Annons

Kost rik på omega-3 kan skydda hjärnan mot åldrande

Höga intag av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA kan hjälpa till att skydda hjärnans åldrande. Det visar nya forskningsresultat publicerad i tidskriften Neurology.

Redaktionen

1 november, 2012
Kost rik på omega-3 kan skydda hjärnan mot åldrande
Dela inlägget

Höga intag av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA kan hjälpa till att skydda hjärnans åldrande. Det visar nya forskningsresultat publicerade i tidskriften Neurology.

Äter man en kost som saknar omega-3 fettsyror kan det orsaka att hjärnan både åldras snabbare och förlorar en del av sin minnesfunktion och förmåga till tänkande, visar resultaten.

Kan bromsa förstadie till demens
Studien visade att medelålders och äldre vuxna som regelbundet konsumerar livsmedel rik på omega-3 fettsyror kan bromsa den mentala nedgången som leder till demens.
Studien som är utförd av forskare vid University of California i Los Angeles (UCLA), USA, konstaterar även att personer med de högsta blodnivåerna av DHA och EPA var mer benägna att prestera bra på tester av mentala funktioner och uppleva mindre åldersrelaterad krympning av hjärnan.

”Motsvarar två år av strukturellt åldrande”
Tidigare forskning som förbinder demensrisk med omega-3 fettsyror har studerats via blodplasma – vilket främst visar hur mycket folk fått i sig under de senaste dagarna. Det nuvarande arbetet och den mängd omega-3 som deltagare intagit under de senaste månaderna har forskarna uppskattat genom att titta på hur mycket de hade byggts upp i röda blodceller.
– Människor med lägre blodnivåer av omega-3 fettsyror hade mycket lägre volymer i hjärnan, det motsvarade ungefär två år av strukturellt åldrande av hjärnan”, förklarar studieförfattaren Dr Zaldy Tan vid UCLA.
Dr Tan och hans kollegor har kommit fram till att låga nivåer av DHA i röda blodkroppar ”är förknippade med mindre volymer av hjärnan och ett ”vaskulärt” mönster av kognitiv svikt även hos personer fria från klinisk demens”, skriver Dagens Hälsa.

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons
Fakta

Fakta om studien

I studien, med över 1 500 demensfria deltagare med en medelålder på 67 år – fick genomgå MRI hjärnundersökningar. Gruppen testades också för mental funktion, kroppsmassa och omega-3 fettsyronivå i deras röda blodceller.
Dr Tan och hans kollegor fann att personer med DHA nivåer i de lägsta 25 % av deltagarna hade lägre hjärnvolym jämfört med personer som hade högre DHA nivåer. De sade att hjärnvolymen var tillräcklig för att hjärnan att verka två år äldre än människor i de bästa tre fjärdedelar.
Forskarna tillade att deltagare med halter av alla omega-3 fettsyror i bottenkvartilen också presterade sämre på tester av visuella minnen och exekutiva funktioner, såsom problemlösning och multitasking och abstrakt tänkande.
Hjärnskanningen visade också tecken på mindre blodtillförsel i hjärnan hos personer med de lägsta omega-3 nivåerna. Dr Tan menar att detta kan betyda att DHA spelar en roll för att främja allmän hälsa av blodkärlen i hjärnan på ett liknande sätt som hur omega-3 visar vara stöd för hjärthälsa.

Källa: Neurologi, Volym 78, Nummer 9, 658-664 sidor, doi: 10.1212/WNL.0b013e318249f6a9
”Röda blodkroppar, omega-3 fettsyronivåer och markörer för accelererad hjärnålder”.
Författare: Z.S. Tan, W.S. Harris, A.S. Beiser, R. Au, J.J. Himali, et al,

Annons