Svenska barn löper dubbelt så hög risk att bli glutenintoleranta som barn från USA. Flickor drabbas nästan dubbelt så ofta som pojkar. Det visar nypublicerade resultat från en stor internationell studie.
Glutenintolerans, eller celaki, drabbar normalt 1,5 procent av befolkningen. Bland svenska barn är andelen dubbelt så hög – nästan tre procent. Svenska barn utvecklar dessutom intoleransen tidigare i livet.
Resultaten kommer från internationell studie som pågått sedan 2004. Där följer man 8700 barn med särskilda anlag för diabetes eller glutenintolerans. Barnen kommer från Sverige, Finland, Tyskland och tre delstater i USA.
– De svenska barnen har hittills haft högst risk att utveckla glutenintolerans. Svenska barn insjuknar dessutom tidigare än i barn i Finland, som annars förknippas med hög förekomst av glutenintolerans, säger Daniel Agardh, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Ärftlighet, kost och tarmmiljö
Glutenintolerans är starkt kopplat till ärftlighet. Det gör att 60-70 procent av befolkningen inte löper någon risk att drabbas. Bland de som har starkast anlag för att utveckla intolerans är risken däremot en på fyra.
Flera miljöfaktorer tros också inverka. Forskarna tror att kosten spelar en viktig roll, men det finns sannolikt flera faktorer som avgör om man insjuknar. En möjlig orsak kan vara att tarmfloran skiljer sig åt mellan, och inom, olika befolkningar. Det har också spekulerats i om introduktionen av välling under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av glutenintolerans. Detta är dock inget man har kunnat visa i studien.
– Gluten i kosten är en förutsättning för att man ska utveckla intolerans, säger Daniel Agardh. Men de flesta äter gluten utan problem. Det finns därför inga skäl att utesluta gluten om man inte har en konstaterad glutenintolerans. Han man celaki konstaterad på nära håll i släkten föreslår jag istället att man gör extra kontroller hos läkaren.
Omfattande studie ger unika möjligheter
Studien kommer förhoppningsvis att bringa ännu mer klarhet i orsakerna bakom glutenintolerans. Studien pågår nämligen fram till år 2015. Forskarna fortsätter nu att undersöka hur glutenintaget skiljer sig mellan länderna, förekomsten av infektionssjukdomar och hur tarmfloran ser ut i olika grupper.
– Det här är en oerhört ambitiös och påkostad studie, säger Daniel Agardh. Vi följer barnen på exakt samma sätt, genom täta blodprov och kostdagböcker. Vi började när de var 3 månader och kommer fortsätta tills de är 15 år. Det ger oss unika möjligheter att kartlägga faktorer som inträffade innan försökspersonerna utvecklade allergi.
Tung vetenskaplig bevisning
Studiens omfattning gör att resultaten väger tungt som vetenskaplig evidens.
– Studien har redan nu kunnat konstatera en del saker som man länge har misstänkt, säger Daniel Agardh. Den har exempelvis bekräftat att kombinationen av ärftliga riskgener och nära släktskap med någon glutenintolerant ökar risken att drabbas markant. Vi har också sett att glutenintolerans är nästan dubbelt så vanligt hos flickor som hos pojkar.
Av: Maja Sönnerbo
Fakta: Celiaki / Glutenintolerans
’- Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn
– Celaki beror på att tunntarmens slemhinna eller tarmluddet inte längre kan hantera gluten, utan istället tar skada av proteinet.
– Glutenintolerans är kroniskt och behandlas med en glutenfri kost. Det ger tarmen chans att läka.
– Att fortsätta äta gluten fast man utvecklat intolerans kan leda till tillväxtrubbningar, benskörhet, försenad pubertet, kronisk trötthet, depression – eller i värsta fall tumörer i tarmkanalen.
– Ungefär en procent av befolkningen i västvärlden har celiaki. Bland svenska 12-åringar är siffran närmare 3 procent. Forskare tror också att mörkertalet är stort.
– Symptom på glutenintolerns är trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist.