Rana Eizad är läkare inom internmedicin och gastroenterologi och vet att det kan vara jobbigt att prata om ”toalettproblem”, som många tycker är pinsamma och privata. Hon brinner för att sprida sin kunskap och folkbilda om IBS (”Irritable bowel syndrome”) och för att förmedla vilka råd och knep som faktiskt hjälper. Och hon gör det på ett informativt och krångelfritt sätt. Allt för att kunna hjälpa dig som har problem med känslig mage och oroliga tarmar, så att du kan slippa ballongmage, besvärande diarréer, smärta/och eller förstoppning. Bland annat har hon tipsat om kost-och livsstilsråd vid IBS i en tidigare intervju med Kurera här.
Nästan 1 miljon svenskar har IBS
Och nu har hon breddat sin folkbildande repertoar genom att släppa boken ”Dumma mage” (Bonnier fakta).
Vad vill du förmedla med boken, som du inte kan göra via ditt populära Instagram-konto?
– Framför allt att det är SÅ vanligt med magproblem idag. Upp emot 1 miljon svenskar uppskattas ha IBS, det är alltså en jättegrupp. Samtidigt är det paradoxalt nog många som känner sig helt ensamma med problemet. Eftersom det är tabu att prata om så finns det idag ingen konversation om magen, vilket gör att vi förlorar möjligheten att lära av varandra, och att många känner sig ensamma med sina besvär. Det finns SÅ mycket vi kan göra för magen för att den ska må bättre. Jag hoppas boken ska bidra till hopp och få människor att inse hur de kan hjälpa sig själva.
Har själv problem med IBS och ballongmage
Rana har berättat att hon själv länge haft problem med ”ballongmage”.
Varför svullnar magen upp så lätt hos så många med dig – även om det finns olika sorters svullnad har jag förstått– och vad har hjälpt dig mest, personligen?
–Ja precis, det finns olika typer av svullnad. Det är ett ämne som det kan vara svårt att hitta information kring, varför jag valde att lägga ett helt kapitel enbart åt hur man löser sin magsvullnad. I mitt fall är det en blandning av olika tillstånd, framför allt förstoppningssvullnad och problem med diafragman. Mot detta har bland annat en fiberrik kost hjälpt och diafragmaandning.
Nu när vardagen dragit igång och många är stressade, vilka enkla tips har du till alla som får magbesvär av stressen? Och varför reagerar just mage och tarm så mycket på stress?
–Mage och tarm kommunicerar tätt via nervbanor, hormonella banor och annat. De är i ständig konversation med varandra vilket innebär att stress, oro och nervösa tankar enkelt kan fortplantas ner till tarmen och där ge symtom. Här är det viktigt att lägga om livet så att man på sikt inte är fullbokad konstant och att det finns tid för återhämtning. Att sova 7-8 timmar per natt hjälper också, medan sömnbrist tvärtom förstärker smärtor, förstoppning och diarréer. På kort sikt gäller det att jobba med andningsövningar, meditation och daglig avslappning.
Vilka yogapositioner och andningsövningar handlar det om och vilka magproblem kan dessa hjälpa?
– Yogapositionerna Child’s pose och Happy baby kan göra det enklare för gaser att komma ut, det kan man prova! Andningsövningen ”diafragmaandning” – det finns bra videos på denna om man googlar – hjälper om man till exempel börjar känna sig uppblåst eller får ont i magen. Det hjälper även när man börjar känna att man behöver springa akut på toaletten, då kan diafragmaandning lugna tarmen så man inte behöver gå. Om man är förstoppad och sitter på toaletten så funkar diafragmaandning även där, för att sätta fart på tarmen. Det är toppen!
Läkaren Rana Eizad har skrivit boken ”Dumma mage” och driver Instagramkontot Magdoktorn
Magdoktorns favorit-matknep vid…
1. Förstoppning
2 kiwis per dag, 1 rå morot per dag och/eller 1 msk psyllium fröskal blandat med ett stort glas vatten.
2. Diarré
Här kan problemet vara antingen för lite eller för mycket fibrer. Man kan prova att öka eller minska fibermängden för att se om det hjälper diarréerna.
3. Uppblåst mage
Prova att minska på gasbildande mat som till exempel bönor, linser, ärtor, kål och lök.