bi rapsblomma

Bekämpningsmedel som dödar bin förbjuds

EU:s medlemsländer ha röstat för att förbjuda all användning av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. En grupp insektsgifter som utgör ett hot mot bin och den biologiska mångfalden.

Dessa insektsgifter används flitigt i Europa bland annat för att skydda raps som angrips av jordloppor. Medlen är långlivade, de tas upp i pollen och nektar och finns kvar i kommande odlingssäsonger säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT och säger vidare att neonikotinoiderna är extremt giftiga för pollinerande insekter.

LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor

 

Undersökt av Efsa
2013 utfärdade EU-kommissionen ett tillfälligt förbud mot att använda tre bekämpningsmedel inom gruppen neonikotinoider på blommande grödor i väntan på ytterligare utredningar om hur medlen påverkar pollinerande bin och humlor. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa har nu konstaterat att ämnena innebär hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor, skriver ALT.

LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter

EU-kommissionär välkomnar beslutet
Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, välkomnar medlemsländernas stöd för förbudet och säger i ett pressmeddelande:
– Bihälsa fortsätter att vara av högsta vikt för mig då det handlar om biologisk mångfald, livsmedelsproduktion och miljön.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Sverige röstade för ett förbud
Sverige var ett av 16 länder som röstade för det utökade förbudet, Fyra länder, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Danmark röstade emot och övriga lade ner sina röster däribland Finland.

Av redaktionen

Källa: ALT och SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.