Vi svenskar kommer att äta 50 miljoner ägg under påskhelgen. 42 miljoner av dessa ägg kommer från en icke ekologisk produktion. Du kanske har uppmärksammat att äggen är märkta från 0 till 3 där 0 står för ekologiskt. Villkoren för hönorna ser mycket olika ut.
Har du tänkt på att det finns fyra olika kategorier värphöns – och ägg? De vill säga, på äggkartongerna och på äggen redovisas under vilka villkor hönorna har fötts upp och lever för att du ska förstå vilka ägg du köper.
Under 2019 föddes 8,7 miljoner höns. Bara 1,4 miljoner av dessa höns föddes efter de ekologiska kriterierna.
De fyra uppfödningsformerna – som redovisas på äggkartongerna – delas in i ekologiska, frigående inne, frigående ute och inredd bur och märks från 0 till 3.
LÄS OCKSÅ: Minskade dioxinhalter i ekologiska ägg
Kemiska bekämpningsmedel
Under påsken äter vi enormt mycket ägg – vi kommer att konsumera runt 50 miljoner ägg, men bara 1,4 miljoner av dessa ägg kommer från hönor som lever efter ekologiska kriterier.
Det betyder att 7,3 miljoner hönor föds upp på andra villkor och äter foder som odlats med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
Det betyder ökade mängder miljögifter i naturen och minskad biologisk mångfald. I den här typen av uppfödning tillåts också antibiotika, vilket i sin tur bidrar till spridning av antibiotikaresistenta bakterier samt syntetiska färgämnen i fodret. Här tas också mindre hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden än den ekologiska uppfödningen.
LÄS OCKSÅ: Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk
Liten yta att leva på
De ekologiska och de frigående hönsen ska kunna ströbada på golvet och ha möjlighet att sprätta och ”bada” för att hålla fjäderdräkten ren. De har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Men den kanske största skillnaden är att de flesta av landets hönor kan leva hela sina liv utan att någonsin få gå ut.
Frigående hönor inomhus är den dominerande med 6,2 miljoner värphönor. Där lever nio hönor per kvadratmeter. De kan leva i mycket större besättningar än de ekologiska, det finns inte någon maxgräns för hur många djur man får ha.
Bara tre procent av landets värphönor föds upp som frigående ute. De går fritt inne men ska ha möjlighet att gå ut varje dag året om. Varje höna ska ha fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage, precis som de ekologiskt uppfödda.
800 000 eller nio procent av alla värphönor föds upp i burar, där upp till 16 hönor lever i samma bur. Minimimåttet är satt till en lite större yta än ett A4-papper. De flesta svenska livsmedelskedjorna säljer inte längre färska ägg från burhöns. Det finns dock i förädlade varor.
Först i koden finns en siffra som visar vilka ägg du köper:
0: Ekologiska ägg
1: Ägg från hönor med tillgång till utevistelse
2: Ägg från frigående hönor inomhus
3: Ägg från hönor i bur
Av Inger Palm
Läs mer om märkning och hönornas förhållande här: Ytterjärna forum och Djurens rätt