Annons

Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Väljer man bara rätt kost har man lättare att bygga en motståndskraftig kropp och kan till stor del förhindra sjukdomar. För detta ämne brinner cancerläkaren David Stenholtz, själv vegan samt grundare av organisationen Läkare för framtiden. "Omkring 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel", menar han.

Redaktionen

11 september, 2015
Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Dela inlägget

Väljer man bara rätt kost har man lättare att bygga en motståndskraftig kropp och kan till stor del förhindra sjukdomar. För detta ämne brinner cancerläkaren David Stenholtz, själv vegan samt grundare av organisationen Läkare för framtiden.
– Omkring 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel, menar han.

Isabel är 46 år och kommer från Bosnien. Hon drabbades av posttraumatisk stress efter svåra upplevelser under kriget i forna Jugoslavien och har varit svårt sjuk i över tio år. Hennes nervsystem kollapsade och hon led av svår smärta, orsakad av bland annat fibromyalgi, skriver Länstidningen Södertälje.
– Jag prövade allt inom såväl skolmedicin som alternativ vård men läkarna kunde inte hjälpa mig. Jag blev sjukpensionerad 2011 men hoppet om att bli frisk släppte jag aldrig, berättar hon för tidningen.

LÄS OCKSÅ: Ät dig friskare med supermat

Förändrade sin kost – äter mer grönsaker

När hon för tre år sedan valde att helt lägga om sin kosthållning förändrades hela hennes sjukdomstillstånd. Från att ha varit mycket sjuk blev hon plötsligt nästan helt frisk.
Vad hände då? Jo, hon upptäckte råkost, så kallad raw food.
– Det har gjort underverk med min hälsa. Jag var så sjuk att mina organ stängde av sig, jag höll på att gå under. Men kostterapin blev vändningen. Idag äter jag 50–70 procent grönsaker, plus frukt och tillbehör som quinoa. Inget kött, inga mjölkprodukter men däremot ägg som är en högvärdig näringskälla, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

Annons

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.
David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

”Kött ökar risken för cancer”

David Stenholtz är specialistläkare i onkologi vid sjukhuset i Västerås, och har sedan länge också ett stort intresse för kostfrågor. Han är själv vegan och dessutom ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framför allt tjocktarmscancer.
Tillsammans med Isabel föreläser han nu om kostens betydelse för cancer.

LÄS OCKSÅ: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

Kopplad till vår livsstil

I sin föreläsning redogör David Stenholtz bland annat för det aktuella forskningsläget kring kostens betydelse för människokroppen. Han kompletterar med studier kring de tre stora områden: smärtproblematik, tarmproblem samt depression/ångest.

LÄS OCKSÅ: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

”Möjligt ta bort en rad sjukdomar”

David Stenholtz säger till LT.se.
– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diabetes typ 2, övervikt.
Han fortsätter:
–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

Annons

LÄS OCKSÅ: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Charkvaror, socker och mjöl är värst

Stenholtz menar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel – och lägger man till överviktsfaktorn stiger den siffran till 50 procent.
Och av alla livsmedel är charkvaror som charkuterier, socker och vitt mjöl värst.
– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år men forskningsläget blir allt tydligare, fortsätter Stenholtz.

”Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta”

Idag är Isabel så gott som helt frisk, berättar hon för LT.se.
– Jag har kvar en del symptom, som minnesproblem och oförmåga att tåla stress. Men min smärta är borta och jag vill inspirera allt fler att äta hälsosamt. Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta, den betyder ofantligt.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
”Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.”

2. Rött kött
”Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det.”

3. Mejeriprodukter
”Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg… Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer.”
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Annons