Trött på påskmat? Gör en vegan bowl med rättikanudlar och mangosalsa

Fakta

Receptet kommer från Må bra-bloggen Supermat.

En vegansk bowl med tofu, linsfärs, grönkål och mangosalsa – och fräscha nudlar av zucchini och rättika.
Det är Jenny och Linnea, tjejerna bakom Må bra-bloggen Supermat som ligger bakom receptet. 

Visst blir man sugen?

De är hälsopedagoger och matbloggare – utsedda till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar.
Här har de snott ihop en vegetarisk rätt, lockande för både öga och smaklökar, som nog kan kännas extra aptitlig för den som tröttnat på påskens mat och nu önskar något lätt och fräscht.

 

Välbesökt receptblogg och instagramkonto
Vill du veta mer om Jenny Westman och Linnea Eriksson, deras succéblogg och populära instagramkonto – där de publicerar recept på supermat utan gluten, raffinerat socker och onödiga tillsatser och inspirerar till ett hälsosamt liv genom god och näringsriktig mat?
Då ska du hålla utkik efter Kureras mer djupgående intervju med dem som kommer att publiceras 1 maj.

Ingredienserna är för en person men det går lätt att anpassa ifall man vill ha mer eller mindre.

Portioner: 1

Ingredienser

• ca två stora blad grönkål
• 0,5 pkt kikärtor
• ca 1 msk gojibär
• ca 70 g naturell tofu
• lite tamarisoja
• en liten vitlök
• en bit zucchini
• en bit rättika
• ca 1 dl mango
• 2 tomater
• saften från 1 lime
• några blad koriander
• 5-6 soltorkade körsbärstomater

Tillbehör:
En färs/röra på hackade morötter, kokta linser, gul lök och tomater som kryddats med tacokrydda.

LÄS OCKSÅ: Mycket bekämpningsmedel i gojibär – Så här lätt slipper du undan

Gör så här

1. Skär bort stjälken på grönkålen och stek den lätt i pannan, tillsätt salt, kikärtor och gojibär på slutet.
2. Skär tofun i mindre bitar och stek tillsammans med tamarisoja och pressad vitlök.
3. Tina mango och blanda ihop med hackad tomat, soltorkade körsbärstomater, koriander och limesaft.
4. Gör nudlar av zucchinin och rättikan med hjälp av en grönsakssvarv
5. Koka röda linser, hacka morot och gul lök smått. Mixa tomater, koka linserna och stek sedan ihop alltsammans till en färs. Krydda med tacokrydda.
6. Lägg upp allt i en skål och toppa med rostade och krossade mandlar.

Av redaktionen

Fakta

Receptet kommer från Må bra-bloggen Supermat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.