bi rapsblomma

Bekämpningsmedel som dödar bin förbjuds

EU:s medlemsländer ha röstat för att förbjuda all användning av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. En grupp insektsgifter som utgör ett hot mot bin och den biologiska mångfalden.

Dessa insektsgifter används flitigt i Europa bland annat för att skydda raps som angrips av jordloppor. Medlen är långlivade, de tas upp i pollen och nektar och finns kvar i kommande odlingssäsonger säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT och säger vidare att neonikotinoiderna är extremt giftiga för pollinerande insekter.

LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor

 

Undersökt av Efsa
2013 utfärdade EU-kommissionen ett tillfälligt förbud mot att använda tre bekämpningsmedel inom gruppen neonikotinoider på blommande grödor i väntan på ytterligare utredningar om hur medlen påverkar pollinerande bin och humlor. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa har nu konstaterat att ämnena innebär hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor, skriver ALT.

LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter

EU-kommissionär välkomnar beslutet
Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, välkomnar medlemsländernas stöd för förbudet och säger i ett pressmeddelande:
– Bihälsa fortsätter att vara av högsta vikt för mig då det handlar om biologisk mångfald, livsmedelsproduktion och miljön.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Sverige röstade för ett förbud
Sverige var ett av 16 länder som röstade för det utökade förbudet, Fyra länder, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Danmark röstade emot och övriga lade ner sina röster däribland Finland.

Av redaktionen

Källa: ALT och SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.