En grön smoothie är en perfekt start på dagen och ett ypperligt sätt att få i sig naturens nyttigheter.
Drick ett eller två glas som frukost och spara det som blir kvar till senare, tipsar kocken Josefine Jäger. Smoothien förvaras bäst i en glasflaska eller burk i kylen.
För ökad mättnad
Mixa ner gröna blad och/eller chiafrön och en aning vatten.
Variera eller kombinera
Experimentera med mer bladgrönt, gärna det som är i säsong. Välj bland romansallad, grönkål, svartkål, mangold, mâche, mizuna, krasse, rucola, maskrosblad, nässla, rödbets- och morotsblast, groddar, skott och kryddörter som mynta, persilja, koriander eller basilika. Du kan också experimentera med stjälkselleri, broccoli och torkade gröna näringspulver. Banan kan bytas mot mango.
Smoothien heter Hello Green och kommer från kokboken med samma namn.
Fakta
Receptet kommer från kokboken Hello Green av Josefine Jäger, utgiven på Nygren & Nygren.
Portioner: 1
Ingredienser
1 dl vatten
30 g babyspenat
1 mogen banan
1/2 mogen avokado
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
1/2 äpple eller päron
1/2 dl tinade havtornsbar eller juice av 1/2 citron
1 msk kokosflingor till topping
Gör så här
Skölj allt. Skala banan och avokado.
Pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en kannmixer.
Mixa slätt. Fyll upp på glas och toppa med kokosflingor. Njut!