Mamma matar sin treåring glass

Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Fakta

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck
Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist

I söndags publicerade Aftonbladet debattartikeln Skippa sockret – om du älskar ditt barn skriven av min vän och kollega Anna Larsson. Debattartikeln har fått ett enormt genomslag. På bara tre dagar har 260 000 personer läst den och 35 450 personer delat den på sociala medier. Anledningen? Anna trycker på två ömma punkter. Hon debatterar vad barn ska äta. Det är två känsliga ämnen på en och samma gång och då blir det en kärnexplosion av känslor, dåliga samveten och åsikter.

Många föräldrar som inte vet vad barn behöver äta och föräldrar som är fullkomligt medvetna om vad barnen borde äta som har dåligt samvete har kommenterat artikeln. Anna påstår i artikeln att barn blir sockerberoende av att äta socker istället för mat. Har Anna rätt?

 Läs också: Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

 

Kan barn bli sockerberoende?
Det är inte vetenskapligt bevisat att barn kan bli sockerberoende men det är många vuxna som vittnar om att de är sockerberoende och vi är många som klart och tydligt kan se att barn också är det. Socker triggar barnets belöningssystem. Barn kan bli beroende av allt som påverkar deras hjärnor och det gör socker.

Är socker farligt?
Är socker farligt? Ja, det är klarlagt bortom varje rimligt tvivel att socker är farligt för hälsan. Är socker mycket farligare än man tidigare har trott? Ja, det är mycket farligare. Socker består till 50 procent av glukos och 50 procent av fruktos. Socker är huvudorsaken bakom den snabba ökningen av fetma. Idag finns det forskning som visar hur farligt fruktos är för hälsan. Fruktos är det mest fettbildande som finns. Fruktos orsakar fettlever och skrumplever som tidigare bara förekommit hos dem som missbrukat alkohol. För mycket socker rubbar ämnesomsättningen i levern. Levern är det enda organ som kan hantera fruktos. Den omvandlar fruktos till fett. Om du äter för mycket fruktos omvandlas och lagras fruktos som fett i levern och musklerna. Då kommer hormonerna i barnets kropp i obalans och då är okontrollerade hungerkänslor inte ovanliga.

► Läs också: Fruktos gör oss feta

Nationell strategi mot barnfetma
Åtta svenska forskare skrev i en debattartikel i DN den 10:e oktober 2016 att Sverige behöver en nationell strategi mot barnfetma. 17 procent av alla barn i Sverige som är sju till nio år lider av övervikt. Tre procent av dem är feta. Dessa barn löper en mycket större risk att senare i livet drabbas av sjukdomar som diabetes typ-2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskarna skriver även att barn inte själva väljer att bli överviktiga och att barn inte själva har möjlighet att ansvara för de val som påverkar deras hälsa. De menar att FN:s barnkonvention är tydlig: Barn har rätt att växa upp i en miljö utan risk att drabbas av den övervikt och fetma som kan ge upphov till livslånga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Barnfetma orsakar för tidig pubertet, depression och astma med mera. Tio procent av alla amerikanska barn har fettlever idag. Professor Robert H Lustig som har forskat på barnfetma i 30 år säger att barnfetma inte är en epidemi längre, nu är det en pandemi.

 Läs också: ”Fettlever är vår nya folksjukdom”

WHO vill minska barns sockerkonsumtion
En stor sockerkonsumtion orsakar fettlever, skrumplever, fetma, diabetes typ-2 och socker är gödningsmedel för cancer. På 1800-talet åt vi fyra kilo socker per person och år. År 1900 fick fem procent av oss cancer. Idag äter vi 40 kilo socker per person och år. 2017 får 40 procent av oss cancer. I Europa får barn 22 procent av sitt kaloriintag från socker. WHO vill att barn ska minska sin konsumtion av socker till maximalt 5 procent av sitt kaloriintag. Livsmedelsverket nöjer sig med en sänkning till tio procent. Problemet är att det inte bara är läsk, godis och glass som innehåller stora mängder socker utan även till synes harmlösa livsmedel som yoghurt, Risifrutti, bröd, ketchup, sirap, müsli, frukostflingor med mera. Ett annat problem är att det är normalt att låta barnen äta socker och ingen vill ha barn som är annorlunda. Ett annat problem är att barnen får äta jättemycket socker på förskolan. Alla förskolor borde vara sockerfria så att barnens föräldrar kan bestämma vad deras barn ska äta. Ett annat problem är att det är jobbigt att förändra.

► Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Sockerberoende barn kan inte äta lördagsgodis
Barn som har blivit sockerberoende kan inte äta lördagsgodis. Narkomaner kan inte ta lördagsknark och alkoholister kan inte dricka lördagsgrogg för då trillar de dit igen. Sockerberoende barn måste hållas ”nyktra” för att de ska må bra. Det bästa är därför att undvika att göra barnen sockerberoende. Hur gör man då? Man ger dem en sockerfri frukost, lunch och middag och man ger dem två eller tre mellanmål med frukt, bär och nötter – om de inte är allergiska mot nötter förstås. Då vill barnen inte äta godis om de inte är sockerberoende.
Och nej, barn som är sockerberoende kan inte gå på barnkalas där det serveras socker. Det är som att bjuda in en alkoholist till ett vinprovningsparty. Under ett barnkalas äter barn 28 sockerbitar på två timmar. Det är lika mycket som de högst bör äta på fem dagar enligt WHO. Barnkalas där det serveras riktig mat och frukt, bär, nötter och mörk choklad till efterrätt går däremot alldeles utmärkt. De barn som inte är sockerberoende kan äta fem godisbitar. När jag var liten fick det plats 175 gram godis i en godispåse, idag får minst 500 gram godis plats. Godis bidrar inte till barns hälsa och välmående. Föräldrar som är sockerberoende har naturligtvis svårt att strypa sockerintaget för sina barn. Idag har många barn ont i magen. Orsaken är ofta att de har ätit för mycket socker. Forskningsstudier visar att skräpmat försämrar tarmfloran. Det i sin tur kan få tarmarna att läcka vilket skulle kunna förklara ökningen av typ 1-diabetes, glutenintolerans och allergier.

► Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Håll blodsockret stabilt
Om ett barn äter mycket socker på en gång stiger blodsockret snabbt. Det är inget problem på kort sikt om barnet är friskt och har en normal insulinkänslighet. Barnets kropp uppfattar ett högt blodsocker som livshotande. Om blodsockret blir tillräckligt högt hamnar barnet i koma. Insulin utsöndras därför för att hålla blodsockret på en normal nivå. Barn som får vitt bröd, pulvermos och snabbmakaroner eller godis istället för mat får inte i sig någon näring. Barn som äter riktig mat får inte i sig tillräckligt med näring. Maten innehåller för lite näring idag. Om barnet äter näringslös mat och godis istället för riktig mat minskar barnets näringsstatus. Om barnet inte äter riktig mat får det inte tillräckligt med magnesium, krom och omega-3 som är viktigt för sockeromsättningen. Barn som har brist på dessa näringsämnen har en minskad insulinkänslighet. Det innebär att deras kropp inte känner av hur mycket socker som finns i blodet och därför utsöndrar mer insulin än vad som krävs och därför rensas blodet helt på socker. Sockret omvandlas till fett, blodsockret sjunker och humöret sjunker också.

En låg insulinkänslighet är ett förstadium till diabetes typ-2. Diabetes typ-2 kallades åldersdiabetes förr eftersom det bara drabbade äldre men eftersom även barn får det idag kallas det typ-2 istället. Både föräldrar och barn har lärt sig vad som höjer blodsockret snabbt när barnet blir lågt på blodsocker och grinigt. Det är snabba kolhydrater och socker. Barnets blodsocker åker berg- och dalbana. Upp som en sol och ned som en pannkaka. Om barn äter mycket skräpmat, kaffebröd och godis vill de inte äta riktig mat och den får inte plats i magen. Är det då verkligen aktuellt att ge sina barn någonting annat än så näringsrik mat som möjligt? Regelbundna måltider med riktig mat håller barnets blodsocker stabilt.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Är en sockerfri kost extrem?
Är det extremt att ta bort hälsovådligt socker från barnens kost? Nej, det är intelligent, ansvarsfullt och hälsosamt. Det är en kost fullproppad med socker som är extrem. Varför är det socker i mat? Därför att livsmedelsföretag vet att vi både tycker att deras mat smakar gott då och blir beroende av den och köper ofta och mycket av deras varor. Det är du som är förälder som bär ansvaret för att välja rätt mat till ditt barn. De stora livsmedelsjättarna marknadsför produkter som dina barn blir beroende av. Om näringsfysiologer som inte är köpta av livsmedelsindustrin fick bestämma skulle inga produkter i livsmedelsaffären få innehålla socker.

