Hormonella obalanser är vanligt bland kvinnor och de kvinnliga hormonerna kan liknas en berg- och dalbana: de går ständigt upp och ner. Detta får konsekvenser som torra slemhinnor, PMS, infertilitet, benskörhet med mera.
Kureras näringsexpert Zarah Öberg berättar mer om hormonella obalanser och hur de påverkar oss.
Kroppens endokrina system, hormonsystemet, är en förutsättning för många av kroppens funktioner, framför allt för vår fortplantning. De hormoner som kroppen behöver, produceras i flertalet körtlar, för att sedan användas på olika sätt i våra celler. Förutom könsmognad och fortplantning är hormoner nödvändiga för vår vätskebalans, vår ämnesomsättning och för att vi ska växa på rätt sätt. Östrogen har dessutom en skyddande effekt på kroppens kärl, vilket kan vara en av anledningarna till att kvinnor har bättre kärlhälsa än män innan de kommer in i menopausen.
► Läs också: TV-stjärnan om sin PMS: ”Blir bättre av vilja, saffran och vitaminer!”
Ökad sexualdrift
En kvinna i fertil ålder, från tonåren till menopaus, behöver god balans mellan östrogen, progesteron och testosteron för att kunna bli gravid. Östrogen finns närvarande för att bygga upp ägget, och när ägget släpps i äggledaren ska progesteron bygga upp livmoderns slemhinna och se till att ägget fastnar där och hålls kvar. Under denna process ska testosteronet öka så att vi får ökad sexualdrift. Om ägget passerar förbi slemhinnan utan att ha befruktats, så börjar allt om igen.
Kan öka östrogenet på naturlig väg
Vid menopaus försämras ofta vår hormonproduktion, vilket kan ge brist på både testosteron, progesteron och östrogen. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, försämrad förbränning med mera. Tidigare behandlade man östrogenbrister med östrogenbehandling, men detta påvisades senare orsaka ökad risk för bröstcancer. Ett naturligt sätt för att öka sitt östrogen kan istället vara att intag fytoöstrogenrika livsmedel, som linfröolja och/eller ekologiska sojaprodukter.
► Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
Minskade symtom
Flertalet terapeuter och läkare arbetar även med tillförsel av bioidentiska hormoner, vilket minskar symtom och problembild relativt snabbt. Det som dock förbises i detta sammanhang, är själva orsaken till att bristen uppstått från början. Det är alltid viktigt att först veta anledning till en brist, innan man påbörjar en behandling som släcker de symtom som orsaken bidragit till.
Läs mer om hormonell obalans i artikeln om sköldkörteln och binjureutmattning.
Av Zarah Öberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!