Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Will Rose och rawchefviktor.com

Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

Fakta

Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och "hel", obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk.
Det enda processning" som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten.
Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad.

Namn: Viktor Ingemarsson.
Ålder: 31 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Matkonstnär, kreatör, författare, entreprenör, passionerad rawfoodkock, föreläsare och konceptutvecklare.
Aktuell med: Med banbrytande, internationella eboken/bok-appen Raw & Delicious
Synlig på: Instagram rawchefviktor Hemsida: www.rawchefviktor.com
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland och brandimilne

Raw hit och raw dit. Ordet "rawfood" är överallt just nu. Men vad innebär egentligen fenomenet och hur kommer man igång?
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson ger dig svaren. 

Konceptet med rawfood kan tyckas vara en ny trend, men faktum är att fenomenet råkost - och vetskapen om dess nytta - är välkänt sedan länge.
Hälsoprofilen Are Waerland förspråkade till exempel "icke eld-behandlad" mat redan under tidigt 1900-tal.
I Sverige etablerades begreppet "levande föda" under tidigt 1970-tal av den litauenfödda amerikanskan Ann Wigmore, som gjorde dieten känd för allmänheten.

Ännu större utomlands
– Idag är konceptet med rawfood väl utbrett över världen men Kalifornien är kanske idag världens hetaste plats just för den här kosten. Det var även där världens första rawfood-restaurang öppnades: Planet Raw. Andra väl omtyckta rawfoodplatser är Bali och New York, berättar rawfoodkocken Viktor Ingemarsson, som i vintras lanserade sin banbrytande, internationella bokapp Raw & Delicious. En alldeles speciell typ av ebok där han låter funktioner komma fram som inte kan göra sig i tryckt form.
– Appen innehåller 51 recept och funktioner som filmer, röststyrning, antal-ändring i recepten, mailad ingredienslista, instruktioner steg för steg med mera. Plus att man kan man ha med sig den när man reser och den är väl värd sina 49 kronor, skulle jag ödmjukt säga, skrattar härliga Viktor.

Läs också: Nötälskare lever längre

Vad är egentligen rawfood?
– Grundtanken med rawfood - eller levande föda - är att vi behöver enzymer för att bryta ner maten. Människokroppen tillverkar en del av dessa, men vi behöver också fylla på förrådet genom födan.

 

#rawchefviktor Viktor Ingemarsson

Foto: Will Rose


Hur gör man det?
– När vi värmer upp maten över 42-43 grader Celsius förstörs enzymerna i maten och kommer inte kroppen till del. Inom rawfood äter man därmed inte kokt eller stekt mat utan främst frukt, grönsaker, färska gärna egenpressade juicer, groddar, svampar, örter, frön, nötter, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger. Nu har jag säkert glömt något, men i stort sett så är detta basen. Man önskar helst att allting ska tas tillvara på så naturligt sätt som möjligt för att bevara alla näringsämnen och nyttigheter naturen skapat från grunden!

Hur får man i sig protein?
– Kroppen behöver inte protein från djur, då proteinet i groddad säd ökar 2,5 gånger och under groddningen bryts proteinet ner till enkla aminosyror. Fett får man i sig främst från avokado och banan, men även från oljor, som till exempel kokosolja. Rawfood-kosten är extremt rik på vitaminer och enzymer och innehåller främst långsamma kolhydrater som ger en jämn och balanserad blodsockernivå, vilket bland annat motverkar inflammationer i kroppen.

Vad är viktigast att tänka på som nybörjare om man vill komma igång?
 Det viktiga är att inte stressa in i nya matvanor, utan att ge det tid och ta en rätt i taget. Och att börja med frukosten är en bra idé eftersom du, om du lägger en bra start på dagen, ofta känner för att fortsätta att äta bra resten av dagen. Och om inte, så har du i alla fall fått i dig bra med näring för att boosta kroppen och ge den en bra skjuts.

Är det mycket fix?
– En del tycker man nog i början, men när man väl börjat tycker man snart att det går smidigt och kanske till och med att det är lättare än traditionell matlagning. Man blötlägger tioll exempel fröer och nötter så att man lättare kan ta vara på näringen och det blir så mycket snällare mot magen. Man använder gärna superfoods för att boosta näringen ytterligare men det är inget måste för att hålla sig till rawfoodkonceptet.

