Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald | Kurera.se

Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Ett ökande antal arter på jorden hotas av människans framfart. Men det går att vända utvecklingen och vi kan själva hjälpa till. Här kommer några tips på vad du själv kan göra hemma i trädgården. 

Skogsproduktion, storskaligt jordbruk, bekämpningsmedel och städernas stora stenbelagda och asfalterade ytor gör att vilda växter får allt mindre utrymme. Något som i sin tur leder till att humlor och andra vildbin får allt svårare att hitta mat och bostad.

 

Många bäckar små
Men som tomtägare det går att vara med och bidra till en positiv utveckling. Privata trädgårdar utgör upp till en tredjedel av våra städers och tätorters yta, och små förändringar som att låta fler arter få plats, inte använda gifter och skippa trender som att stenlägga stora delar av trädgården, kan därför få stor betydelse om många drar åt samma håll.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Även fåglarna behöver hjälp
Enligt Caroline Isaksson, lektor i biologi på Lunds universitet är nyckeln är att ha en mångfald av träd, buskar och andra växter för att få många olika sorters mat till fåglarna, som olika bär, frukter, fröer, maskar, insekter och spindlar. Och på vintern kan man ha ett fågelbord med mat – gärna många olika sorters mat, så att man får in olika fågelarter, tipsar hon vidare. Som skydd mot rovdjur är det bra med buskar, där fåglarna kan gömma sig.

LÄS OCKSÅ: 5 ogräs du kan äta

Här följer några enkla tips till den som har tillgång till en trädgård.

1. Rensa inte bort allt ogräs
Det vi ser som ogräs kan ofta vara en viktig resurs för andra arter. Därför behöver man inte ”städa” så noga i sin trädgård.
Många vildbin använder blommande tistlar och maskrosor som näringskälla. Synen på ogräs är inlärd och vi behöver lära oss tänka om, den som har extremt svårt för ogräs kan plantera marktäckande växter i rabatterna, då kan man både ha en rik växtlighet och själv välja vad som ska blomma.

2. Välj gamla mormorsväxter
Försök få in mer vilda sorter av inhemska arter i trädgården. Man kan plocka frön själv från växter man tycker om eller fråga sin trädgårdshandlare om hjälp. Ängsväxter, vilda arter av buskar och träd är generellt bra. Man kan också fokusera på gamla sorter av perenner och rosor istället för nya och trendiga. Äldre sorter har ofta mer mat för pollinerande insekter än moderna sorter som förädlats fram för en viss färg eller form, på bekostnad av produktionen av pollen och nektar.

LÄS OCKSÅ: Ny metod räknar ut nyttan av grönska i stadsmiljön

3. Låt gräsklipparen vila
Gräsmattan ska helst inte ansas mer än nödvändigt. Golfbanelooken främjar knappast biologisk mångfald. Anna Persson rekommenderar istället att man klipper ett område där man kan spela boll och ha en filt utlagd och låter resten växa och få slå ut i blom. Man kan också försöka få in mer ängsväxter, kanske till och med försöka anlägga en äng på en del av tomten. Det kan bli ett roligt projekt. Att inte använda motorgräsklippare är också ett sätt att ta hänsyn till miljön.

 

4. Planera för lång blomning
Se till att alltid något i din trädgård är i blomning, från tidig vår till sensommar. Träd och buskar blommar ofta tidigt. Plantera till exempel sälg, som är en nyckelart för vårens vildbin. Fruktträd, bärbuskar och kryddväxter är generellt bra tips, de gläder både människor och många andra arter.

5. Hjälp småfåglar och vildbin lite extra
Hela 70 procent av alla vilda biarter bygger sina bon i marken. Den som har väldigt lerig eller mullrik jord i trädgården kan blanda ut den med sand i ett soligt och gassigt hörn, så blir marken mer lockande att bygga bo i. Se till att det blir en halvmeter djupt för att ge bina gott om plats.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.