De högsta talen på potentiellt dödlig hjärtsjukdom ses bland dem med de lägsta nivåerna av D-vitamin. Det visar en undersökning gjord av danska forskare, som har analyserat data från en stor grupp män och kvinnor som följts under en period av 29 år.
Det har länge ansetts att vitamin D spelar en roll för hjärtats hälsa. För drygt 30 år sedan ställde Robert Scragg, professor i epidemiologi och biostatistik vid University of Auckland, Nya Zeeland, hypotesen att D-vitamin kan ha en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom. Sedan dess har flera befolkningsstudier visat på förhållandet mellan av hjärt-kärlsjukdomar och vitamin D-status.
81 procent ökad risk för dödlig ischemisk hjärtsjukdom
När fler än 10 000 danska manliga och kvinnliga frivilliga rekryterades till en undergrupp i Copenhagen City Heart Study och genom enkäter, blodprover och fysiska undersökningar följdes under 29 år observerade forskarna de högsta talen på potentiellt dödlig hjärtsjukdom hos dem med de lägsta nivåerna av vitamin D.
Det var forskare från flera danska universitetssjukhus som jämförde nivåer av D-vitamin med förekomsten av olika hjärtproblem. De fann att personer med de lägsta vitaminnivåerna hade en 40 procent ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom, en 57 procent ökad risk för tidig död, en 64 procent ökad risk för hjärtinfarkt och en 81 procent ökad risk för dödlig ischemisk hjärtsjukdom och/eller ischemisk hjärtsjukdom, skriver Dagens Hälsa.
Metaanalyser bekräftar studien
För att bekräfta resultaten utförde forskarna två separata metaanalyser av både tidigare och nya befolkningsstudier som jämför D-vitaminnivåer och risken för ischemisk hjärtsjukdom och för tidig död. Den ena analysen, där det ingick 18 allmänna befolkningsstudier med sammanlagt 82 982 deltagare, visade en 39 procent ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom med de lägsta D-vitaminnivåerna. I den andra meta-analysen, som bestod av 17 studier med totalt 17 155 deltagare och jämförde D-vitaminnivåer med risk för tidig död, fann forskarna en 46 procent ökad risk hos personerna med lägst nivåer av D-vitamin.
Av Isabelle Hedander