Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mindre näring i dagens grönsaker

Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Att äta vanlig mat är nog för att tillgodose sina näringsbehov och få i sig de ämnen vi behöver för att vara motståndskraftiga sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket. Samtidigt ökar vi i Sverige vår konsumtion av grönsaker.
Synd bara att dagens grönsaksstorsäljare inte innehåller lika mycket näring som den gjorde förr.
I de kommersiella växtförädlarnas jakt på att ta fram snabbväxande grönsaker har nämligen många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen.
Det visar en granskning gjord av Sveriges radios Ekot.

Att äta vanlig mat är nog för att vi ska tillgodose vårt näringsbehov och bli motståndskraftiga livshotande sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket titt som tätt. Lika ofta höjer den "andra sidan" sin röst och hävdar det motsatta. Nu verkar den senare gruppen få ytterligare stöd för sin tes att vi behöver extra näring i form av vitamin- och mineraltillskott.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Lykopen - en potent fytokemikalie i tomat
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra viktiga antioxidanter kallade fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater, skriver Sr.se.

 

► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Odlare lät granska mängden lykopen i tomater
I ett inslag på Sveriges radio visar tomatodlaren Susanne Andersson visar runt på sina odlingsområden i halländska Bua. Hon odlar många olika sorter men en vanlig stor rund tomat dominerar - precis som hos de flesta andra odlare. Ungefär två tredjedelar av tomaterna som säljs i butikerna är sådana här vanliga runda tomater.
När Susanne Andersson lät forskare granska hur mycket lykopen hennes tomater innehöll visade det sig dock att hennes storsäljare innehåller minst. Och att en annan liknande tomatsort, Flavence, innehöll mer än dubbelt så mycket.
– Det är stora skillnader? frågar reportern i inslaget.
– Det är jättestora skillnader, svarar Susanne Andersson.

► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Sveriges tomatinköpare är förhållandevis ointresserade
Trots att Susanne informerat alla sina kunder om undersökningen, är det dock få som visat intresse. Trots att tomatsorten Flavence är så mycket mer näringsrik står den bara för en bråkdel av Susanne Anderssons odling, berättar hon i inslaget.
– Varför odlar du inte mer? frågar reportern.
– Vi måste hitta köpare som är beredda att betala mer, svarar Susanne Andersson.
– För de kostar mer? frågar reportern vidare.
– Ja.
– För att de ger mindre? Hur mycket mindre per kvadratmeter?
– Fem, sex kilo mindre, svarar Susanne. (Ett normalt år får hon ut 50 kilo tomater per kvadratmeter, så ungefär tio procent mindre, rapporterar sr.se.)

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Moderna tidens grönsaker utarmas på näring
Konsumenten får hålla till godo med mindre nyttiga varianter även när det gäller andra grönsaker än tomater. När Ekot går igenom forskningen visar det sig nämligen att de moderna, storsäljande grönsakssorterna ofta innehåller betydligt mindre av de viktiga fytokemikalierna (antioxidanter) än de gjorde förr. Sr.se skriver vidare att detta beror på att de kommersiella växtförädlarna varit så fokuserade på att ta fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar. Det är i den processen som grönsakerna förlorar många av sina viktiga fytokemikaler.

 

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Coctailtomaten Anne May nästan fyra gånger så hög lykopenhalt
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner den sig di ett helt annat prissegment.

Livsmedelsverket: "Man har inte tittat alls på näringsinnehållet"
Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket.
– Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll. Ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll.
Så ur näringsinnehåll har man tittat på fel saker? frågar Sveriges radios reporter.
– Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat på annat så på det viset kan man säga fel saker för det är inte det som varit i fokus för fokus har varit avkastning och hållbarhet.

► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Stora växtförädlaren Monsanto bekräftar motsättning mellan hög avkastning och bristande näringsinnehåll
Sharon Mac Gregor är en av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta fram så nyttiga grönsaker som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera, säger Sharon MacGregor till Sveriges radio.
– Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären? frågar SR:s reporter.
– Det stämmer.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

 

Snabbväxande grönsaker blir inte lika nyttiga
Plantor som ska växa fort och producera mycket blir helt enkelt inte lika nyttiga.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning, fortsätter Sharon MacGregor och säger att det går att ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.

► Läs också: Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Mer näring i ekologisk mat visar studier
Enligt vissa studier innehåller ekologiska grönsaker mer fytokemikalier än konventionellt odlade grönsaker. Detta på grund av att de växer i en tuffare miljö, med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. Av den anledningen - för att kunna skydda sig mot den stress de utsätts för - producerar ekogrönsakerna mer fytokemikalier.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nina Funke

Nina Gunke: “Jag måste acceptera min Alzheimers”

Intervju

Hon är känd från roller i allt från Hedebyborna till Skilda världar och har spelat på landets största teaterscener. Men för en skådespelare är minnet ett av de viktigaste redskapen – så när Nina Gunke fick Alzheimers rämnade hennes värld. Hon isolerade sig och skämdes över sin diagnos. Men inte längre. Idag jobbar hon aktivt på att acceptera sin sjukdom och vill med sin historia hjälpa andra.

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

några personer lyfter vikter

Hoppa över din träning om du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Collage: händer som smörjer in sig och 5 handkrämer

Skönhetspanelen testar: Handkräm

Hud

Vinter och förkylningstider innebär att vi tvättar händerna extra flitigt. En riktigt bra handkräm som vårdar, mjukgör, stärker och återfuktar är ett måste. Vi har testat fem naturliga och ekologiska handkrämer. Vilken passar oss som hand i handske?

En flaska vitt vin och hand som håller för ett halvfullt vinglas

3 hälsovinster med en vit månad

Hälsa

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

 

ginkgo biloba

Bladen som kan ge bättre minne

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Ny metod att snabbt släppa svårkontrollerad ilska

Mental hälsa

Plötsliga utbrott, ilska och vrede som är svår att kontrollera – ett plötsligt sinnestillstånd som efter ett utbrott kan skapa och skuld hos den som skrikit åt någon. Men nu har forskare i Örebro hittat en kombinationsmetod som gör att arga personer kan hantera sin vrede betydligt bättre på bara en månad.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

kvinna hänger över printer

Därför sov svensken sämre förra året

Hälsa

Det förskrivs allt mer sömntabletter till svensken. En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio haft svårt att sova det senaste året. Anledningen till den dåliga nattsömnen berodde ofta på konflikter i nära relationer och oro för världsläget.

 

Leende kvinna i mössa i vinterlandskap

Slipp torr och narig vinterhud

Hud

När vinden viner, snön piskar och det är minusgrader ute behöver vi vårda huden extra mycket. Men hur gör vi det bäst? Och i vilken ordning ska vi använda hudvårdsprodukterna, om vi har flera? Här är knepen för att slippa torr och narig vinterhy.

Två foton: Jessie Inchauspé och ägg, avokado och apelsin på tallrik

Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Kost

Trött, konstant sug eller hunger, hudproblem eller övervikt som vägrar ge med sig? Det kan bero på höga blodscockertoppar – vilket på sikt kan leda till ohälsa och sjukdom. Men lösningen handlar inte om tuffa dieter, utan om i vilken ordning du äter din mat och vad du gör före och efter måltiden. Det menar bokaktuella biokemisten Jessie  Inshauspé, även känd som "Glucose Goddess".

Röd linsgryta med grön chilisås

Värmande indisk linssoppa med rostade frön

Recept

Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.

Därför ska du äta zink

Kost

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

Dags att skapa nya träningsrutiner

TRÄNING

Efter jul- och nyårshelgerna och massor av ätande känns det naturligt och lite skönt att få komma in i nya vanor. Försök komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Även din mentala hälsa mår bra av aktivitet.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja för värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

Närbild på kvinna som applicerar cerat på läpparna

Så tacklar du torra vinterläppar

Hud

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

pimpett med olja

D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Forskning

Ett dagligt intag av D-vitamin- och fiskoljetillskott kan bidra till att skydda personer, 50 år och uppåt, från att utveckla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, psoriasis, sköldkörtelsjukdomar och en inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsmärta och stelhet i axlar och höfter. Det visar en amerikansk studie på drygt 25 000 personer.