Annons
Annons

Nötälskare lever längre

De människor som äter nötter lever längre. Är det nötterna eller det faktum att de äter nyttigheterna i allmänhet som är orsaken? Det har en ny studie tittat på.

Redaktionen

21 november, 2013
Nötälskare lever längre
Dela inlägget

De människor som äter nötter lever längre. Är det nötterna eller det faktum att de äter nyttigheterna i allmänhet som är orsaken? Det har en ny studie tittat på.

Nyligen publicerades en studie i New England Journal of Medicine. Två stora studier har samlat ihop information om 115 000 människor under en 30-årsperiod. Deltagarna har fått uppskatta hur mycket nötter de konsumerade men de har även besvarat frågor gällande andra aspekter på sin livsstil. Samtidigt samlades data in gällande de personer som dog under perioden.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Cancerrisk och hjärt/kärlsjukdomar minskade
Resultatet gällande nötkonsumtion och dödsorsak jämfördes och visade att de som åt cirka 30 gram nötter, sju dagar i veckan hade 20 procent mindre risk att dö. Särskilt minskade cancerrisk och hjärt-kärlsjudomar.

Hälsosammare livsstil
Resultatet visade att nötätarna var smalare, rökte i mindre utsträckning, motionerade mer, åt hälsokost så som vitaminer och mineraler, åt mer grönsaker samt drack mer alkohol. Om det var nötterna eller den generellt nyttigare livsstilen som var orsaken visade inte studien men en handfull nötter varje dag kan i alla fall inte skada.

Nötter
Näringsämnen i nötter, såsom omättade fettsyror, högkvalitativt protein, fibrer, vitaminer (till exempel folat, niacin och vitamin E), mineraler (till exempel kalium, kalcium och magnesium), och fytokemikalier (till exempel karotenoider, flavonoider , och fytosteroler), kan ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar, mindre cancerrisk samt har antiinflammatorisk och antioxidant egenskaper.

Kliniska studier visar att konsumtion har positiva effekter på vissa mellanliggande markörer för kroniska sjukdomar, såsom högt kolesterol, hyperglykemi och insulinresistens.

Av Malin Duvstedt

Källa: The New England Journal of Medicine

Annons
Annons