Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Visste du att...

... kaffe görs av kaffebuskens bär som rostad och mals för att sedan tillredas till en dryck. Ofta pratar man om kaffebönor men egentligen är det bär som växer på kaffebusken.

Kaffebusken har sitt ursprung i Etiopien, Afrika och inte alls i Colombia som många tycks tro. Spridningen av kaffedrickandet fick extra fart i samband med koloniseringen under 1800-talet.

Myten om hur kaffets uppiggande egenskaper upptäcktes handlar om när en herde uppmärksammande getter som åt av kaffebuskens bär och blev extra energiska.

Hur mycket koffein färdigt kaffe innehåller är beroende av kaffesort och mängden pulver som används vid beredning. En vanlig kopp bryggkaffe uppskattas innehålla ca 12–13 milligram koffein per gram pulver.

Källa: Wikipedia

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

Kaffe en älskad dryck i större delen av världen och benämns både som det svarta guldet men även som det svarta giftet. Kaffets hälsofördelar har under lång tid diskuterats. Rostat kaffe är en avancerad mix av mer än 1000 bioaktiva komponenter, flera av dem med antiinflammatoriska, antioxidanta, anticancerogena och antifibrotiska effekter. De mest aktiva komponenterna inkluderar koffein, klorsyra, diterpener, cafestol och kahweol.

Baseras på över 200 studier
Forskningen bygger på en ”umbrella review”, en analysmetod där material sammanställs från tidigare forskning. Analysen är gjort på över 200 studier som gjorts på kaffedrickande och består främst av observationsstudier, samt 17 kliniska tester som gjorts runt om i världen.

 

Lägre risk att dö i förtid
Hos kaffedrickarna kunde det ses en tydlig trend – de hade lägre risk att dö av vissa sjukdomar jämfört med de som inte drack kaffe alls. Kaffeälskarna hade lägre risk att drabbas av olika cancerformer som prostatacancer, hud- och levercancer. Risken var också lägre att insjukna i olika hjärtsjukdomar, demens, diabetes, gallbesvär och gikt. De största hälsovinsterna sågs hos de som höll kaffedrickandet till tre, fyra koppar om dagen, med undantag för gravida.

Ju mer desto bättre?
Hälsoeffekterna ökade emellertid inte ju mer kaffe man drack. Det gick däremot inte att se några negativa eller skadliga effekter av att dricka mer än fyra koppar per dag men hälsofördelarna var inte heller lika tydliga när konsumtionen var högre. Bäst effekt kunde ses under en ”normalkonsumtion på tre till fyra koppar per dag.
Trots detta vill forskarna inte uppmana människor att börja dricka kaffe och menar att det inte går att dra några konkreta slutsatser om orsak och verkan för de effekter som påvisats eftersom studien till störst del bygger på observationsstudier.

Av Miriam Granat

Källor:
Tre koppar kaffe – mer nytta än skada (2017) SVT, Vetenskap, TT.
Three coffees a day linked to a range of health benefits (2017) The Guardian
Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes (2017) The BMJ


Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Visste du att...

... kaffe görs av kaffebuskens bär som rostad och mals för att sedan tillredas till en dryck. Ofta pratar man om kaffebönor men egentligen är det bär som växer på kaffebusken.

Kaffebusken har sitt ursprung i Etiopien, Afrika och inte alls i Colombia som många tycks tro. Spridningen av kaffedrickandet fick extra fart i samband med koloniseringen under 1800-talet.

Myten om hur kaffets uppiggande egenskaper upptäcktes handlar om när en herde uppmärksammande getter som åt av kaffebuskens bär och blev extra energiska.

Hur mycket koffein färdigt kaffe innehåller är beroende av kaffesort och mängden pulver som används vid beredning. En vanlig kopp bryggkaffe uppskattas innehålla ca 12–13 milligram koffein per gram pulver.

Källa: Wikipedia

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.