Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Väljer man bara rätt kost har man lättare att bygga en motståndskraftig kropp och kan till stor del förhindra sjukdomar.
För detta ämne brinner cancerläkaren David Stenholtz, själv vegan samt grundare av organisationen Läkare för framtiden.
– Omkring 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel, menar han.

Isabel är 46 år och kommer från Bosnien. Hon drabbades av posttraumatisk stress efter svåra upplevelser under kriget i forna Jugoslavien och har varit svårt sjuk i över tio år. Hennes nervsystem kollapsade och hon led av svår smärta, orsakad av bland annat fibromyalgi, skriver Länstidningen Södertälje.
– Jag prövade allt inom såväl skolmedicin som alternativ vård men läkarna kunde inte hjälpa mig. Jag blev sjukpensionerad 2011 men hoppet om att bli frisk släppte jag aldrig, berättar hon för tidningen.

► Läs också: Ät dig friskare med supermat

 

Förändrade sin kost – äter mer grönsaker
När hon för tre år sedan valde att helt lägga om sin kosthållning förändrades hela hennes sjukdomstillstånd. Från att ha varit mycket sjuk blev hon plötsligt nästan helt frisk.
Vad hände då? Jo, hon upptäckte råkost, så kallad raw food.
– Det har gjort underverk med min hälsa. Jag var så sjuk att mina organ stängde av sig, jag höll på att gå under. Men kostterapin blev vändningen. Idag äter jag 50–70 procent grönsaker, plus frukt och tillbehör som quinoa. Inget kött, inga mjölkprodukter men däremot ägg som är en högvärdig näringskälla, berättar hon.

► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

”Kött ökar risken för cancer”
David Stenholtz är specialistläkare i onkologi vid sjukhuset i Västerås, och har sedan länge också ett stort intresse för kostfrågor. Han är själv vegan och dessutom ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framför allt tjocktarmscancer.
Tillsammans med Isabel föreläser han nu om kostens betydelse för cancer.

 Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

”50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil”
I sin föreläsning redogör David Stenholtz bland annat för det aktuella forskningsläget kring kostens betydelse för människokroppen. Han kompletterar med studier kring de tre stora områden: smärtproblematik, tarmproblem samt depression/ångest.

► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

”Möjligt ta bort en rad sjukdomar”
David Stenholtz säger till LT.se.
– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diabetes typ 2, övervikt.
Han fortsätter:
–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

► Läs också: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Charkvaror, socker och mjöl är värst
Stenholtz menar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel – och lägger man till överviktsfaktorn stiger den siffran till 50 procent.
Och av alla livsmedel är charkvaror som charkuterier, socker och vitt mjöl värst.
– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år men forskningsläget blir allt tydligare, fortsätter Stenholtz.

► Läs också blogginlägget: Cancerceller livnär sig på socker

”Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta”
Idag är Isabel så gott som helt frisk, berättar hon för LT.se.
– Jag har kvar en del symptom, som minnesproblem och oförmåga att tåla stress. Men min smärta är borta och jag vill inspirera allt fler att äta hälsosamt. Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta, den betyder ofantligt.

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

Städa bort 99,99% av hemmets bakterier* med bara vatten!

Annons från Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna. I köket, inte minst på köksbänken, samsas råa färskvaror, grönsaker, matkassar som lyfts direkt från butiksgolvet. Men ångtvätten klarar förstås hela hemmet, badrummet, alla hårda ytor som stål och kakel, gardiner och barnens leksaker m.m. Det allra bästa – inga som helst kemikalier behövs!

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.