Mjölkpaket, plastburkar, kaffebryggare, transportband i pizzafabriken och tryckfärg på etiketter. Alla material som kommer i kontakt med mat, från att den produceras till den äts, innehåller ämnen som kan föras över till maten och i värsta fall göra att maten inte längre är säker. Lagstiftningen räcker inte till och därför vänder sig Livsmedelsverket nu till regeringen.
Trots att det finns EU-regler om material som används i kontakt med livsmedel, räcker inte den svenska lagstiftningen till. Det beror på att det inte finns någon utpekad myndighet för kontrollen. Alla företag är alltid skyldiga att följa EU-reglerna. Materialen får enligt reglerna bland annat inte utgöra en risk för människors hälsa eller påverka livsmedlens smak och utseende.
Ingen har rätt att kontrollera
Problemet är att den svenska lagstiftningen bara tillåter kontroll av hur lagstiftningen följs på de företag som klassas som livsmedelsföretag. Det innebär att material som kommer i kontakt med livsmedel på ett livsmedelsföretag kan kontrolleras, så att tillverkning, import och försäljning inte innebär en fara för konsumenten. Om det däremot handlar om ett företag som inte klassas som livsmedelsföretag finns det ingen som i dag har rätt att kontrollera företaget Det kan exempelvis gälla vissa producenter och importörer av råmaterial, förpackningar och i butiker där det inte säljs mat, men som ändå säljer produkter som är tänkta att användas för mat, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
”Måste till en lagändring”
Livsmedelsverket uppmärksammar nu regeringen på detta genom en skrivelse.
– Det är helt orimligt att vi bara kan stoppa exempelvis en farlig förpackning om försäljningen sker på ett företag som klassas som ett livsmedelsföretag. För att skydda konsumenterna måste det därför till en lagändring, säger Peter Brådenmark, chef för kontrolledningsenheten vid Livsmedelsverket.
Av Redaktionen