Vi träffade miljöjournalisten Katarina Johansson som råder småbarnsföräldrar att tänka ”less is more”.
Barn är extra känsliga mot starka kemikalier, eftersom deras nedbrytningsmekanismer och immunförsvar inte är helt utvecklade. I boken Den onda badankan har Katarina Johansson gjort en djupdykning ibland kemikalierna i barnprodukter.
Du avråder från att använda babyservetter. Varför?
– För att de inte behövs. De innehåller bland annat konserveringsmedel och parfymämnen som ofta är allergiframkallande. Testfakta gjorde år 2011 en granskning av nio olika våtservetter. De innehöll sammanlagt femtiotre olika kemikalier varav fyra av dem klassas som hälsofarliga av EU och Kemikalieinspektionen.
Vad ska man tänka på när det gäller schampo och tvål?
– Det som löddrar i schampo och tvål är tensider. En vanlig tensid är sodium lauryl sulfate som är hudirriterande och tvättar bort för mycket av hudens naturliga fettlager. Jag rekommenderar en oparfymerad tvål med milda tensider. Välj tensider som slutar på -glycoside och -glutamate.
Men barnolja är något du rekommenderar?
– Ja, lite olja är välgörande för huden. Tänk på att de ”klassiska” barnoljorna innehåller mineralolja som har sitt ursprung i råolja. De benämns paraffin, paraffinum liquidum eller petrolatum i innehållsförteckningar. De är billiga och framställs i miljöbelastande raffinaderier och bidrar till växthuseffekten. Välj istället en parfymfri, vegetabilisk olja, gärna miljöcertifierad.
Vad ska man tänka på när man väljer barntandkräm?
– Jag undviker ämnet sodium lauryl sulfate. Innan barnen är tillräckligt gamla för att spotta ut tandkrämen väljer jag flourfritt. När barnen är större väljer jag en barntandkräm med låg flourhalt. Flour är giftigt och inte bra att svälja. I USA rekommenderar man flourfritt de första två åren.
Varför är det viktigt att minska på barns hygien-produkter?
– Barn får i sig starka kemikalier varje dag från plastgolv, kläder och möbler. Vi vet väldigt lite om den ”cocktaileffekt” som kemikalierna har för hälsan. Att dra ner på barnens hygienprodukter är därför ett enkelt sätt att minska deras totala kemikalieexponering.
Av Maja Sönnerbo