Foto: Will Rose och rawchefviktor.com

Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

Fakta

Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och "hel", obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk.
Det enda processning" som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten.
Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad.

Namn: Viktor Ingemarsson.
Ålder: 31 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Matkonstnär, kreatör, författare, entreprenör, passionerad rawfoodkock, föreläsare och konceptutvecklare.
Aktuell med: Med banbrytande, internationella eboken/bok-appen Raw & Delicious
Synlig på: Instagram rawchefviktor Hemsida: www.rawchefviktor.com
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland och brandimilne

Raw hit och raw dit. Ordet ”rawfood” är överallt just nu. Men vad innebär egentligen fenomenet och hur kommer man igång?
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson ger dig svaren. 

Konceptet med rawfood kan tyckas vara en ny trend, men faktum är att fenomenet råkost – och vetskapen om dess nytta – är välkänt sedan länge.
Hälsoprofilen Are Waerland förspråkade till exempel ”icke eld-behandlad” mat redan under tidigt 1900-tal.
I Sverige etablerades begreppet ”levande föda” under tidigt 1970-tal av den litauenfödda amerikanskan Ann Wigmore, som gjorde dieten känd för allmänheten.

Ännu större utomlands
– Idag är konceptet med rawfood väl utbrett över världen men Kalifornien är kanske idag världens hetaste plats just för den här kosten. Det var även där världens första rawfood-restaurang öppnades: Planet Raw. Andra väl omtyckta rawfoodplatser är Bali och New York, berättar rawfoodkocken Viktor Ingemarsson, som i vintras lanserade sin banbrytande, internationella bokapp Raw & Delicious. En alldeles speciell typ av ebok där han låter funktioner komma fram som inte kan göra sig i tryckt form.
– Appen innehåller 51 recept och funktioner som filmer, röststyrning, antal-ändring i recepten, mailad ingredienslista, instruktioner steg för steg med mera. Plus att man kan man ha med sig den när man reser och den är väl värd sina 49 kronor, skulle jag ödmjukt säga, skrattar härliga Viktor.

 

Läs också: Nötälskare lever längre

Vad är egentligen rawfood?
– Grundtanken med rawfood – eller levande föda – är att vi behöver enzymer för att bryta ner maten. Människokroppen tillverkar en del av dessa, men vi behöver också fylla på förrådet genom födan.

#rawchefviktor Viktor Ingemarsson

Foto: Will Rose

Hur gör man det?
– När vi värmer upp maten över 42-43 grader Celsius förstörs enzymerna i maten och kommer inte kroppen till del. Inom rawfood äter man därmed inte kokt eller stekt mat utan främst frukt, grönsaker, färska gärna egenpressade juicer, groddar, svampar, örter, frön, nötter, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger. Nu har jag säkert glömt något, men i stort sett så är detta basen. Man önskar helst att allting ska tas tillvara på så naturligt sätt som möjligt för att bevara alla näringsämnen och nyttigheter naturen skapat från grunden!

Hur får man i sig protein?
– Kroppen behöver inte protein från djur, då proteinet i groddad säd ökar 2,5 gånger och under groddningen bryts proteinet ner till enkla aminosyror. Fett får man i sig främst från avokado och banan, men även från oljor, som till exempel kokosolja. Rawfood-kosten är extremt rik på vitaminer och enzymer och innehåller främst långsamma kolhydrater som ger en jämn och balanserad blodsockernivå, vilket bland annat motverkar inflammationer i kroppen.

Vad är viktigast att tänka på som nybörjare om man vill komma igång?
 Det viktiga är att inte stressa in i nya matvanor, utan att ge det tid och ta en rätt i taget. Och att börja med frukosten är en bra idé eftersom du, om du lägger en bra start på dagen, ofta känner för att fortsätta att äta bra resten av dagen. Och om inte, så har du i alla fall fått i dig bra med näring för att boosta kroppen och ge den en bra skjuts.

Är det mycket fix?
– En del tycker man nog i början, men när man väl börjat tycker man snart att det går smidigt och kanske till och med att det är lättare än traditionell matlagning. Man blötlägger tioll exempel fröer och nötter så att man lättare kan ta vara på näringen och det blir så mycket snällare mot magen. Man använder gärna superfoods för att boosta näringen ytterligare men det är inget måste för att hålla sig till rawfoodkonceptet.

