Att känna lust är viktigt i många kärleksrelationer. Däremot är det inget som är självklart då lusten påverkas av flera faktorer. Malena Ivarsson, auktoriserad klinisk sexolog, berättar hur vi ska finna lusten och få bättre sex i vardagens kaos.
Lust är en känsla som kan upplevas och beskrivas på många olika sätt. Svenska Akademins ordlista beskriver ordet som ett begär och en känsla av glädje. Sammanfattande kan man förklara ordet som en stark längtan efter något njutningsfullt som tillfredsställs.
– För många människor som jag möter i mitt arbete med relationer handlar lust om sexuella tankar, upphetsning och viljan att ha samlag vilket både kan vara mycket komplicerat men också mycket enkelt. Komplicerat på så vis att lust bygger på ett samspel mellan hjärnans lustcentrum och vår kropp och enkelt då det i bästa fall bara är att ge sin hän, berättar Malena.
Lust i relationen
Att känna lust, inte minst sexuell lust är viktigt i många kärleksrelationer. Vanligen upplever man en mycket stark lustkänsla i början av relationen, men som med åren avtar eller förändras. Att känslan förändras är fullt naturligt i och med vad som fysiologiskt sker i kroppen när man går från passionerad förälskelse till kärlek. Dopaminruset som präglar förälskelsefasen avtar och ersätts av ökade mängder oxytocin, även kallat vårt kärlekshormon, som får oss att känna samhörighet, tillit och en lugnare form av kärlek. Men om lusten helt försvinner kan relationen sättas i gungning, särskilt om endera partnern har mer lust än den andre.
– Det är nästan alltid lusten som är problemet hos de par jag jobbar med och det uppstår när förälskelseruset har lagt sig. Vanligen är det kvinnan i relationen som är låglustig och klandrar ofta sig själv för det.
Malena fortsätter med att berätta att alla har toppar och dalar i sina relationer och att de påverkas av saker som händer runt omkring oss.
– Det finns riktiga lustmördare som jag brukar kalla dem. Ofta är det den låglustige partnern som upplever en ökad press och ett tjatande från sin mer lustfyllde partner men det kan också handla om stress, fullspäckat vardagsliv, mental ohälsa, vissa läkemedel, klimakteriebesvär och störd sexuell funktion som till exempel erektionsproblem, berättar Malena.
Öka lusten
Hjärnan är människans mest erotiska zon eftersom att våra lustkänslor styrs via hjärnans lustcentrum. Vill man öka lusten är det därför viktigt att stimulera det som gör oss mer tillfredsställda både fysiskt och mentalt.
– Vi människor är speciella eftersom att vi kan stimuleras utan någon som helst beröring, enbart med hjälp av fantasier, synintryck och minnen. Tankar och känslor påverkar också vår lust, men det som verkligen kan stimulera lusten kan också stjälpa den om våra tankar, känslor och minnen inte är positivt laddade, berättar Malena.
Stimulans kan också, även om det inte är ett måste, uppnås genom fysisk beröring så som smekningar, kramar och kyssar. Även träning kan vara gynnsamt för både lusten och sexet.
– När huden stimuleras frisätts oxytocin och när vi tränar frisätts dopamin och endorfiner, må-bra-hormoner som verkar direkt på lustcentrum och stimulerar den sexuella upphetsningen. Den fysiska träningen är också bra för hjärtat och blodcirkulationen och allt som är cirkulationsfrämjande är bra för lusten, berättar Malena.
Sexuell funktion
Erektionsproblem är särskilt vanligt bland män, ungefär var femte man över femtio år är drabbad, men problemen påverkar inte bara honom. Kvinnan känner sig ofta osexig och klandrar sig själv vilket gör att inte bara mannens utan även kvinnans lust avtar.
En normal erektion börjar i hjärnan då vår lust stimuleras och vi blir upphetsade. Signaler från lustcentrum skickas via nervbanorna till bland annat kroppens blodkärl som vidgas och vi får en ökad blodgenomströmning, framförallt i genitalierna. Den ökade blodtillströmningen och det ökade trycket får mannens penis att styvna och kvinnans blygdläppar och klitoris att svälla vilket ger en extra känslighet och njutning vid samlag.
– Den vanligaste orsaken till erektionsproblem är dålig blodcirkulation. För mannen kan det påverka förmågan att genomföra ett samlag, medan det för kvinnan kan påverka hennes njutning negativt. Det finns dock bra hjälpmedel i hälsokostaffärer, berättar Malena och tipsar om kosttillskott innehållandes aminosyran L-arginin som i vetenskapliga studier har visats öka lusten, njutningen och erektionen.
Malena tipsar också om lustgeler med L-arginin som sätter igång pirret lite extra och avslutar med att säga:
– När du känner lust sänder du ut signaler som din partner uppfattar. Känslor och funktioner som legat i dvala vaknar till liv och processen är igång.
Det händer fantastiska saker i kroppen, sex är helt enkel vårt största och mest underskattade lyckopiller. Sex är hälsa. Njut av din lust!
Av Johanna Gustafsson