Magrapporten, som är Sveriges största undersökning om maghälsa, visar att de som har magproblem upplever att besvären påverkar livskvalitén i större utsträckning i vissa situationer.
Problemen är störst under resor, följt av restaurangbesök samt fester och middagar. Tillfällen där man äter mat som kan ge magåkommor.
Går det att äta julbord och gå därifrån med en bra känsla i magen?
– Julen är en tid för att samlas och njuta av mat. Att få magproblem efter julbordet är vanligt. Mina tre tips är enkla, och det gör skillnad för att få en gladare mage i stunden. Att ha en enkel taktik för ditt ätande när du går till bords kan vara en god idé för att slippa besväras av magproblem i lika stor utsträckning, säger professor Robert Brummer som arbetar som läkare och har en bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.
Robert Brummers 3 tips
1: Ät innan julbordet
– Det är inte ovanligt att hoppa över måltider, samt att äta mindre än vanligt inför ett julbord för att ”orka äta mer”, eller för att spara på kalorier. Det är inte en taktik att rekommendera. Du kommer du att chocka magen om den är helt tom när du frossar i dig alla rätter på julbordet, men det finns även en större risk att du överäter dig till bristningsgränsen om du är riktigt hungrig. Vi har en tendens att äta mer än vi egentligen klarar av när vi är hungriga. Studier visar att vi känner mättnadskänslor först efter cirka 20 minuter.
2: Lägg upp mindre på tallriken och ta fler gånger
– Julbord pågår oftast under många timmar. För att ge magen bra förutsättningar att hantera intaget av mat så kan du ta mindre på tallriken, och i stället ta fler gånger. Det är bra av två anledningar, enligt Robert Brummer. Vi tenderar att äta upp allt vi har på tallriken – tar du mer vid varje runda, så äter du också mer. En annan vinst med fler små portioner kontra färre större, är att du får möjlighet att sträcka på dig. Rörelse gör stor skillnad för magen. I sittande läge bildas det mer gaser.
3: Drick inte mer än du behöver och ta mindre av de feta rätterna.
– Tänk på att din mage också fylls på av det du dricker. Vid en buffé med många rätter som du vill njuta av är det därför en idé att dricka mindre under själva måltiden. Ett bra beslut är också att ta mindre av de fetare rätterna så som Jansons frestelse, då de kommer bidra till att du känner dig tung i magen. Proteinrika inslag, som julskinka, köttbullar och sill, har inte samma effekt, och är därför lättare att äta mer av utan att det påverkar måendet negativt. Bra är även gröna inslag på tallriken såsom julsallad, inlagd gurka eller rödbetor, de innehåller mycket vatten och fibrer som är bra för magen. Att äta stora mängder av grönkål eller rätter baserade på lök, kan vara riskfyllt, då kål och lök är gasbildande.
3 tips till värden
1: Välj laktosfritt, växtbaserat och ha alternativ till kolsyrade drycker.
– För att ge gästerna förutsättningar för en god magkänsla under och efter firandet, så kan du välja laktosfria produkter och växtbaserade alternativ i maten. Hör dig för om allergier och specifika matpreferenser vid inbjudan så att du kan anpassa menyn mer än så om det behövs. Kolsyrade drycker har en tendens att göra oss extra bubbliga i magen.
2: Mer gröna alternativ
– Vi har oftast bra koll på de mest traditionella julrätterna. Men glöm inte att planera så att det finns gröna alternativ, julsallad, grönsaker eller helt växtbaserade rätter. Dessa kommer att göra det enklare för dina gäster att balansera sin måltid. Frukt och grönt innehåller oftast mycket vatten och fibrer vilket ger en lättare mättnadskänsla.
3: Duka upp maten en bit ifrån matbordet
– Stillasittande är inte bra för matsmältningen. Att röra sig minskar även gasbildningen. Varför inte duka upp maten i köket eller på annan plats, så att dina gäster får en naturlig anledning att röra sig lite lagom under festligheterna.
Fotnot: Magrapporten görs av Sifo Kantar på uppdrag av Valio.