Annons

KURERA TESTAR : ”Det röda ljuset påverkar min sömn”

Vecka 1: Under fem veckor testar jag rödljusterapi. Detta hälsosamma ljus som enligt forskning stärker ditt immunförsvar, reducerar rynkor, minskar smärta och stimulerar dina muskler och leder. Första veckan är nu avklarad och jag är ivrig att dela med mig av mina upplevelser.

Anna Flodberg

25 januari, 2024
Collage: kvinna som sover i säng i nedsläckt rum, och boll med Anna Flodberg
Dela inlägget

Först och främst vill jag understryka att det här inte är något vetenskapligt test där prover och tester har tagits innan för att jämföras med efteråt. Det handlar bara om min egen personliga upplevelse av rödljusterapin och förhoppningsvis några märkbara positiva hälsoeffekter. Jag sitter framför min rödljuspanel 20 minuter varje dag och jag försöker exponera så mycket hud som möjligt. Rekommendationen är att klä sig som vid en dag på stranden. Det känns lite surrealistiskt att visualisera när det är 15 minusgrader och en meter snö utanför fönstret. Eftersom panelen avger lite värme är det ändå behagligt att endast vara iklädd underkläder.

Sitta nära det röda ljuset

Och så fort jag trycker på knappen och det röda ljuset sprider sig i rummet kommer min hund i rasande fart och kryper ihop bredvid mig, med nosen mot panelen. Hon älskar det och jag tror det är värmen hon gillar, men kanske även ljuset. Hon blir alldeles lugn där hon ligger och snarkar vid mina fötter. Jag har faktiskt fått höra att både hundar och katter dras till ljuset, så kanske är det en instinkt de har, att detta är bra för dig. Eftersom jag först blev lite orolig när hon låg så nära ljuset kollade jag med företaget som panelen kommer ifrån om det kunde vara farligt. Men fick svaret att det var absolut okej och att jag själv skulle försöka sitta 10–15 centimeter från lamporna. Det är ju inga UV-strålar så det är bara att slappna av och låta det röda ljuset tränga in i kroppen och göra sitt välgörande jobb.

Nästan lite beroendeframkallande

Så vad känner jag då efter en veckas behandling kanske ni undrar? För det första har det blivit lite beroendeframkallande och jag längtar till min ljuspanel varje kväll. Kanske beror det delvis på att jag får en lugn stund för mig själv, där jag antingen sitter bekvämt i en fåtölj och lyssnar på en ljudbok, eller använder tiden till att göra enkla yogaövningar och djupandning. Jag måste erkänna att jag ibland plussar på med 5, 10 minuter för att få stanna kvar i rödljusbubblan en stund till.

Min sömn har förbättrats

Det mest märkbara den här första veckan har varit att min sömn förbättrats. Jag vaknar ofta i vargtimmen och har svårt att somna om, men nu känns det som jag sover djupare och kan somna om fortare om jag vaknar. Jag upplever också att kvalitén på sömnen blivit bättre. När jag googlar på rödljusterapi och sömn hittar jag mycket intressant. Till exempel att forskning visar att rött ljus visar positiva kliniska resultat för personer med sömnlöshet och sömnstörningar. Det röda ljuset hjälper nämligen kroppen att producera mer av sitt eget naturliga melatonin.

En dominoeffekt av det röda ljuset

Och en god natts sömn ger ju också en dominoeffekt med andra positiva upplevelser som ett gladare humör, att jag känner mig piggare och att jag inte har lika synliga mörka ringar under ögonen när jag vaknar på morgonen. Som ett kinderägg med tre positiva överraskningar.

Annons

Tips! Har du missat del 1 i denna artikelserie, så kan du läsa den här!

Och vill du veta mer om rödljusterapi, gå då in och lyssna på detta avsnitt av Kureras podcast, där vi intervjuar Fredrik Paulún om det röda ljusets hälsoffekter!

Fakta

Rött ljus – en drogfri lösning på sömnproblem

I en studie om sömn fick professionella basketspelare behandling med rött ljus på kvällen under en 2-veckorsperiod. Resultatet visade att spelarnas sömnkvalitet blev bättre på kort sikt. Baserat på resultaten föreslog forskarna att rött ljus skulle vara en bra och effektiv icke-invasiv, drogfri lösning för sömnproblem. 

Annons