Kom över det här laxsoppan för 13 år sedan när jag som småbarnsförälder gick en kurs för Hushållningssällskapet på temat ”familjerätter”. Den har hängt med och varit en uppskattat rätt under såväl dop, tjejmiddagar och så helt vanliga luncher med familjen. Receptet har delats vidare till flera av mina vänner och bekanta.
Portioner: 4
Ingredienser
400 gram lax
1 dm purjolök
1 tsk curry
6 dl fiskbuljong
6 potatisar
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1/2 pressad vitlök
1/2 krm peppar
1 liten röd paprika
3 3/4 grädde
1 msk vetemjöl
1 msk dill
ev. 1 msk persilja
Gör så här
Börja med att skala och skära purjolöken. Fräs lök, morötter, curry i en större kastrull. När purjon mjuknat är det dags att hälla över buljongen som ska koka upp. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär laxen i bitar. Lägg ner potatisen i buljongen. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Koka under lock 10 min. Lägg därefter i laxen och koka i ytterligare fem minuter. Skär paprikan och tillsätt. Gör därefter en redning med vetemjöl och lite vatten och rör i grytan. Strö över dill och persilja.