Annons

Här är hälsomyterna som visade sig vara sanna

Vitamin D är gynnsammt för immunförsvaret, kalium är bra för nerver, muskler och blodtryck – och omättade fettsyror är bra för kolesterolvärdet. En europeisk expertmyndighet har granskat 2 800 hälsopåståenden och nu är det bevisat: det finns mat som gör dig frisk.

Redaktionen

27 november, 2012
Här är hälsomyterna som visade sig vara sanna
Dela inlägget

Vitamin D är gynnsamt för immunförsvaret, kalium är bra för nerver, muskler och blodtryck – och omättade fettsyror är bra för kolesterolvärdet. En europeisk expertmyndighet har granskat 2 800 hälsopåståenden och nu är det bevisat: det finns mat som gör dig frisk.

Det kryllar av varor på marknaden, och det är inte alltid lätt att veta vad som är kvalitet och vad är skräp. Men – sedan i våras, då en ny EU-lag trädde i kraft, ska det i alla fall gå att lita på att texten på produktens förpackning inte är bluff. I slutet av maj 2012 började nämligen en ny EU-lag att gälla, en lag som förbjöd företag att sälja produkter med hjälp av påståenden som inte var vetenskapligt bevisade. Och reglerna är hårda.

Rådgivande inför beslut
EFSA, European Food Safety Authority, erbjuder EU-kommissionen oberoende vetenskaplig rådgivning i frågor som direkt eller indirekt gäller livsmedelssäkerhet, och ansvarar bland annat för den vetenskapliga granskningen av ansökningar om hälsopåståenden. Vetenskapliga utlåtanden från EFSA är sedan rådgivande inför EU-kommissionens beslut.
Nu har en granskning gjord av EFSA visat att en hög andel påståenden på produktförpackningar inte gick att bevisa – och av nära 2 800 granskade texter fick endast 222 godkänt.

Här är några påståenden EFSA har gett godkänt:

  1. Vitamin D är bra för immun­försvaret. Finns i fet fisk och ägg.
  2. Kalium är gy­nnsamt för muskler, nerver och blodtryck. Finns i potatis och mjölk.
  3. Fibern guargummi är bra för kolesterol­halten. Finns i guarkärnmjöl som används som förtjockningsmedel.
  4. Melatonin kan lindra jetlag. Finns som läkemedel.
  5. Måltidsersättning med mindre än 250 kalorier per portion kan bidra till vikt­minskning.
  6. Fibrerna arabinoxylan och betaglukaner kan motverka blodsockertoppar efter måltid. Finns i vete respektive havre och korn.
  7. Fibern chitosan är bra för kolesterol­värdet. Finns i skaldjur.
  8. Rågfiber är bra för tarmarna. Finns i vissa brödsorter.
  9. Fruktos är bättre än vanligt socker för blodsockernivån. Finns i frukt.
  10. Återhämtningsdrycker som ska intas efter träning och inne­håller glukos, sackaros och natrium hjälper till att minska vätskeförlust.
  11. Antioxidanten polyfenol skyddar kroppens celler. Finns i olivolja.
  12. Koffein i måttliga mängder – motsvarande två koppar kaffe – ger ökad vakenhet och prestation.
  13. Omättade fettsyror är bra för kolesterolvärdet. Finns i olivolja, majsolja, jordnöts ­ olja, rapsolja och valnötter.

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons