Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer | Kurera.se

Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Väljer man bara rätt kost har man lättare att bygga en motståndskraftig kropp och kan till stor del förhindra sjukdomar.
För detta ämne brinner cancerläkaren David Stenholtz, själv vegan samt grundare av organisationen Läkare för framtiden.
– Omkring 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel, menar han.

Isabel är 46 år och kommer från Bosnien. Hon drabbades av posttraumatisk stress efter svåra upplevelser under kriget i forna Jugoslavien och har varit svårt sjuk i över tio år. Hennes nervsystem kollapsade och hon led av svår smärta, orsakad av bland annat fibromyalgi, skriver Länstidningen Södertälje.
– Jag prövade allt inom såväl skolmedicin som alternativ vård men läkarna kunde inte hjälpa mig. Jag blev sjukpensionerad 2011 men hoppet om att bli frisk släppte jag aldrig, berättar hon för tidningen.

► Läs också: Ät dig friskare med supermat

 

Förändrade sin kost - äter mer grönsaker
När hon för tre år sedan valde att helt lägga om sin kosthållning förändrades hela hennes sjukdomstillstånd. Från att ha varit mycket sjuk blev hon plötsligt nästan helt frisk.
Vad hände då? Jo, hon upptäckte råkost, så kallad raw food.
– Det har gjort underverk med min hälsa. Jag var så sjuk att mina organ stängde av sig, jag höll på att gå under. Men kostterapin blev vändningen. Idag äter jag 50–70 procent grönsaker, plus frukt och tillbehör som quinoa. Inget kött, inga mjölkprodukter men däremot ägg som är en högvärdig näringskälla, berättar hon.

► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

"Kött ökar risken för cancer"
David Stenholtz är specialistläkare i onkologi vid sjukhuset i Västerås, och har sedan länge också ett stort intresse för kostfrågor. Han är själv vegan och dessutom ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framför allt tjocktarmscancer.
Tillsammans med Isabel föreläser han nu om kostens betydelse för cancer.

 Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

 

"50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil"
I sin föreläsning redogör David Stenholtz bland annat för det aktuella forskningsläget kring kostens betydelse för människokroppen. Han kompletterar med studier kring de tre stora områden: smärtproblematik, tarmproblem samt depression/ångest.

► Läs också: 10 "regler" att leva efter om du vill bli mer hälsosam

"Möjligt ta bort en rad sjukdomar"
David Stenholtz säger till LT.se.
– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diabetes typ 2, övervikt.
Han fortsätter:
–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

► Läs också: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Charkvaror, socker och mjöl är värst
Stenholtz menar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel - och lägger man till överviktsfaktorn stiger den siffran till 50 procent.
Och av alla livsmedel är charkvaror som charkuterier, socker och vitt mjöl värst.
– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år men forskningsläget blir allt tydligare, fortsätter Stenholtz.

 

► Läs också blogginlägget: Cancerceller livnär sig på socker

"Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta"
Idag är Isabel så gott som helt frisk, berättar hon för LT.se.
– Jag har kvar en del symptom, som minnesproblem och oförmåga att tåla stress. Men min smärta är borta och jag vill inspirera allt fler att äta hälsosamt. Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta, den betyder ofantligt.

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.