Hur stor del av kosten ska vara raw tycker du?
 Det är väldigt individuellt och det är något som är viktigt att acceptera tycker jag. Man måste lyssna på sin egen kropp och känna efter vad som är bäst för just dig. Det finns väldigt stora fördelar att äta mycket råa grönsaker, det vet vi alla. Men våra kroppar är olika och det är viktigt att man inte är någon extremist när det gäller kosttrender.
– Börja lätt, känn efter och lägg till allt eftersom är mitt råd.

Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Hur äter du själv?
– Jag föredrar veganskt och stor del är så klart rawfood i min vardag. Men jag är ingen extremist. Jag äter kanske 60-70 procent raw och det funkar väldigt bra för mig. Men det finns vissa perioder då jag äter 90-100 procent rawfood också.

Vilka är dina absoluta favoritingredienser?
Ingefära, avokado, koriander, grönkål, chili, limeblad, havtorn… Hm, alltså den här frågan är för svår! Det finns så mycket och jag älskar nästan allt lika mycket. Men det finns en smak från h**l, om du frågar mig: rosésallad! Den har mycket att ge för att vi ska bli vänner i munnen.

Har du själv något rawfoodmåste?
– Jag är väldigt förtjust i koriander och i min egna gröna morgonsmoothies så existerar det sällan en utan det. Just gröna smoothies på morgonen är ett livselixir för mig. Jag dricker dem varje dag på vagnen till jobbet och det är sådan underbar start på dagen som jag har svårt att vara utan.

 

Viktors 4 bästa tips för att komma igång med rawfood: 

 

1. Köp en blender/mixer!
– För vad skulle jag vara utan min blender? Med den kan jag skapa allt från de godaste smoothies till den krämiga nötmjölken. Med en blender kommer du långt i raw-köket! En vass kniv kan också vara en bra start men är inget måste. Men man behöver egentligen inte så mycket för att komma igång.

2. Våga pröva nya recept!
– Googla fram lite roliga recept eller ladda ner min app, Raw & Delicious, det är två billiga och bra sätt att få mycket inspiration. Det finns många duktiga inspiratörer som bloggar och, eller ger ut tryckta böcker.

3. Smyg in rawfood i din kost – börja med frukosten!
– Lägg till  rawfood i den vardag du lever i. Du behöver inte ta bort de rätter du äter idag utan lägg snarare till en rätt som är rawfood. På så vis får du in den här underbara grönsakskosten på ett smygande vis. Framförallt är det väldigt lätt att börja med en smoothie som frukost istället för de tråkiga och ofta näringsfattiga mackorna.

4. Välj bra och eko råvaror
– Välj rätt råvaror, försök att välja ekologiskt så långt din ekonomi tillåter men samtidigt låt inte bli att äta ifall det inte är ekologiskt. Extremist är sällan till ens fördel. Men tänk ekologiskt i grunden och utgå från det. Det gynnar inte bara dig utan också miljön.
– När du väljer ingredienser så tänk vegansk, vetefritt, ska inte kokas utan går att äta rå och gärna ekologisk så klart.

Viktors bra-att-ha-hemma-ingredienser:

1. Chiafrön
2. Kallpressad kokosolja
3. Hampafrön
4. Diverse nötter
5. Alla möjliga fröer av vad du kan komma över
6. Färsk eller frusen mango
7. Avokados – ett absolut måste
8. Tamarisoja
9. Bär av alla slag

Läs också: ”Varje munsbit ska vara proppfull med näring”

Av Isabelle Hedander

Fakta

Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och "hel", obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk.
Det enda processning" som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten.
Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad.

Namn: Viktor Ingemarsson.
Ålder: 31 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Matkonstnär, kreatör, författare, entreprenör, passionerad rawfoodkock, föreläsare och konceptutvecklare.
Aktuell med: Med banbrytande, internationella eboken/bok-appen Raw & Delicious
Synlig på: Instagram rawchefviktor Hemsida: www.rawchefviktor.com
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland och brandimilne

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja skriver Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.