Annons
Annons

Matig green bowl med quinoa, rödbeta, grönkål och fetaost

Det här är en mättande, näringsrik sallad full av antioxidanter som serveras ljummen – och därför passar bra även kyligare dagar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 april, 2021
Matig green bowl med quinoa, rödbeta, grönkål och fetaost

Det här är en mättande, näringsrik sallad full av antioxidanter som serveras ljummen – och därför passar bra även kyligare dagar.

Huvudkomponenten i denna färgsprakande rätt är superfröet quinoa som på grund av sina goda hälsoegenskaper användes redan av inkafolket för 5 000 år sedan. Med vitamin-och mineralrika grönsaker som rödbeta, lök, zucchini och grönkål blir detta en riktig matig sallad som både smakar och gör riktigt gott för kroppen.

LÄS OCKSÅ: Vegan bowl med rättikanudlar och mangosalsa

Receptet är taget från boken ”Self love” (Bladh by Bladh), av Louise Strömberg, vars hälsoresa med bland annat svåra sköldkörtelproblem vi skrivit om tidigare här på Kurera.Bokomslag "Self love"

Ingredienser

4 portioner
2 dl okokt quinoa
2 stora rödbetor
Olivolja att steka i
2 gula lökar
1 zucchini
2 knippen grönkål
2 msk sesamfrön
Havssalt
Ev 1 paket fetaost

LÄS OCKSÅ: Indisk kikärtsgryta med spenat

Gör så här

Ta fram en stor skål som du kan blanda salladen i.
Börja med att koka quinoan enligt anvisningar på paketet. Under tiden kan du fortsätta med resterande moment. När quinoan är klar lägger du i den i skålen.
Borsta rödbetorna rena och koka ihop med 1⁄2 tsk salt i ca 20 – 25 minuter tills de blivit mjuka. Ta då av dem, skölj dem direkt under iskallt vatten och tryck av skalet. Skär de två betorna till bowlen i små kuber och lägg i skålen.
Häll i lite olivolja i en stekpanna, skala och hacka lök och fräs ihop med hackad zucchini så de blir mjuka. Lägg i skålen.
Häll därefter i lite mer olivolja i samma använda stekpanna, repa av grönkålen och fräs även den tills den blir mjuk. Lägg i skålen.
Ta fram en liten stekpanna och torrstek sesamfröna tills de fått färg. Blanda sedan quinoa, rödbetor, lök, zucchini och grönkål ihop med smulad fetaost (kan uteslutas för växtbaserat) och rejält med salt (viktig ingrediens som gör stor skillnad!) i skålen.
Häll upp salladen i två stora skålar. Sprinkla över sesamfrön och ytterligare lite salt.

LÄS OCKSÅ: Örtig linsgratäng med fetaost

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons