Smörj och ”mjöla” en 24-centimeter springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 18-20 minuter. Låt svalna.

Innan servering vispas grädde. Toppa kakan med grädde och bär.

 

Russingrottor - 6 styckenRussingrotta

1 deciliter mandelmjöl
1 deciliter havremjöl
½ deciliter russin
1 matsked kokosolja
Eventuellt någon tesked vatten och något kryddmått kanel
Fast sylt eller liknande (använd en utan tillsatt socker)

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 125 grader. Mixa samman mandel- och havremjöl tillsammans med russin. Tillsätt även resterande ingredienser (vid behov tillsätts lite vatten). Forma kulor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en ”grotta” i varje kula.

Då degen innehåller olja istället för smör, blir den lite mindre lätthanterlig och kanterna spricker lätt. Fixa gärna till det med fingrarna. Fördela en liten klick sylt/hallon/chiasylt i varje russingrotta. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

 

Cornflakescrisp - 6 till 8 bitarSockerfria Cornflakescrisps

100 gram choklad, utan tillsatt socker (50/50 ljus/mörk)
20 gram smör
1 deciliter mandelsmör
1 ½ - 2 deciliter cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)
1 - 2 matskedar sockerersättning som sötströ

Gör såhär: Lägg choklad i bitar, mandelsmör och smör i en skål och smält i mikro. Krossa cornflakes i mindre bitar och rör ner detta samt sötning i chokladen. Klä en liten form (går bra med liten brödform eller matlåda) med bakplåtspapper/aluminiumfolie och fördela i chokladen. Låt stelna helt i kylskåp. Skär i bitar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.