Annons

Maries vegetariska pastasås

God vegetarisk pastasås gjord på rotfrukter, tomatkross, tomatpuré, buljong och kryddor. Nyttigt och hälsosamt, glutenfritt utan mjölk och äggprodukter.

22 februari, 2013
Maries vegetariska pastasås
Dela inlägget

God vegetarisk pastasås gjord på rotfrukter, tomatkross, tomatpuré, buljong och kryddor. Nyttigt och hälsosamt, glutenfritt utan mjölk och äggprodukter.

Portioner: 6

Ingredienser

3-4 medelstora morötter
1 liten Kålrot
1 liten Palsternacka
1 liten gul eller röd lök eller purjolök
1-2 burkar krossade tomater
1-3 dl vatten
1 tärning Knorr Grönsaksbuljong
1 tärning Örtagårdens Italiensk Ört
1 tärning Örtagårdens Basilika & Timjan
1-2 vitlöksklyftor
2 msk Tomatpuré
2 msk olivolja
1 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar

Örtkryddor
1/2 tsk Salvia
1/2 tsk Körvel
1/2 tsk Mejram
1/2 tsk Basilika
1/2 tsk Oregano
1/2 tsk Timjan
1/2 tsk Muskotnöt

Man kan ha paprikakrydda i också för lite starkare smak.
Kryddmängder är efter tycke och smak och kan kryddas mer eller mindre.
Receptet kan också varieras.
Går att göra utan lök, men man kan även tillsätta lite sojasås för mer smak eller byta ut olika kryddor för andra smaker.

Gör så här

Skala och riv rotsakerna.
Häll olivolja i en gjutjärnsgryta.
Hacka och bryn löken i grytan när den är varm.
Lägg i och bryn rotsakerna tills de är mjuka.
Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna tillsammans med salt och peppar.
Häll på med krossade tomater och rör om. Pressa vitlöken och lägg i.
Blanda örtkryddorna i en mortel och vänd ner dem i grytan.
Blanda ordentligt. Häll i tomatpurén och rör om och smaka av.
Låt såsen puttra en stund. Ser såsen för vattnig ut, så gör en redning av valfritt mjöl och vatten och häll i eller blanda i lite Maizena mjöl.

Annons

Koka valfri pasta, typ bandspagetti, gärna durumvete för nyttighetens skull.
Vill man ha det glutenfritt så är bovetepasta ett gott alternativ.
Servera gärna en färsk grönsallad till.

Annons