Hur stor del av kosten ska vara raw tycker du?
 Det är väldigt individuellt och det är något som är viktigt att acceptera tycker jag. Man måste lyssna på sin egen kropp och känna efter vad som är bäst för just dig. Det finns väldigt stora fördelar att äta mycket råa grönsaker, det vet vi alla. Men våra kroppar är olika och det är viktigt att man inte är någon extremist när det gäller kosttrender.
– Börja lätt, känn efter och lägg till allt eftersom är mitt råd.

 

Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Hur äter du själv?
– Jag föredrar veganskt och stor del är så klart rawfood i min vardag. Men jag är ingen extremist. Jag äter kanske 60-70 procent raw och det funkar väldigt bra för mig. Men det finns vissa perioder då jag äter 90-100 procent rawfood också.

Vilka är dina absoluta favoritingredienser?
Ingefära, avokado, koriander, grönkål, chili, limeblad, havtorn... Hm, alltså den här frågan är för svår! Det finns så mycket och jag älskar nästan allt lika mycket. Men det finns en smak från h**l, om du frågar mig: rosésallad! Den har mycket att ge för att vi ska bli vänner i munnen.

Har du själv något rawfoodmåste?
– Jag är väldigt förtjust i koriander och i min egna gröna morgonsmoothies så existerar det sällan en utan det. Just gröna smoothies på morgonen är ett livselixir för mig. Jag dricker dem varje dag på vagnen till jobbet och det är sådan underbar start på dagen som jag har svårt att vara utan.

 

Viktors 4 bästa tips för att komma igång med rawfood: 

 

1. Köp en blender/mixer!
– För vad skulle jag vara utan min blender? Med den kan jag skapa allt från de godaste smoothies till den krämiga nötmjölken. Med en blender kommer du långt i raw-köket! En vass kniv kan också vara en bra start men är inget måste. Men man behöver egentligen inte så mycket för att komma igång.

2. Våga pröva nya recept!
– Googla fram lite roliga recept eller ladda ner min app, Raw & Delicious, det är två billiga och bra sätt att få mycket inspiration. Det finns många duktiga inspiratörer som bloggar och, eller ger ut tryckta böcker.

 

3. Smyg in rawfood i din kost - börja med frukosten!
– Lägg till  rawfood i den vardag du lever i. Du behöver inte ta bort de rätter du äter idag utan lägg snarare till en rätt som är rawfood. På så vis får du in den här underbara grönsakskosten på ett smygande vis. Framförallt är det väldigt lätt att börja med en smoothie som frukost istället för de tråkiga och ofta näringsfattiga mackorna.

4. Välj bra och eko råvaror
– Välj rätt råvaror, försök att välja ekologiskt så långt din ekonomi tillåter men samtidigt låt inte bli att äta ifall det inte är ekologiskt. Extremist är sällan till ens fördel. Men tänk ekologiskt i grunden och utgå från det. Det gynnar inte bara dig utan också miljön.
– När du väljer ingredienser så tänk vegansk, vetefritt, ska inte kokas utan går att äta rå och gärna ekologisk så klart.

Viktors bra-att-ha-hemma-ingredienser:

1. Chiafrön
2. Kallpressad kokosolja
3. Hampafrön
4. Diverse nötter
5. Alla möjliga fröer av vad du kan komma över
6. Färsk eller frusen mango
7. Avokados - ett absolut måste
8. Tamarisoja
9. Bär av alla slag

Läs också: "Varje munsbit ska vara proppfull med näring"

Av Isabelle Hedander


Fakta

Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och "hel", obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk.
Det enda processning" som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten.
Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad.

Namn: Viktor Ingemarsson.
Ålder: 31 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Matkonstnär, kreatör, författare, entreprenör, passionerad rawfoodkock, föreläsare och konceptutvecklare.
Aktuell med: Med banbrytande, internationella eboken/bok-appen Raw & Delicious
Synlig på: Instagram rawchefviktor Hemsida: www.rawchefviktor.com
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland och brandimilne

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.