2016 – utsett till baljväxternas år!

Fakta

Baljväxter - som bönor, ärtor och linser är väldigt näringsrika och innehåller både gott om vitaminer och mineraler.
Det innehåller även nyttiga fibrer och många baljväxter är - till skillnad mot vad många tror - faktiskt mycket rika på protein, i vissa fall upp till 25-30 procent av torrvikten. ​

FN:s generalförsamling har deklarerat 2016 till internationella året för baljväxten. Grunden för beslutet uppges vara FN:s önskan att världen ska uppmärksamma baljväxternas roll som hållbart, säkert och näringsrikt livsmedel.

Baljväxter är klimatsmarta, förbättrar kroppens värden och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat.
Med detta i åtanken är det inte svårt att förstå FN:s, för vissa kanske något förvånande, beslut att utropa vårt nya år till baljväxternas.

► Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

 

”Hållbar livsmedelsproduktion inriktad på livsmedelssäkerhet och näring”
Enligt resolution 68/231 som antagits av generalförsamlingen vill FN rikta världens uppmärksamhet mot ”den roll baljväxter spelar som en del av en hållbar livsmedelsproduktion inriktad på livsmedelssäkerhet och näring”. FN ser även ett behov av att höja allmänhetens medvetande om de näringsmässiga fördelarna med baljväxter”, uppger Vegokoll.se.
”Det tycker vi är ett fantastiskt fint initiativ och hoppas att inspirerar flera att testa mer vegansk mat!” skriver de vidare.

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Ett bra alternativ till kött
Baljväxter har många fördelar, inte minst näringsmässigt och miljömässigt.  Några fördelar är att utsläppen är låga vid odling och de höga proteininnehållet gör att de kan fungera som ett bra alternativ till kött. Baljväxter som är närproducerade är de mest klimatsmarta. Importerade kan även de vara resurssnåla men ha då i åtanke att de färska oftast transporteras med flyg.

Vill du vara extra klimatsmart?
Vill du vara maxat klimatsmart så odla själv – eller satsa på torkade baljväxter. De håller mycket längre och fraktas med mer resurssnåla transportmedel.

► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Exempel på medlemmar av baljväxtfamiljen

 

Gröna ärtor: rika på protein, mineralerna järn och mangan samt vitamin C, A, K, och B6 – som är bra för kroppens cirkulationssystem.
Kikärtor: innehåller både proteiner, mineraler samt folat, en form av B-vitamin som behövs i små mängder för att bilda nya celler och röda blodkroppar och som kvinnor som vill bli gravida rekommenderas äta mer 400 mikrogram av (folsyra heter vitaminet som kosttillskott) folsyra.
Sojabönor: innehåller lika mycket proteiner som kött, samt viktiga vitaminer och mineraler. Sojabönan innehåller fytoöstrogener, som har hormonreglerande egenskaper och sägs kunna lindra PMS och klimakteriebesvär.
Mungbönor: full av fiber och protein och går att använda i både sallader, soppor och grytor – eller att göra pasta av. Bönan är även populär att grodda och blir då rik på både C- och E-vitamin.
Röda linser: högt innehåll av protein och kostfiber. Den behöver inte blötläggas innan användning och är populär i matiga soppor, grytor och sallader.
Gröna linser: högt protein och kostfiberinnehåll. Precis som röda linser är de lättkokta och används precis som den röda linsen till soppor, grytor och röror. De går även bra att ha i pajer. Groddar man dem blir de dessutom fulla av C-vitamin.
Gula linser: högt protein- och kostfiberinnehåll. Går att koka men blir godast om den blötläggs innan. Innehåller olika typer av B-vitamin samt fosfor, järn och magnesium.
Jordnötter: till mångas stora förvåning inte någon nöt utan en baljväxt. Rik på protein och antioxidanten resveratol, som sägs förebygga Alzheimers sjukdom.
Bockhornsklöver: en ört som används främst i indisk och thailändsk matkultur. Det sägs att om man äter fröna vidgas även de minsta blodkärlen i kroppen så att det blir bättre tillförsel av näringsämnen.
Carob: utvinns ur carobträdets bönskidor. Carobpulver kan användas som ett alternativ till kakaopulver, har en mjuk, rund smak och är naturligt söt. Med sina 0,67 procent fett är den ett lättare alternativ till kakao som har en fetthalt på cirka 50 procent. Rikt på mineralet kalcium som motverkar benskörhet. Inom folkmedicin har Carobpulvret länge använts för sin lugnande effekt på oroliga magar.
Lakritsrot: Används bland annat till godis. Användes till en början som ett läkemedel på grund av en rad olika medicinska effekter. Den är bland annat slemlösande, inflammationsdämpande, hostdämpande, milt laxerande, ökar salivproduktion och sägs vara läkande vid magsår.

► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Av Linda Sandberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Fakta

Baljväxter - som bönor, ärtor och linser är väldigt näringsrika och innehåller både gott om vitaminer och mineraler.
Det innehåller även nyttiga fibrer och många baljväxter är - till skillnad mot vad många tror - faktiskt mycket rika på protein, i vissa fall upp till 25-30 procent av torrvikten. ​

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.