Kurera träffar den härliga Mia Ånemyr på Allt för hälsan. Hon är kvinnan som, inspirerad av sin egen viktresa, brinner för att sprida kunskap och inspiration om hur man äter nyttigare. Hon har därför skrivit boken ”Adrians kalasbok – naturligt gott”. Med boken vill hon bland annat uppmärksamma att det finns nyttigare alternativ till bakverk och tårtor fulla av socker, vetmjöl och tillsatser när barnen har kalas. I boken presenteras flera av dem.
För 20 år sedan genomgick Mia Ånemyr sin första gastric bypass, en operation där magsäckens storlek regleras. Det gick inte som hon ville och hon gjorde en till. I början rasade hon i vikt men sedan gick hon upp i vikt igen.
”Med rätt kunskap hade jag inte behövt överviktsoperation”
Idag är Mia Ånemyr kritisk och tror att hon egentligen inte hade behövt opereras – om hon bara hade fått hjälp med själva grundproblemet: bättre kunskap om mat och hjälp att gå till botten med sitt sjukliga sockerberoende.
– Hade man bara tagit reda på varför jag var överviktig hade jag inte behövt operationerna. Det tog ett tag men i dag lever jag ett fantastiskt liv tack vare att jag själv till slut gick till botten med något vården borde göra: Orsaken till varför jag var överviktig och hur det var kopplat till min uppväxt med belöningssystem och alkoholism i familjen. Felet satt i mitt huvud. Med rätt kunskap hade jag inte behövt överviktsoperation, säger Mia.
Brinner för att få andra att förstå nyttan av bra mat
Sedan hon väl insåg vad bra kost kan göra med en människa, både fysiskt och psykiskt, har hon brunnit för att sprida denna nyvunna kunskap.
Idag kan Mia Ånemyr titulera sig hälsoinspiratör, matkreatör och föreläsare och har nu en gedigen erfarenhet av kostfrågor och livsstilsplanering. Dessutom är hon mormor – Adrians mormor. Det är den idag sexåriga pojke som inspirerat Mia till att skriva boken: ”Adrians kalasbok – naturligt gott”.
– Jag anser att det är en myt att barn inte gillar hälsosam mat. Jag vill med den här boken visa att det går att fresta även barn med rena och nyttiga maträtter – utan tillsatser, onödigt socker och skapat från grunden med naturliga råvaror, säger hon.
Uppmaningen: Våga ha barnkalas utan onyttiga bakverk
Barn går på kalas hela tiden och där bjuds det på bullar, kakor, godis och tårta.
– Här behöver man inte hänga på socker- och vetetrenden som, konstigt nog, fortfarande råder vid barnkalas. Man kan föregå med gott exempel och bjuda på nyttigare alternativ. Många räds att experimentera och menar att å nej, det vågar jag inte, tänk om barnen inte tycker om, då skulle lilla NN bli så ledsen. Men jag säger: ”Våga våga, det finns mängder av goda efterrätter som man kan få nyttigare genom att byta ut sockret mot en naturlig sötma och ta bort vetemjölet.
”Kommer inte att märka någon skillnad”
Hon tycker att man kan ha minst två alternativ så barnen får välja.
– Jag lovar, de flesta barn kommer att älska dessa godsaker precis lika mycket och inte märka någon skillnad.
Hon fortsätter:
– Och jag tycker inte att man ska dra gränsen där. Våga bjud på grönsaksstavar istället för pommes frittes. Vegokorv istället för vanlig korv.
Vikten av att vara en bra matförebild
Det är aldrig för tidigt att visa barn hur man äter nyttigt. Man ska komma ihåg att barn gör som man gör, inte som man säger. Det är en kliché men den är väldigt sann, resonerar Mia.
– Man ska komma ihåg att ett hälsosamt liv är så mycket mer än morots- och selleristavar. Det finns både läskande glass, härliga tårtor och mumsiga muffins – och så mycket annat. Boken passar dem som gillar att baka, själv eller tillsammans med barn och barnbarn, eller som bara vill hitta nya, nyttigare sätt att njuta.
Mias andra bok
Boken ”Adrians kalasbok” är Mia Ånemyrs andra bok. Den första heter ”Mellanmål på väg” och är en bok för personer som är på språng och vill ha lättlagade mellanmålsidéer bortom smörgås. Den boken, liksom hennes nya, innehåller recept som är glutenfria och sötade enbart med naturlig sötma.
Kylskåpsröj.se – ett helhetskoncept för att öka mat- och miljösmartheten
Mia Ånemyr jobbar mycket med kost- och livsstilsplanering. Som en förlängd arm av den verksamheten har hon utvecklat tjänsten Kylskåpsröj.se. Jag ber henne berätta mer.
– Kylskåpsröj är ett helhetskoncept som ska inspirera människor till att bli mer mat- och miljösmarta. För en liten summa varje månad (för tilfället 213 kronor för sex månader. Reds anm.) kan man bli medlem på sajten. Sedan förses man med bra verktyg för att laga god och hälsosam mat. Varje vecka får man veckomenyer med fyra recept som är enkla att följa och kopplade till en smidig inhandlingslista. På detta sätt får man hjälp att äta bra och näringsrikt utan onödiga tillsatser, plus hjälp att kasta mindre mat och spara energi och pengar, berättar Mia Ånemyr.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!