”Den här rätten kan man göra på så många olika sätt. Lär dig grunden för att lyckas med en gryta, och sedan kan du låta fantasin flöda. Spenaten kan bytas ut mot ärtor eller något annat, och kokosgrädden mot valfri grädde. Alla kryddor kan ersättas med smaksättning som du föredrar”, tipsar Markiz Tainton, som har skapat detta recept, som är hämtat ur hennes bok ”Vardagsfavoriter med en twist” (LB förlag).
Ingredienser:
4 portioner
1 hel laxfilé (ca 500 g)
salt och peppar efter smak
3 limefrukter
2 msk olivolja
2 schalottenlökar, skivade
1 grön chili, urkärnad och skivad
300 g färskpotatis, skuren i klyftor
1 citrongrässtång, krossad
4 msk thailändsk grön currypasta
400 g kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong
2 msk fisksås
100 g babyspenat
Gör så här:
Salta och peppra laxfilén efter smak. Pressa lite lime över laxen och låt marinera medan du förbereder övriga ingredienser.
Hetta upp olivolja i en stor gryta eller stekpanna över medelvärme.
Tillsätt schalottenlök och grön chili, fräs i några minuter tills löken är mjuk.
Lägg i färskpotatis och krossad citrongrässtång. Fräs i ytterligare några minuter.
Tillsätt thailändsk grön currypasta och fräs i 1–2 minuter för att frigöra doften.
Häll i kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt sjuda i ca 10 minuter tills potatisen är nästan mjuk.
Tillsätt fisksås och babyspenat. Rör om tills spenaten har mjuknat.
Lägg i den marinerade laxfilén och låt grytan sjuda i ytterligare 10–12 minuter tills laxen är genomkokt.
Pressa saften från 2 limefrukter i grytan och servera med kokt ris.
Tips! Tillsätt en skvätt fisksås och en nypa socker till currypastan när du steker den. Detta balanserar smakerna och ger curryn en djupare och mer komplex smakprofil.
Foto: Mattias Södermark