Sockerskatt
Det kan väl inte ha undgått någon att flera länder har infört sockerskatt och att det även har diskuterats i Sverige. Ohälsan kostar ofattbara belopp för staten idag. Sockerfri mat skulle förbättra barnens hälsa enormt. En sockerskatt löser självklart inte hela problemet men skulle vara ett mycket välkommet styrmedel. Den borde kompletteras med att näringsrik mat skattebefriades, då skulle den få ännu större effekt.

► Läs också: Brittiska sjukhus inför sockerskatt för att hejda landets fetmakris

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Om dina barn är sockerberoende är ansvaret ditt
En förälder sa till mig för ett tag sedan att mina barn vill inte äta nyttig mat. Jag svarade att det är inte dina barn som ska tala om för dig vad de vill äta. Det är du som ska tala om för dem vad de ska äta. Det är du som är förälder som bär ansvaret för dina barns hälsa. Om dina barn är sockerberoende är ansvaret ditt.

Barn kan visst äta potatis
Till de förespråkare för lågkolhydratkost som istället är upprörda över att barn äter potatis vill jag säga att ni bidrar till att föräldrar blir desillusionerade och ger upp. Alla forskare är överens om att ett aktivt barn med en frisk kropp, det vill säga utan metabolt syndrom, övervikt eller diabetes utan problem kan äta potatis. De är också överens om att det är skillnad på att äta tillsatt socker och att äta komplexa kolhydrater i hela naturliga oprocessade livsmedel och att det därför inte är farligt att äta de kolhydrater som förekommer i dessa livsmedel.

► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Vad ska barn äta?
Vad ska barn äta? De ska äta fisk, skaldjur, fågel, vilt, ekologiskt kött, ägg, rotfrukter, grönsaker, groddar, bär, frukt, frön och nötter, förutsatt att inga allergier föreligger förstås. Till frukost kan de äta havregrynsgröt eller råggröt med bär, mosad banan eller hackat äpple och kanel eller sockerfri yoghurt och sockerfri müsli. Läs innehållsförteckningen så att livsmedlet du köper inte innehåller high fructose corn syrup. Det kallas glukos-fruktossirap eller fruktos-glukossirap inom EU men det kan även kallas isoglukos. Kontrollera även att det inte innehåller socker, fruktsocker, druvsocker, modifierad majsstärkelse eller majssirap. Det är ännu farligare än socker eftersom det innehåller mer fruktos.
Men vad ska de dricka? De kan dricka vatten och mjölk. Om de inte gillar att dricka vatten kan du smaksätta det med citron eller bär. Du som är intresserad av dina barns hälsa ska läsa boken ”Det sötaste vi har” av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik.

► Läs också: Ann Fernholm: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck
Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kerstin

Årets ledprodukt gav Kerstin livet tillbaka

Hälsa

Undan för undan smög sig smärtan på tills Kerstin Bergström en dag knappt kunde ta sig utanför huset. Vänstra knät var som en enda hetsigt värkande ballong. Idag är hon en helt annan människa. En glad kvinna som klarar en hel runda på Ikea utan att få ont.

Eva_Appring

Fick sänkt blodtryck med ekologisk rödbetsjuice

Naturlig hälsa

Eva jobbade som servitris i många år. Hennes höfter blev utslitna på grund av det påfrestande arbetet. När Eva förtidspensionerades och blev stillasittande på grund av smärtorna fick hon högt blodtryck. Men medicinen sänkte inte blodtrycket tillräckligt – när Eva istället valde att dricka rödbetsjuice återfick hon normalt blodtryck förhållandevis snabbt.

vinnare_original_silicea

Årets hårvårdsprodukt – skönhet kommer inifrån

Hälsa

Original Silicea av Octean AB röstades fram av allmänheten till Årets hårvårdsprodukt i Swedish Health Awards 2017.  Swedish Health Awards uppmärksammar människor, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Bland de 35 549 röster som kom in under omröstningen korades Original Silicea som vinnare i kategorin Årets hårvårdsprodukt.

kvinna äter smörgås i kylskåp

Vad du äter påverkar din sömn

Kost

Det är inte ovanligt att ha svårt att somna eller för den delen att vakna efter några timmar och inte kunna somna om. Då är det lätt att börja oroa sig för att man fått sömnproblem och kanske fundera på att prata med husläkarn om insomningstabletter men innan du gör det borde du kanske se över dina matvanor – särskilt vad du äter och dricker innan sängdags.

adaptogener_kan_jang

Adaptogener mot hosta och förkylningar

Förkylning

Naturen har mycket erbjuda i förkylningstider. En nyligen gjord studie på det växtbaserade läkemedlet Kan Jang visar att det lindrar hosta och irritation i halsen snabbare och effektivare än hostmedicinen Bromhexin. Bakom effekten ligger örterna echinacea, malabarnöt och rysk rot, som alla är adaptogener.

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin står stark och stadig mitt i livet

Intervju

Agneta Sjödin varvar TV-uppdragen med att skriva böcker. Just nu är hon författaren Agneta. Den sjätte romanen håller på att ta form. Men de senaste åren har hon ägnat tid åt sin inre resa och i dag känner hon sig starkare är någonsin. Agneta, som fyllde 50 år i somras, njuter till fullo av livet och med åren har hon lärt sig att sätta gränser och ta ansvar för sig själv. Men lika mycket handlar om att våga leva, våga älska och bryta gamla invanda mönster, säger hon i en intervju med Kurera.

emanuel nilsson

”Att inte hela tiden prestera är en prestation i sig”

Krönikan

Emanuel Nilsson var en ung lovande entreprenör när han gick rakt in i väggen. Trots stark drivkraft och framgångar började det hacka rejält i maskineriet. Till slut hamnade Emanuel i sjukskrivning och tvingades lämna företaget. Idag har han en helt annan kunskap och förståelse för sina behov och är åter på banan. För Kurera skriver han om sin syn på prestation och vad som behövs för att vi ska kunna fungera långsiktigt.

jordnötter

Probiotika kan hjälpa vid jordnötsallergi

Övrigt

Jordnötsallergi kan vara extremt handikappade och direkt livshotande och olika försök görs för att hitta en bot för problemet. Ett av dem kan vara en lösning på spåret, det har nämligen visat sig att probiotika kan hjälpa jordnötsallergiker att bli fria från sin allergi.

Erik Grönberg utsedd till årets hälsohjälte

Nöje

Swedish health awards första hälsohjälte heter Erik Grönberg och få förtänar väl epitetet hjälte mer. När han läste Patrik Sjöbergs självbiografi där höjdhopparen för första gången berättade om de övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvfar som barn inspirerades Erik att göra något själv. Erik har själv vuxit upp med övergrepp och har bestämt sig för att vända det till en styrka i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

ekina_stressbalans

Dropparna gav Ekina hjälp att sova

Naturlig hälsa

För tio år sedan flyttade Ekina Hed till USA för att hennes söner skulle få en träna i ett amerikanskt basketlag. Själv fick hon jobb som chef för ett hotell. Ett arbete som innebar att hon sällan fick sova en hel natt. Det krävdes ofta att hon gick upp mitt i natten för att lösa problem som uppstod, vilket gav Ekina sömnstörningar. Men när Ekina flyttade hem till Sverige hittade hon ett kosttillskott som hjälpte henne att sova gott igen.

linnea_claeson_vinnare_influencer

Linnea Claeson är årets influencer

Nöje

Handbollspelaren Linnea Claeson utsågs under Swedish health awards till årets influencer, Linnea vill med sitt arbete bidra till hur förutsättningarna för kvinnors hälsa och välmående förbättras. De förväntningar som råder idag kan göra kvinnors liv nästintill omöjliga, när krav på karriär, utseende och att vara den perfekta föräldern ställs mot risk för övergrepp och ojämlilkhet på arbetsplatsen.

