Idag uppmärksammans Världscancerdagen runt om i världen. Syftet är att öka kunskapen om cancerpatienters och deras närståendes situation hos allmänhet, profession och beslutsfattare – samt påverka beslutsfattare att ge mer resurser till cancervården.
Den vanligaste cancerformen i Sverige är prostatacancer – vilken även har den i särklass längsta väntetiden.
I förra veckan beslutade regeringen att tillföra två miljarder för att korta väntetiderna inom cancervården, minska de regionala skillnaderna samt skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och med mer nöjda patienter.
Prostatacancerförbundet: ”Korta väntetiderna nu!”
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den har också den avgjort längsta väntetiden av alla cancersjukdomar, skriver Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande där de även kräver att väntetiderna för de drabbade personerna kortas nu.
172 dagar – medianväntetiden för prostatacancerpatienter
Inom flertalet diagnoser är medianväntetiden mellan remiss och behandlingsstart 20-60 dagar medan medianväntetiden för prostatacancerpatienter är oacceptabelt lång och ligger på 172 dagar. Dessutom är det för prostatacancerbehandling orimligt stora skillnader i väntetider mellan de olika länen.
Dalmasar får vänta längst
Män som bor i Blekinge får vänta 110 dagar medan män som bor i Dalarna får vänta 237 dagar. Det är inte rimligt att män i Dalarna ska behöva vänta fyra månader längre än män i Blekinge.
”Behövs nya resurser och skarpare krav”
”Varje dag räknas – korta väntetiderna för prostatacancerpatienter nu! Regeringens nya projekt kan innebära stora förbättringar för cancersjuka i allmänhet men då måste också åtgärder vidtas som verkligen påverkar väntetiderna. Det handlar om nya resurser, bättre organisation och ett skarpare krav på vårdhuvudmännen att genomföra nödvändiga förbättringar”, skriver förbundet i sitt pressmeddelande och presenterar även sin vision om hur prostatacancervården kan effektiviseras. Se faktarutan härintill.
Läs Kureras tidigare artiklar om prostatacancer här.
Av Isabelle Hedander
Fakta
Internationella Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).
Årets tema är “Mot cancer – För cancerberörda”.
Världscancerdagen infaller den 4 februari varje år.
Läs mer om Världscancerdagen här.
Prostatacancerförbundets vision för en effektiv prostatacancervård föreslår att:
1. Det upprättas lokala och tillgängliga prostatamottagningar för diagnostik, vårdplanering samt uppföljning och rehabilitering.
2. Den avancerade diagnostiken och radikala behandlingen koncentreras till ett fåtal kvalitetssäkrade multiprofessionella enheter med stor genomströmning.
3. De standardiserade vårdförlopp som regeringen nu tagit initiativ till införs för samtliga cancerpatienter. Standardiserade vårdförlopp innebär att av varje steg i vårdförloppet från remiss fram till behandling anges med angivande av maxtider för varje förlopp vilket kommer bidra till att minska ojämlikheten mellan länen. Prostatacancer hör till en de fem första diagnoserna som det nu utvecklas standardiserade vårdförlopp för.
4. Satsning görs för att öka antalet urologer, onkologer, patologer och kontaktsköterskor.
5. Sanktionssystem införs som ökar landstingens motivation att följa gällande riktlinjer och vårdprogram.
– Vi på Prostatacancerförbundet tackar självklart för denna satsning och vi vill se ett helt annat omhändertagande av prostatacancerpatienter. Jag vill ha korta eller inga väntetider, ett professionellt bemötande av ett multidisciplinärt team, individuella vårdplaner, fasta vårdkontakter och individuellt anpassade återbesök och kontroller. Säger Torsten Tullberg, förbundsdirektör på Prostatacancerförbundet.