Vad är godare än en saftig lussekatt till luciafikat?
Här är Jessica Frejs glutenfria saffransbullar spetsade med amaretto.
Receptet kommer från
Jessica Frejs kokbok ”Jul: hur lätt som helst”
Ingredienser
15 stycken
2 paket saffran, à 1/2 g
1 msk amaretto (kan uteslutas eller bytas mot annan sprit)
1 1/2 dl strösocker
3 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2 dl potatismjöl
75 g smör, rumsvarmt
2 msk fiberhusk
2 tsk xantangummi
1 tsk salt
1/2 paket jäst, à 50 g
4 dl mjölk
Topping 1 ägg
Eventuellt lite russin
Obs! Xantangummi och fiberhusk finns på glutenfria hyllan i mataffären och ersätter de egenskaper som gluten har i vetemjöl och kan inte uteslutas.
Gör så här
Låt saffran dra i sprit, i minst 10 minuter, men gärna i ett dygn.
Blanda i socker.
Tillsätt rismjöl, majsmjöl och potatismjöl.
Blanda i smör.
Tillsätt fiberhusk, xantangummi och salt och blanda väl.
Smula ner jäst.
Häll på mjölk och blanda genast ihop till en deg, under minst fem minuter. Använd gärna degblandare med K-spade eller elvisp.
Låt degen jäsa övertäckt med plast i kylskåp i åtta timmar.
Ta ut degen och forma med blöta händer lussekatter. Degen är lite kladdig så var lätt på handen.
Pensla med ägg och dekorera eventuellt med russin.
Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i två timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda sedan bullarna 12–14 minuter.
Låt svalna och servera!