Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mindre näring i dagens grönsaker

Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Att äta vanlig mat är nog för att tillgodose sina näringsbehov och få i sig de ämnen vi behöver för att vara motståndskraftiga sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket. Samtidigt ökar vi i Sverige vår konsumtion av grönsaker.
Synd bara att dagens grönsaksstorsäljare inte innehåller lika mycket näring som den gjorde förr.
I de kommersiella växtförädlarnas jakt på att ta fram snabbväxande grönsaker har nämligen många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen.
Det visar en granskning gjord av Sveriges radios Ekot.

Att äta vanlig mat är nog för att vi ska tillgodose vårt näringsbehov och bli motståndskraftiga livshotande sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket titt som tätt. Lika ofta höjer den "andra sidan" sin röst och hävdar det motsatta. Nu verkar den senare gruppen få ytterligare stöd för sin tes att vi behöver extra näring i form av vitamin- och mineraltillskott.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Lykopen - en potent fytokemikalie i tomat
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra viktiga antioxidanter kallade fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater, skriver Sr.se.

 

► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Odlare lät granska mängden lykopen i tomater
I ett inslag på Sveriges radio visar tomatodlaren Susanne Andersson visar runt på sina odlingsområden i halländska Bua. Hon odlar många olika sorter men en vanlig stor rund tomat dominerar - precis som hos de flesta andra odlare. Ungefär två tredjedelar av tomaterna som säljs i butikerna är sådana här vanliga runda tomater.
När Susanne Andersson lät forskare granska hur mycket lykopen hennes tomater innehöll visade det sig dock att hennes storsäljare innehåller minst. Och att en annan liknande tomatsort, Flavence, innehöll mer än dubbelt så mycket.
– Det är stora skillnader? frågar reportern i inslaget.
– Det är jättestora skillnader, svarar Susanne Andersson.

► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Sveriges tomatinköpare är förhållandevis ointresserade
Trots att Susanne informerat alla sina kunder om undersökningen, är det dock få som visat intresse. Trots att tomatsorten Flavence är så mycket mer näringsrik står den bara för en bråkdel av Susanne Anderssons odling, berättar hon i inslaget.
– Varför odlar du inte mer? frågar reportern.
– Vi måste hitta köpare som är beredda att betala mer, svarar Susanne Andersson.
– För de kostar mer? frågar reportern vidare.
– Ja.
– För att de ger mindre? Hur mycket mindre per kvadratmeter?
– Fem, sex kilo mindre, svarar Susanne. (Ett normalt år får hon ut 50 kilo tomater per kvadratmeter, så ungefär tio procent mindre, rapporterar sr.se.)

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Moderna tidens grönsaker utarmas på näring
Konsumenten får hålla till godo med mindre nyttiga varianter även när det gäller andra grönsaker än tomater. När Ekot går igenom forskningen visar det sig nämligen att de moderna, storsäljande grönsakssorterna ofta innehåller betydligt mindre av de viktiga fytokemikalierna (antioxidanter) än de gjorde förr. Sr.se skriver vidare att detta beror på att de kommersiella växtförädlarna varit så fokuserade på att ta fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar. Det är i den processen som grönsakerna förlorar många av sina viktiga fytokemikaler.

 

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Coctailtomaten Anne May nästan fyra gånger så hög lykopenhalt
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner den sig di ett helt annat prissegment.

Livsmedelsverket: "Man har inte tittat alls på näringsinnehållet"
Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket.
– Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll. Ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll.
Så ur näringsinnehåll har man tittat på fel saker? frågar Sveriges radios reporter.
– Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat på annat så på det viset kan man säga fel saker för det är inte det som varit i fokus för fokus har varit avkastning och hållbarhet.

► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Stora växtförädlaren Monsanto bekräftar motsättning mellan hög avkastning och bristande näringsinnehåll
Sharon Mac Gregor är en av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta fram så nyttiga grönsaker som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera, säger Sharon MacGregor till Sveriges radio.
– Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären? frågar SR:s reporter.
– Det stämmer.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

 

Snabbväxande grönsaker blir inte lika nyttiga
Plantor som ska växa fort och producera mycket blir helt enkelt inte lika nyttiga.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning, fortsätter Sharon MacGregor och säger att det går att ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.

► Läs också: Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Mer näring i ekologisk mat visar studier
Enligt vissa studier innehåller ekologiska grönsaker mer fytokemikalier än konventionellt odlade grönsaker. Detta på grund av att de växer i en tuffare miljö, med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. Av den anledningen - för att kunna skydda sig mot den stress de utsätts för - producerar ekogrönsakerna mer fytokemikalier.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

 

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

 

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.

Sifferballonger med år 2022 i guld

Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Övrigt

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?

 

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Hälsa

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter.