Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mindre näring i dagens grönsaker

Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Att äta vanlig mat är nog för att tillgodose sina näringsbehov och få i sig de ämnen vi behöver för att vara motståndskraftiga sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket. Samtidigt ökar vi i Sverige vår konsumtion av grönsaker.
Synd bara att dagens grönsaksstorsäljare inte innehåller lika mycket näring som den gjorde förr.
I de kommersiella växtförädlarnas jakt på att ta fram snabbväxande grönsaker har nämligen många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen.
Det visar en granskning gjord av Sveriges radios Ekot.

Att äta vanlig mat är nog för att vi ska tillgodose vårt näringsbehov och bli motståndskraftiga livshotande sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket titt som tätt. Lika ofta höjer den "andra sidan" sin röst och hävdar det motsatta. Nu verkar den senare gruppen få ytterligare stöd för sin tes att vi behöver extra näring i form av vitamin- och mineraltillskott.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Lykopen - en potent fytokemikalie i tomat
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra viktiga antioxidanter kallade fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater, skriver Sr.se.

 

► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Odlare lät granska mängden lykopen i tomater
I ett inslag på Sveriges radio visar tomatodlaren Susanne Andersson visar runt på sina odlingsområden i halländska Bua. Hon odlar många olika sorter men en vanlig stor rund tomat dominerar - precis som hos de flesta andra odlare. Ungefär två tredjedelar av tomaterna som säljs i butikerna är sådana här vanliga runda tomater.
När Susanne Andersson lät forskare granska hur mycket lykopen hennes tomater innehöll visade det sig dock att hennes storsäljare innehåller minst. Och att en annan liknande tomatsort, Flavence, innehöll mer än dubbelt så mycket.
– Det är stora skillnader? frågar reportern i inslaget.
– Det är jättestora skillnader, svarar Susanne Andersson.

► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Sveriges tomatinköpare är förhållandevis ointresserade
Trots att Susanne informerat alla sina kunder om undersökningen, är det dock få som visat intresse. Trots att tomatsorten Flavence är så mycket mer näringsrik står den bara för en bråkdel av Susanne Anderssons odling, berättar hon i inslaget.
– Varför odlar du inte mer? frågar reportern.
– Vi måste hitta köpare som är beredda att betala mer, svarar Susanne Andersson.
– För de kostar mer? frågar reportern vidare.
– Ja.
– För att de ger mindre? Hur mycket mindre per kvadratmeter?
– Fem, sex kilo mindre, svarar Susanne. (Ett normalt år får hon ut 50 kilo tomater per kvadratmeter, så ungefär tio procent mindre, rapporterar sr.se.)

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Moderna tidens grönsaker utarmas på näring
Konsumenten får hålla till godo med mindre nyttiga varianter även när det gäller andra grönsaker än tomater. När Ekot går igenom forskningen visar det sig nämligen att de moderna, storsäljande grönsakssorterna ofta innehåller betydligt mindre av de viktiga fytokemikalierna (antioxidanter) än de gjorde förr. Sr.se skriver vidare att detta beror på att de kommersiella växtförädlarna varit så fokuserade på att ta fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar. Det är i den processen som grönsakerna förlorar många av sina viktiga fytokemikaler.

 

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Coctailtomaten Anne May nästan fyra gånger så hög lykopenhalt
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner den sig di ett helt annat prissegment.

Livsmedelsverket: "Man har inte tittat alls på näringsinnehållet"
Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket.
– Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll. Ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll.
Så ur näringsinnehåll har man tittat på fel saker? frågar Sveriges radios reporter.
– Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat på annat så på det viset kan man säga fel saker för det är inte det som varit i fokus för fokus har varit avkastning och hållbarhet.

► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Stora växtförädlaren Monsanto bekräftar motsättning mellan hög avkastning och bristande näringsinnehåll
Sharon Mac Gregor är en av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta fram så nyttiga grönsaker som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera, säger Sharon MacGregor till Sveriges radio.
– Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären? frågar SR:s reporter.
– Det stämmer.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

 

Snabbväxande grönsaker blir inte lika nyttiga
Plantor som ska växa fort och producera mycket blir helt enkelt inte lika nyttiga.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning, fortsätter Sharon MacGregor och säger att det går att ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.

► Läs också: Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Mer näring i ekologisk mat visar studier
Enligt vissa studier innehåller ekologiska grönsaker mer fytokemikalier än konventionellt odlade grönsaker. Detta på grund av att de växer i en tuffare miljö, med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. Av den anledningen - för att kunna skydda sig mot den stress de utsätts för - producerar ekogrönsakerna mer fytokemikalier.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.