Annons
Annons

Koppar i rätt mängd kan stärka din hjärna

Det går att äta sig till en skarpare hjärna på flera sätt. Koppar är ett relativt ouppmärksammat mineral som kan stärka dina kognitiva förmågor. Ny forskning visar att koppar i lagom mängd är kopplat till bättre hjärnfunktion hos äldre.    

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 december, 2025
Skaldjur på tallrikar: ostron, hummer, krabba

Enligt forskningsprogrammet “The Global Burden of Disease Study” (Globala sjukdomsbördeprojektet) kommer antalet personer med demens uppgå till nästan 153 miljoner år 2050. Flera vitaminer och mineraler, som vitamin B och C, kalcium, magnesium och zink, är viktiga för att vi ska kunna upprätthålla våra kognitiva funktioner. Exempelvis anses en obalans mellan vissa mikronäringsämnen som zink, selen och koppar i hjärnan vara förknippad med en nedgång i kognitiva förmågor och utvecklandet av neurodegenerativa sjukdomar, som Alzheimers.

En ny studie tyder dock på att hur mycket koppar vi får i oss via kosten också är viktigt – där både för lite och för mycket koppar påverkar vår kognitiv funktion negativt och kan spela en viktig roll för hjärnhälsan när vi blir äldre.

Koppar viktigare än vi tror

Koppar är ett mineral som många kanske lätt glömmer bort, men som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det är ett livsnödvändigt spårämne som ingår i flera biologiska processer. Utan tillräcklig mängd av mineralet kan hjärnans försvar försämras. Koppar hjälper i hjärnan till att producera energi till cellerna, till produktionen av signalsubstanser — och till att skydda nervceller från skadliga fria radikaler och oxidativ stress, bland annat genom enzymer som superoxiddismutas.

I en stor amerikansk studie med över 2 400 personer över 60 år analyserade forskarna deltagarnas kost och intag av koppar. Studien visade att såväl för lite som för mycket koppar kan påverka våra kognitiva funktioner negativt.

LÄS OCKSÅ: Lite choklad varje dag räddar hjärnan

Annons
Annons

Nivån som var optimal för hjärnan

Studiedeltagarnas kopparintag skattades genom att de fick redogöra för sin kost vid två tillfällen och de blev sedan testade i flera kognitiva prov. De deltagare som fick i sig mest koppar per dag presterade markant bättre i tester av hjärnans bearbetning, verbal förmåga och övergripande kognition, än de med som hade ett lägre intag.

Dessa samband förblev statistiskt signifikanta även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön, ras/etnicitet, inkomst, civilstånd, utbildningsnivå, BMI, rökning, alkoholintag, högt blodtryck, diabetes, historia av hjärt-kärlsjukdomar, stroke, energi från kost samt intag av zink, järn, selen, fett och mättade fettsyror.

Men sambandet var inte linjärt: fördelarna för hjärnan ökade bara upp till en viss nivå: ca 1,2–1,6 mg koppar per dag – utöver det gav extra koppar ingen mer fördel. Det handlar alltså inte om att proppa i sig så mycket som möjligt, utan snarare om att hitta rätt balans.

Så får du i dig lagom mycket koppar

Satsa på att äta varierat och med naturliga råvaror som bas i kosten för att få i dig rätt mängd koppar. Då blir mineralet en pusselbit i en långsiktig plan för din hjärnhälsa.

  • Skaldjur — ostron, krabba, hummer är bland de främsta källorna till mineralet.
  • Svamp och grönsaker, exempelvis bladgrönsaker bidrar också.
  • Nötter och frön, baljväxter, fullkorn.
  • Inälvsmat, till exempel lever innehåller mycket av koncentrerat koppar.
  • Mörk choklad (minst 70 % kakao).

Balans viktigt – för mycket kan vara skadligt

Även om koppar är nödvändigt för att hjärnan ska fungera korrekt och kopparbrist kan leda till neurologiska störningar, så kan ett överskott vara giftigt och istället faktiskt leda till just oxidativ stress och neurodegenerativa sjukdomar.

Annons
Annons

Värt att poängtera är också att studien är observationsbaserad: vilket gör att det inte går att säkert avgöra om det är ett högre kopparintag som verkligen orsakar en bättre kognitiv förmåga, eftersom det även kan finnas andra faktorer som påverkat. Den visar alltså på ett samband, man fastställer inte orsak.

Källor: Medical News Today och Studien ”Association between dietary copper intake and cognitive function in American older adults”

Annons