"Fettlever är vår nya folksjukdom" | Kurera.se

“Fettlever är vår nya folksjukdom”

Fakta

Olle Haglund kommenterar ingredienserna i näringspreparatet Active Liver:

Parkslide: ”Ett slags ogräs med en bra antioxidant. Resveratrol, som bland annat finns i rött vin och i lingon, har en massa goda effekter, minskar fettansamling i levern, fettbildning i levern, ökar fettoxidering, minskar fri radikalbildning och inflammation.”

Gurkmejaextrakt och svartpeppar: ”Gurkmeja innehåller ju curcumin och det upptaget gynnas av svartpeppar. Curcumin minskar fria radikaler och skyddar mitokondrierna."

Kronärtskocka: ”Det finns mycket ny forskning på kronärtskockans effekter. Det är en riktig höjdare. Generellt sett vet man att det har bra effekt vid leverproblem. Den innehåller ämnen som skyddar vid oxidativ stress och inflammation i levercellerna. Den hämmar de enzymer som driver på insulinresistens."

Vindruvebladsextrakt: ”Innehåller gott om antioxidanter.”

Fettlever förknippas ofta med alkoholmissbruk, men problemet med icke alkoholorsakad fettlever är större – och det växer.
För att minska problemet krävs främst en livsstilsförändring.
Det finns inga effektiva läkemedel för att bota fettlever, men det finns ett näringstillskott med växtextrakt som kan påverka levern mycket positivt.

Tidigare ansåg man att fettlever var ett ofarligt tillstånd, men i dag vet vi att drabbade riskerar att få leverskador med risk för allvarliga komplikationer.
Fettlever är en sjukdom som av många kopplas ihop med alltför hög alkoholkonsumtion. Det är dock inte hela sanningen. Fenomenet är vanligare än så.

► Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

 

Ett problem som drabbar allt fler unga
Fettinlagring i levern drabbar idag fler som inte överkonsumerar alkohol. Medicine Doktor Olle Haglund anser att detta är ett allvarligt problem som måste tas på allvar, främst eftersom det ökar bland unga.
– Icke alkoholorsakad fettlever uppstår då det lagras mer och mer fett i kroppens fettceller tills det rinner över. Då sker det en så kallad utomstående fettinlagring och fettet börjar då lagras i bukspottskörtel, muskulatur och lever istället, förklarar han.

Leverns fettprocent ofta högre vid insulinresistens
Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt. Enligt Olle Haglund är en viktig faktor i detta insulinresistens. Det är något som kan ske vid övervikt och innebär att effekten av insulinet i kroppen är sämre än vanligt. Leverns fettprocent är ofta avsevärt högre hos patienter med insulinresistens.
En annan viktig faktor bakom fettlever är intaget av fruktos, den energirika sockerart som finns i läsk, godis och skräpmat.
– Levern tillverkar fettsyror från fruktos. Då bildas fetter som kallas för triglycerider, som går ut i blodet och lagras i fettceller.

► Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

”Öka intaget av kolin”
Tre till fem procent av de som är drabbade av icke alkoholorsakad fettlever får en inflammation i levercellerna. Det kan slutligen leda till skrumplever. Om man inte lyckas vända utvecklingen i tid kan man få leversvikt och levercellscancer. Därför gäller det att hitta problemet i tid och att främst lägga om sin livsstil.
Man kan gynna sin fettomsättning genom att inta kolin. Det är ett ämne som inte är vitaminklassat, men ofta benämns som en del av B-vitamingruppen.
– Kolin är synnerligen viktig för fettomsättningen. Bristsymtom på kolin är just fettlever. Man hittar det till exempel i äggula, lever, mjölk, nötter och baljväxter, beskriver Olle.
Även tarmen har en nyckelroll i fråga om fettlever. Ny forskning visar hur en rubbad tarmflora kan orsaka flera allvarliga sjukdomstillstånd. Olle förklarar att patienter med fettlever ofta uppvisar en försämrad uppsättning bakterier i sin tarmflora. Detta kan man försöka förebygga med exempelvis probiotika och fibrer.

► Läs också: Läkarens bästa tips mot fettlever

Medicine doktor Olle Haglund.

Medicine doktor Olle Haglund.

 

Minskar fettansamlingen
Det finns inga läkemedel som kan bota fettlever. Men det finns ett näringstillskott som heter Active Liver. Det består av en sammansättning av flera växtextrakt och kolin.
– På ingredienserna kan man se att det är en oerhört genomtänkt produkt. Det innehåller extrakt som minskar fettansamling i levern, ökar fettoxidering och minskar inflammation. Produkten innehåller även kolin, vilket är oerhört viktigt för att motverka fettlever, förklarar Olle.

► Läs också: Knepen för effektiv viktminskning

Åtgärd nummer ett: Viktminskning
Utöver Active Liver anser han att åtgärd nummer ett är viktminskning.
– Jag rekommenderar ökad fysisk aktivitet, både kondition och styrketräning. Man ska äta en kost rik på frukt, bär och grönt. Samt fibrer och probiotika i form av mjölksyrade grönsaker. Man måste också minska intaget av fruktos och transfetter.
Olle Haglund rekommenderar därtill ett ökat intag av omega-3-fettsyror och mineraler som selen och järn.

► Läs också: Fruktos gör oss feta - och kan ge fettlever

 

Leverns funktioner är livsviktiga
Olle Haglund menar dock att tillståndet går att både förebygga - och reversera.
– Man kan förebygga denna typ av fettlever och även få tillståndet att gå tillbaka om man redan är drabbad. Det är oerhört viktigt att ta hand om sin lever, då den har en mängd viktiga funktioner i kroppen.

Läs också: Ann Fernholm: ”Så farligt kan socker vara”

Livsstilsrelaterad folksjukdom
Vi bör omdirigera trenden omedelbart, menar Olle Haglund.
– Det är hög tid att vi förstår hur många som är drabbade av den icke alkoholorsakade fettlevern och att vi gör något åt det. Detta är en allvarlig folksjukdom som är högst livsstilsrelaterad.

Av Emma V Larsson 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Olle Haglund kommenterar ingredienserna i näringspreparatet Active Liver:

Parkslide: ”Ett slags ogräs med en bra antioxidant. Resveratrol, som bland annat finns i rött vin och i lingon, har en massa goda effekter, minskar fettansamling i levern, fettbildning i levern, ökar fettoxidering, minskar fri radikalbildning och inflammation.”

Gurkmejaextrakt och svartpeppar: ”Gurkmeja innehåller ju curcumin och det upptaget gynnas av svartpeppar. Curcumin minskar fria radikaler och skyddar mitokondrierna."

Kronärtskocka: ”Det finns mycket ny forskning på kronärtskockans effekter. Det är en riktig höjdare. Generellt sett vet man att det har bra effekt vid leverproblem. Den innehåller ämnen som skyddar vid oxidativ stress och inflammation i levercellerna. Den hämmar de enzymer som driver på insulinresistens."

Vindruvebladsextrakt: ”Innehåller gott om antioxidanter.”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.