Annons

Julgodis

Här har redaktionen samlat ihop recept på lite nyttigare julgodis. Du hittar recept utan vanligt vitt socker, recept med superbär/frukter och recept med mörk choklad. Lite nyttigare och lite godare.

Redaktionen

22 december, 2013
Julgodis
Dela inlägget

Här har redaktionen samlat ihop recept på lite nyttigare julgodis. Du hittar recept utan vanligt vitt socker, recept med superbär/frukter och recept med mörk choklad. Lite nyttigare och lite godare.

aprikospraliner

 

 

 

Annons

 

 

 

Aprikos- och apelsinkonfekt

Ingredienser (cirka 20 stycken) 25 st av Kung Markattas aprikoser 1,5 dl Kung Markattas sötmandel Rivet skal från en ekologisk apelsin 1 msk färskpressad juice från en ekologisk apelsin 1 msk Kung Markattas lönnsirap 1 msk apelsinlikör (kan uteslutas) 100 g mörk choklad, gärna Green & Black’s Dark 70%

Annons

Gör så här Lägg allt utom chokladen i en mixer och mixa till en inte allt för slät massa. Massan ska hålla samman bra, men det ska fortfarande känns lite ”grynig” av små mandelbitar. Rulla små bollar av aprikos- och mandelmassan, ca 1,5 cm i diameter. Det går lättare om man först fuktar händerna med lite vatten. Smält mörk choklad i vattenbad eller i micron. Doppa aprikoskonfekten en och en i chokladen och lägg på bakplåtspapper att stelna.

kokoskulor

 

 

 

 

 

 

Kokoskulor

Ingredienser 1 dl Sukrin 50 g kokosfett 200 g riven kokos 1 dl grädde 1 dl kokosmjölk 100 g mörk choklad

Gör så här Smält Sukrin och kokosfett i en kastrull. Tillsätt sedan kokosmjölk, grädde och kokos och värm en stund. Låt smeten stå i kylen i cirka en timme. Rulla cirka 20-24 kulor av degen. Låt kulorna stå i frysen i cirka 30 minuter. Smält chokladen i mikro eller vattenbad och doppa kokoskulorna i chokladen. Förvara i kylskåp.

 

pepparkakskulor

 

 

 

 

 

 

Pepparkakskulor

Ingredienser 1dl sötmandel 1/2 dl gojibär 1/2 dl nötter tex cashew 1/2 dl russin 4 dadlar 1/2 dl naturellt proteinpulver 1,5 msk grädde Ev 1/2 msk agavesirap beroende hur sött man vill ha det 1 tsk pepparkakskrydda

Mixa allting till en deg i en mixer eller en matberedare. Rulla sedan till kulor. Rulla evventuellt i carobpulver, kakao eller kokos. Förvara i kyl eller frys in.

 

knäck

 

 

 

 

 

 

Cocosa knäck

Ingredienser (cirka 40 stycken) 3, 5 dl Cocosa kokossocker 2 dl grädde 2 msk smör 1 dl vatten 1 dl skållade mandlar

Gör så här Blanda socker, vispgrädde och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och rör lite då och då under tiden hacka mandlarna. Sänk värmen men inte mer än att det fortfarande kokar. Låt koka 20-45 minuter, tills smeten har blivit seg. Använd gärna en termometer som visar när knäcken är klar, den ska visa mellan 122-130 °C grader beroende på hur du önskar konsistensen. Vid 125 °C blir knäcken hård på ytan och seg i mitten och vid högre temperatur blir den hårdare. Om man inte har en termometer kan man göra ett kulprov. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten och ser om du kan forma smeten till en kula. Rör därefter ned den hackade mandeln och fördela sedan i små knäckformar. Låt stelna i kyl.

 

Frukt- & nötbollar
Detta recept kan man variera och göra om i all oändlighet beroende på vad man hittar i skafferiet. Några favoriter är fikon, aprikoser, tranbär, valnötter, pecannötter och pistagenötter.

Ingredienser 300 g torkad frukt 2 dl naturella nötter 1 dl kokosflingor eller 200 g mörk choklad

Gör så här Lägg den torkade frukten och nötterna i en mixer. Mixa till en jämn röra. Forma massan till runda små bollar. Rulla bollarna i kokosflingorna eller smält chokladen i ett vattenbad och doppa sedan bollarna med hjälp av två gafflar. Låt dem stelna, förvara svalt eller i kylskåp.

 

Chokladfläcker

Chokladfläckar

Ingredienser 100 gram mörk choklad 50 gram kokosfett Valfria nötter, frön eller torkad frukt som pumpafrön, solrosfrön, russin, mandel, hasselnötter. Eventuell smaksättning som pepparmyntsolja, pepparkakskryddor eller rivet apelsinskal.

Gör så här Hacka chokladen och kokosfettet och smält det i mikron. Rör ihop blandningen och tillsätt eventuell smaksättning. Häll försiktigt ut chokladröran på bakplåtspapper. Vänta tills de stelnat till lite grann och häll sedan på nötblandningen. Förvara i frys eller kyl.

 

Jultryffel

Jultryffel
1 dl vispgrädde 25 g smör 25 g kokosfett 100 g mörk choklad 1 tsk malen kanel 1/2 tsk malen kardemumma 1/2 tsk malen ingefära 1 krm äkta vaniljpulver carobpulver eller kakao

Gör så här Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i bitar av smör, kokosfett och choklad och låt det smälta på svag värme. Tillsätt kryddorna. Låt smeten stå i kylen i cirka en timme. Rör med jämna mellanrum så den inte skiktar sig. Gör runda tryfflar med hjälp av en tesked. Pudra över carobpulver (mildare smak än kakao) eller vanlig kakao. Förvara i kylen.

marsipankulor

 

 

 

 

 

 

Marsipankulor

Ingredienser 4 dl mandelmjöl 1,5 dl Sukrin Melis 2 äggvitor Mörk choklad till dekoration

Gör så här Blanda ihop mandelmjöl, Sukrin Melis och äggvitor till en deg. Rulla kulor av degen. Låt stå i cirka 30 minuter i kylskåpet. Smält chokladen. Dekorera marsipankulorna med choklad genom att hälla eller spritsa på chokladen. Förvara i kylskåp.

konfekt

 

 

 

 

 

 

Julkonfekt

Ingredienser 50 ml Cocosa Extra Virgin 100 g mörk choklad (70 procent) Hackade nötter/mandlar Russin/torkad frukt

Gör så här Smält chokladen i vattenbad. Rör ned Cocosan och blanda tills allting är smält. Fyll små formar med nöt/fruktblandningen och häll därefter i chokladblandningen. Ställ kallt tills chokladen stelnar. Förvaras i kyl.

 

snickers

 

 

 

 

 

 

Snickers
Ingredienser

100 gram mörk choklad 1/2 dl jordnötter 1/2 dl osötat jordnötssmör 2-3 tsk sukrin

Gör så här

Krossa jordnötterna lätt. Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Värm jordnötterna ihop med jordnötssmöret på svag värme i en kastrull. Häll choklad i botten i iskubsformer (av silikon). Låt stelna 10-15 minuter i kylskåp. Fyll upp med jordnötsröran och med den sista chokladen. Låt stelna i frysen innan du tar ut dem ur formarna eftersom jordnötsröran lätt blir för lös annars.

Annons