Trött på påskmat? Gör en vegan bowl med rättikanudlar och mangosalsa | Kurera.se

Trött på påskmat? Gör en vegan bowl med rättikanudlar och mangosalsa

Fakta

Receptet kommer från Må bra-bloggen Supermat.

En vegansk bowl med tofu, linsfärs, grönkål och mangosalsa – och fräscha nudlar av zucchini och rättika.
Det är Jenny och Linnea, tjejerna bakom Må bra-bloggen Supermat som ligger bakom receptet. 

Visst blir man sugen?

De är hälsopedagoger och matbloggare – utsedda till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar.
Här har de snott ihop en vegetarisk rätt, lockande för både öga och smaklökar, som nog kan kännas extra aptitlig för den som tröttnat på påskens mat och nu önskar något lätt och fräscht.

 

Välbesökt receptblogg och instagramkonto
Vill du veta mer om Jenny Westman och Linnea Eriksson, deras succéblogg och populära instagramkonto – där de publicerar recept på supermat utan gluten, raffinerat socker och onödiga tillsatser och inspirerar till ett hälsosamt liv genom god och näringsriktig mat?
Då ska du hålla utkik efter Kureras mer djupgående intervju med dem som kommer att publiceras 1 maj.

Ingredienserna är för en person men det går lätt att anpassa ifall man vill ha mer eller mindre.

Portioner: 1

Ingredienser

• ca två stora blad grönkål
• 0,5 pkt kikärtor
• ca 1 msk gojibär
• ca 70 g naturell tofu
• lite tamarisoja
• en liten vitlök
• en bit zucchini
• en bit rättika
• ca 1 dl mango
• 2 tomater
• saften från 1 lime
• några blad koriander
• 5-6 soltorkade körsbärstomater

Tillbehör:
En färs/röra på hackade morötter, kokta linser, gul lök och tomater som kryddats med tacokrydda.

LÄS OCKSÅ: Mycket bekämpningsmedel i gojibär – Så här lätt slipper du undan

Gör så här

1. Skär bort stjälken på grönkålen och stek den lätt i pannan, tillsätt salt, kikärtor och gojibär på slutet.
2. Skär tofun i mindre bitar och stek tillsammans med tamarisoja och pressad vitlök.
3. Tina mango och blanda ihop med hackad tomat, soltorkade körsbärstomater, koriander och limesaft.
4. Gör nudlar av zucchinin och rättikan med hjälp av en grönsakssvarv
5. Koka röda linser, hacka morot och gul lök smått. Mixa tomater, koka linserna och stek sedan ihop alltsammans till en färs. Krydda med tacokrydda.
6. Lägg upp allt i en skål och toppa med rostade och krossade mandlar.

Av redaktionen

Fakta

Receptet kommer från Må bra-bloggen Supermat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.