Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare - och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Allt fler av oss äter väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost – om än inte hela tiden så vid ökat antal tillfällen per månad.
Det gör vi helt rätt i, menar nu forskning.

En ny, omfattande metaanalys visar nämligen att vegokost förbättrar hälsan och ger ett markant skydd både när det gäller förtida död och förekomsten av hjärtsjukdom och cancer.

Syftet med denna studie var att – genom metaanalys – jämföra vegetarisk och vegansk kost med blandkost och klargöra sambandet mellan kosten och kronisk sjukdom och dödlighet.

► Läs också: Ny trenden: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

 

En omfattande genomsökning av olika databaser
Forskarna tittade bland annat på riskfaktorer för kroniska sjukdomar, risken för total dödlighet, förekomst och dödlighet i hjärt-cerebrovaskulära sjukdomar, totalcancer och en viss typ av cancer (som kolorektal-, bröst-, prostata- och lungcancer).
En omfattande sökning av databaser som Medline, EMBASE, Scopus, The Cochrane Library och Google Scholar (Googles vetenskapliga sektion) genomfördes.

Bättre värden hos vegetarianer och veganer
96 studier av olika storlek ingick sammanlagt i metaanalysen och resultatet forskarna kom fram till var tydligt.
Personer som åt en vegetarisk eller vegansk kost hade inte bara betydligt bättre värden än personer som åt blandkost. De hade dessutom en lägre risk att dö i förtid till följd av hjärtsjukdom och cancer, jämfört med blandkostarna.
Den övergripande analysen av de 86 tvärsnittsstudier som ingick i metaanalysen visade på tydligt förbättrade nivåer gällande BMI, totalkolesterol, LDL-kolesterol och glukosnivåer (blodsocker) hos vegetarianer och veganer jämfört med blandkostare.

► Läs också – Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

Tydligt minskad risk för hjärtsjukdom och cancer 
Analysen av resterande tio studier (så kallade prospektiva kohortstudier) visade även den en gynnsamt resultat för vegetarianer och veganer. Där kunde forskarna se en tydligt minskad risk för, såväl förekomst av  som dödlighet i, ischemisk hjärtsjukdom (ett samlingsnamn på flera hjärtsjukdomar som har samma orsak). De såg även en minskning av förekomsten av antalet fall i cancer totalt.

► Läs också: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Signifikant skyddande effekt”
Forskarna sammanfattar som sin slutsats att denna omfattande metaanalys bevisar “en signifikant skyddande effekt” av en vegetarisk kost när det gäller både förekomst och dödlighet i hjärtsjukdom (-25 procent) och i cancer (-8 procent). Även vegankost ger en betydande minskad risk för cancer (-15 procent).

► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Resultatet av metaanalysen har publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare - och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.