Annons

Lika effektivt som lyckopiller

En studie vid Uppsala universitet visar att rosenrotextrakt minskar trötthet, ökar mental prestationsförmåga samt sänker stressnivån hos personer med utmattningssyndrom. Studier visar en jämförbar effekt med lyckopiller.

Redaktionen

13 mars, 2013
Lika effektivt som lyckopiller
Dela inlägget

Utmattningssyndrom och depression är båda stora folkhälsoproblem. Enligt Socialstyrelsen lider mellan 10-15 procent av alla svenskar av psykisk ohälsa och att vart fjärde besök hos distriktsläkaren bottnar i trötthet (1). Hårdast drabbade är kvinnor och äldre.

En unik studie visar att rosenrotextraktet SHR-5 (2) fungerar lika bra vid nedstämdhet och oro som lyckopiller. Studien publicerades i Skandinaviens ledande vetenskapliga tidskrift inom psykiatri; Nordic Journal of Psychiatry.
– Studien visar att den humörshöjande effekten av rosenrotextraktet SHR-5 ligger väl i nivå med effekten hos lyckopiller. Skillnaden är att effekten kommer snabbare med rosenrot. Dessutom blev de som fick SHR-5 mer aktiva och fokuserade samtidigt som energinivån och initiativförmågan ökade, säger läkaren och stressforskaren Clas Malmström, en av medförfattarna till studien.

Minskar tröttheten vid utmattningssyndrom
Nyligen publicerades ytterligare en studie på SHR-5 inom samma indikation, nedstämdhet och trötthet. Studien är gjord av psykolog Erik Olsson vid Uppsala universitet. Studien visar att rosenrot-extraktet SHR-5 minskar tröttheten, ökar den mentala prestationsförmågan samt sänker stress-nivån hos personer med utmattningssyndrom.
Studien genomfördes på 60 män och kvinnor i åldern 20-55 år som alla diagnostiserats med utmattningssyndrom. Studien är publicerad i en av Europas mest ansedda vetenskapliga tidskrifter för växtbaserade läkemedel, Planta Medica.
– Det är imponerande att vi i en så här pass begränsad population och under strikt kontrollerade former, kan hitta signifikanta effekter redan efter 28 dagar. SHR-5 visade effekt både på subjektiva mätparametrar såväl som på fullständigt objektiva och mätbara parametrar som sänkt kortisolrespons, säger Erik Olsson, ansvarig för studien.

Aldrig tidigare visat
Detta är första gången som en dubbelblind, placebokontrollerad och randomiserad studie på ett växtbaserat läkemedel (3) visar effekt på personer med utbrändhetssyndrom. Det är också första gången som man kunnat visa att SHR-5 fungerar genom att modulera en av de viktigaste stressmarkörerna, kortisol.
– Eftersom tidigare studier på SHR-5 visar på stressbalanserade egenskaper är det logiskt att SHR-5 ger lindring vid depression och utmattningssyndrom som båda är stressrelaterade tillstånd (4). En stor fördel är dessutom att risken för biverkningar i det närmaste är obefintliga, säger dr Clas Malmström.

Sänkt stress, ökad vakenhet och skärpa
Detta är den femte dubbelblinda, placebokontrollerade studien som görs på SHR-5. Tidigare studier har visat på sänkt stress, ökad vakenhet och skärpa, bättre problemlösningsförmåga samt bättre studieresultat. Totalt har drygt 500 personer ingått i de kliniska studierna. I vår startar en studie på 200 sjuksköterskor vid Rikshospitalet i Köpenhamn. I denna studie kommer man även att studera sexuell lust och njutning, något som det finns många fallbeskrivningar på vid användning av SHR-5.

Annons

Av Margareta Nilsson

Referenser:
1) Christina Halford, specialistläkare, CEOS, Akademiska Sjukhuset, Uppsala.
2) SHR-5 är det enda rosenrotextraktet som i studier visat effekt på mentalprestationsförmåga och ökad livskvalitet. SHR-5 är det enda rosenrotextraktet som säljs i fackhandeln (Arctic Root).
3) Arctic Root är den enda rosenrotprodukten i Sverige som är registrerat som traditionellt växtbaserat läkemedel.
4) Professor Nancy Pedersen, Karolinska Institutet.

Annons