sofia_mage

FODMAP – Sofia går på magkänslan

Mage

När Sofia Antonsson jobbade som dietist inom primärvården kunde hon sällan hjälpa de som drabbats av mag- och tarmbesvär. Men för åtta år sedan när hon snubblade över FODMAP, en behandlingsmetod för IBS-magar, som tagits fram av forskare i Australien hittade hon äntligen de verktyg hon behövde för att hjälpa sina patienter. Dessutom hjälpte FODMAP Sofias egen oroliga mage efter bara några dagar.

par badar bastu

Därför är det bra att basta

Forskning

Finnarna har förstås vetat det länge. Det har emellertid dröjt innan bastubadets hälsoeffekter backats upp av vetenskapen men nu har studier äntligen kunnat visa att regelbundna bastubad både kan lindra och motverka uppkomst av olika sjukdomar och hälsobesvär.

Här är vinnarna i Swedish Health Awards 2017

Nöje

Hälsogalan Swedish Health Awards inledde årets Allt för hälsan och utsåg de 25 bästa inspiratörerna, företagen och produkterna som alla har gemensamt att de främjar hälsa och välmående. Av de 634 nomineringar som inkom valde juryn ut 100 som allmänheten fick rösta på. Totalt 35 549 röster kom in, här presenteras vinnarna i Swedish Health Awards 2017.

hjärnor i form av träd

Fyra sätt att motverka demens

Mental hälsa

Det är sällan ett symptom på sjukdom att glömma var vi lagt våra nycklar, men om vi börjar glömma viktiga saker som möten eller namn på en nära vän kan det vara dags att ana oråd. Det finns steg man kan ta för att motverka demens och det kan vara en bra idé att börja i god tid.



Kvinnohälsa: Sju tips för friska bröst

Naturlig hälsa

Hela oktober har gått i rosa för att uppmärksamma bröstcancer. Med anledning av det tycker vi på Kurera att det är dags att istället fokusera lite på brösthälsa. Jodå, det finns saker man kan göra för att främja god brösthälsa – här följer några exempel.

tia jumbe mediterar

Tia Jumbe: ”Meditation är det nya svarta”

Krönikan

De senaste tio åren har yoga blivit närapå en folkrörelse. Det finns knappt en lantsortsbuske utan studio, ett gym utan klasser eller researrangör utan yogaresa. ”Alla” yogar, eller vill börja. Enligt Kureras krönikör Tia Jumbes trendspaning blir nästa stora boom meditation – här förklarar hon varför och tipsar om hur du kan börja!

Rekordhöga halter av koldioxid uppmätta

Eko/miljö

År 2015 låg årsmedelvärdet av koldioxid över 400 ppm i atmosfären över Svalbard i norra Ishavet, visar data från mätstationen Zeppelin. Det är första gången i mänsklighetens historia som så höga medelvärden har förekommit rapporterar Naturvårdsverket.

kaatsu_training

Så kan du bygga muskler snabbare och säkrare

Träning

Tänk om det vore möjligt att träna med lättare vikter men ändå få samma resultat som att träna riktigt tungt? Med en japansk träningsmetod som har använts för att träna professionella fotbollsspelare och skidåkare, kan du få snabbare muskeltillväxt och bli starkare.

Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Kost

Det har länge tvistats om huruvida olivolja är bra att steka i eller inte, då skadliga ämnen kan bildas vid upphettningen. Att få i sig dessa tros bidra till uppkomsten av bland annat hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Det är sedan tidigare bekräftat att hårt processade vegetabiliska oljor bör undvikas – men hur är det med olivoljan? Lämpar den sig för matlagning eller ska vi nöja oss med at ringla den över salladen?

grönsaker och boken clean reset

Nollställ systemet – så gör du!

Kost

Hur låter det med en kost skräddarsydd för just dig. Det kan ordnas med en Clean reset – en nollställning som enligt Victoria Carinci och Katarina Hagberg författarna bakom boken med samma namn syftar till att lära känna kroppen och dess signaler för att på så sätt hitta fram till den kost som är läkande för just dig.