Annons

Markiz Taintons gröna currygryta med lax

En hälsosam och smarrig vardagsfavorit med en twist: currygryta med lax, potatis och bladspenat med mycket smak i form av lime, grön curry och citrongräs!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 februari, 2025
Currygryta med lax, potatis och bladspenat

”Den här rätten kan man göra på så många olika sätt. Lär dig grunden för att lyckas med en gryta, och sedan kan du låta fantasin flöda. Spenaten kan bytas ut mot ärtor eller något annat, och kokosgrädden mot valfri grädde. Alla kryddor kan ersättas med smaksättning som du föredrar”, tipsar Markiz Tainton, som har skapat detta recept, som är hämtat ur hennes bok ”Vardagsfavoriter med en twist” (LB förlag).

Ingredienser:

4 portioner

1 hel laxfilé (ca 500 g)

salt och peppar efter smak

3 limefrukter

Annons

2 msk olivolja

2 schalottenlökar, skivade

1 grön chili, urkärnad och skivad

300 g färskpotatis, skuren i klyftor

1 citrongrässtång, krossad

Annons

4 msk thailändsk grön currypasta

400 g kokosmjölk

3 dl grönsaksbuljong

2 msk fisksås

100 g babyspenat

Gör så här:

Salta och peppra laxfilén efter smak. Pressa lite lime över laxen och låt marinera medan du förbereder övriga ingredienser.

Hetta upp olivolja i en stor gryta eller stekpanna över medelvärme.

Tillsätt schalottenlök och grön chili, fräs i några minuter tills löken är mjuk.

Lägg i färskpotatis och krossad citrongrässtång. Fräs i ytterligare några minuter.

Tillsätt thailändsk grön currypasta och fräs i 1–2 minuter för att frigöra doften.

Häll i kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt sjuda i ca 10 minuter tills potatisen är nästan mjuk.

Tillsätt fisksås och babyspenat. Rör om tills spenaten har mjuknat.

Lägg i den marinerade laxfilén och låt grytan sjuda i ytterligare 10–12 minuter tills laxen är genomkokt.

Pressa saften från 2 limefrukter i grytan och servera med kokt ris.

Tips! Tillsätt en skvätt fisksås och en nypa socker till currypastan när du steker den. Detta balanserar smakerna och ger curryn en djupare och mer komplex smakprofil.

Foto: Mattias Södermark

 TESTA OCKSÅ: Markiz Taintons smakrika linsgryta med fänkål

Bokomslag Vardagsfavoriter med en twist
Annons