I Sverige äter vi för lite grönsaker för att kunna täcka vårt näringsbehov, enligt Livsmedelsverket. Efter en analys kan de nu presentera våra tio nyttigaste grönsaker. Och vinnaren är…
Livsmedelsverkets nya analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6. Även om svenskarna äter mer grönsaker än tidigare äter åtta av tio för lite.
– Just grönsaker är vi dåliga på, framförallt unga män, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket, till Nyhetsmorgon.
Kosttillskott till gravida
Vad gäller kvinnor ska de särskilt tänka på att få i sig järn och folat. Apropå listans tredje plats, där broccoli ståtar, nämner Veronica Öhrvik att Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta tillskott med folsyratabletter. Många kvinnor får i dag i sig för lite folat/folsyra från maten och genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minska antalet barn som föds med ryggmärgsbråck.
Analysen av de nyttigaste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige ger följande topplista:
1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter
Av Emma V Larsson