Annons

Här är trädet som är bäst på att rena luften

Grönska och träd i våra städer är bra både för människors hälsa och välbefinnande. Men vilka träd är bäst på att rena luften från föroreningar? Det har svenska forskare nu undersökt. Även om barr- och lövträd har olika fördelar så stack ett visst träd ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 mars, 2023
Här är trädet som är bäst på att rena luften

Grönska och träd i våra städer är bra både för människors hälsa och välbefinnande. Men vilka träd är bäst på att rena luften från föroreningar? Det har svenska forskare nu undersökt. Även om barr- och lövträd har olika fördelar så stack ett visst träd ut!

Barren och bladen på träd filtrerar bort luftföroreningar och på så sätt minskar människors exponering för skadliga ämnen i luften. Detta är viktigt för oss då det finns bevis för ett samband mellan att bli utsatt för luftföroreningar och en större risk för hjärt- kärlsjukdomar och luftvägsproblem.

Men vilka träd är bäst, det vill säga mest effektiva på att rena luften? Det har forskare från Göteborgs universitet tagit reda på. De samlade in blad och barr från elva olika träd från samma plats i Göteborg: Botaniska trädgården. Sedan analyserade de vilka föroreningar som träden fångade upp, totalt 32 ämnen. En del i partikelform av olika storlek, andra i gasform. Forskningsprojektet fokuserade på så kallade PAH, vilket är en förkortning av ”polycykliska aromatiska kolväten”. Biltrafik och en ofullständig förbränning i motorerna är vad som framförallt ligger bakom utsläppen av dessa kolväten.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Träden har olika förmågor att rena luft

Det visade sig i analyserna att träden har olika förmågor: barrträd är bra på att rena luften från föroreningar; de tar oftast upp mer av PAH i gasform än lövträd. Lövträd hade å andra sidan andra fördelar: de var mer effektiva på att fånga upp de förorenande partiklarna, antagligen tack vare att blad har en större yta för partiklarna att fastna på.

Annons

Barrträd – som ju inte tappar sina barr på vintern på det sätt som lövträd tappar sina löv – har även en fördel i att de hjälper till att rena luften även på vintern. Halterna av luftföroreningar är oftast som högst på vintern. Barren på träden fortsatte dessutom att ta upp luftföroreningar i flera år, något som löv förstås inte heller kan göra eftersom de faller av sina träd varje år.

Allra bäst i testet? Det var lärkträdet: ett barrträd som faktiskt tappar sina barr på hösten. Den tog upp allra mest föroreningar i partikelform, men fångade också in PAH i gasform på ett bra sätt.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Minskade utsläpp ändå viktigast

En blandning av både barr- och lövträd är det som är bäst för miljön i våra städer, sammanfattar forskarna slutligen. Och för att utforma hållbara städer och optimera luftreningen behöver man göra en noggrann stadsplanering där man blandar olika trädarter.

Men forskarna understryker att även om grönska och träd kan bidra till bättre luftkvalitet så är det ändå minskade utsläpp som är allra viktigast för luftkvaliteten i våra städer.

Annons

Källa: Göteborgs universitet

Av Carolina Eriksson

Annons