Annons
Annons

Må bra med saffran – en naturlig stämningshöjare

Saffran är inte bara gott, det kan även fungera som en naturlig sinneshöjare för den som känner sig lite vinterdeppig.

Redaktionen

22 november, 2014
Må bra med saffran – en naturlig stämningshöjare
Dela inlägget

Saffran är inte bara gott, det kan även fungera som en naturlig sinneshöjare för den som känner sig lite vinterdeppig.

Det är vanligt att känna sig nedstämd, inte minst under den mörkare tiden på året. Ungefär 20 procent av alla kvinnor och cirka 12 procent av alla män drabbas någon gång i livet av ordentlig nedstämdhet eller depression. Det som händer då i kroppen är att hjärnans signalsubstanser kommer i obalans vilket kan påverka såväl känsloliv som initiativförmåga och sömn.

Ökar mängden biologiskt aktivt serotonin
Saffran kan muntra upp sinnet och ge känslan av större psykisk balans. Kryddans positiva effekter hävdade Carl von Linné redan för 200 år sedan.
Saffranextrakt kan hindrar de hjärnceller som producerar serotonin från att åter suga upp fritt serotonin och på så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan. Detta kan bidra till den känslomässiga balansen i livet och en positiv sinnesstämning.

Andra näringsämnen som kan bidra till en psykologisk balans och ge en bättre vardag:

  • D-vitamin, magnesium, vitamin B2 och vitamin B3 – bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Vitamin B1, B3, B6, B12 och magnesium – bidrar till nervsystemets normala funktion samt till en normal psykologisk funktion.
  • Vitamin D3 och B12 – bidrar till immunsystemets normala funktion.


”Så får du ett gram saffran att räcka till 20 lussebak”

Någon som har en extra förkärlek till denna stämningshöjande krydda är Richard Koivusalo som skriver Kureras blogg Sparrissoldaten – en blogg om mat som får ta tid.
Han vet också hur man på bästa sätt tar tillvara saffran, något många nog skulle lära sig eftersom saffran är en dyr krydda.
– Istället för att ett gram saffran räcker till ett lussebak kan man på ett enkelt sätt få saffranet att räcka till 20 lussebak genom att lägga in saffranet. Saffranet kommer att dra åt sig sockret och spriten och släppa ifrån sig smak, berättar han för Kurera.

Lägg in saffran – och använd året om
– I och med att man blandar ett gram saffran med tio gram socker och tio gram sprit har man helt plötsligt en 20 grams saffransblandning, fortsätter han.
– Man kan göra så mycket gott med saffran, därför vill jag gärna ha det året om och jag tycker det är onödigt att om man köper fina saffranspistiller att man inte tar tillvara på dem till fullo. Plus det är så enkelt att lägga in saffran så det finns ingen egentlig anledning till att inte göra det.

Hitta Richards inlägg ”Hur tar man tillvara på saffran?” och recept på inlagd saffran här.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons